Розроблено тривимірну модель та 3D візуалізацію історичної дерев’яної надбудови періоду Середньовіччя на території комплексної пам’ятки природи загальнодержавного значення «Скелі Довбуша»
01 лис, 2023 0 Коментарів 251 Перегляд

Розроблено тривимірну модель та 3D візуалізацію історичної дерев’яної надбудови періоду Середньовіччя на території комплексної пам’ятки природи загальнодержавного значення «Скелі Довбуша»

   В рамках проєкту « Скелі Довбуша-подорож в легенду» розроблено тривимірну модель та 3D візуалізацію історичної  дерев’яної надбудови періоду Середньовіччя на території комплексної пам’ятки природи загальнодержавного значення «Скелі Довбуша».
Концепцію тривимірної моделі історичної дерев’яної надбудови розробив 3D- моделер, візуалізатор, архітектор Назарій Дубів у співпраці з доктором історичних наук, доктором філософії, професором кафедри етнології і археології, деканом факультету  історії, політології і міжнародних відносин Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, заслуженим діячем науки і техніки України       Кугутяком Миколою Васильовичем та Томенчуком Богданом Петровичем- кандидатом історичних наук, доцентом, завідувачем кафедри етнології і археології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.  Завдяки археологічним дослідженням Богдана Томенчука отримана інформація щодо розташування, глибини та розмірів штучного рову і валу, на якому розміщувались додаткові дерев’яні укріплення, а також схематичні креслення розміщення забудови та усні рекомендації.
Досліджено також велику кількість джерел інформації, зокрема праці вченого, краєзнавця Михайла Рожка та краєзнавця Романа Скворія, праці якого надані пані Галиною Якимів-Скворій, науковою співробітницею музею історії міста Болехова ім. Р.Скворія та інших дослідників Скель. Кожний із них пропонував свою теорію наскельної забудови. 
На основі отриманої інформації та проведеного лазерного 3D-сканування Cкель, а також особистих спостережень- наявних збережених врубів та пазів, було розроблено декілька варіантів концепцій, з яких вибрано найбільш достовірну. 
   Саме завдяки новітнім технологіям лазерного 3D сканування, чого досі ніхто не виконував на даній локації, вдалось отримати найбільш точну інформацію рельєфу Cкель Довбуша та прилеглого майданчику. В подальшому за допомого програми для 3D моделювання та візуалізації, а саме 3D MAX, допрацьовано інші деталі, сформовано ландшафт території, а найголовніше – втраченої дерев’яної забудови. Фінальною частиною роботи є 3D візуалізація та презентаційний відео-ролик, а також панорамне зображення 360 градусів. Запрошуємо переглянути презентаційний відеоролик за посиланням:
https://youtu.be/as8CWl_tLsQ

Триває реалізація проєкту-переможця обласного конкурсу «Скелі Довбуша - подорож у легенду»

Як ми повідомляли раніше, в рамках проєкту було створено портфоліо фотоматеріалів та програмного забезпечення проекту «VIRTUALUKRAINE.TRAVEL» Болехівської громади. Наступним етапом проєкту є розробка тривимірної моделі та 3D візуалізацій історичної...

В Болехівській громаді триває реалізація проекту «Скелі Довбуша – подорож в легенду»

У Болехівській громаді триває реалізація проекту «Скелі Довбуша – подорож у легенду». У рамках даного проекту планується провести комплекс взаємопов’язаних заходів, спрямованих на створення туристично-культурного продукту, який буде популяризувати...

Проєкт «Скелі Довбуша – подорож у легенду» визначено одним із переможців 12 обласного конкурсу

Болехівська міська рада взяла участь у дванадцятому обласному конкурсі проєктів та програм розвитку місцевого самоврядування. За результатами засідання ради обласного конкурсу проєктів та програм розвитку місцевого самоврядування визначено...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація