Гульчій Микола Васильович
13 гру, 2019 0 Коментарів 2 432 Перегляди

Гульчій Микола Васильович

Микола Васильович Гульчій (10 лютого 1956 року - †21 серпня 2018 року) - заслужений лікар України (1996), головний ендокринолог МОЗ України, головний лікар Київського міського клінічного ендокринологічного центру, доктор медичних наук (2008), хірург вищої категорії, лікар-організатор охорони здоров’я вищої категорії професор.

Микола Васильович Гульчій народився 10 лютого 1956 року в с. Коса-Річка Пермської області в сім’ї репресованих. Згодом сім’я по­вернулась до рідних Карпат, де минули юнацькі роки Миколи Васильовича. Важкі випробування, що випали на долю родини, на все життя зарядили його чутливістю до людських страждань. Тому, закінчивши восьмирічну школу в с. Гузієві (тоді Долинського району), за справу свого життя обрав медицину. Навчався спершу в Івано-Франківському медичному училищі, а потім опанував фах лікаря у Київському медичному інституті ім. акад. О.О. Богомольця, лікувальний факультет якого закінчив 1981 року.
З 1992 року обіймав посаду заступника голови департаменту медицини та соціального захисту населення Київської міської державної адміністрації, начальника Головного управління охорони здоров’я населення м.Києва, а згодом - заступника міського голови з питань медицини та соціального захисту населення. Вагомим здобутком став створений 1994 року за його ініціативою Київський міський центр хірургії та реабілітації хворих з патологією щитовидної залози. А 1998 року Микола Васильович ініціював створення Київської міської клінічної ендокринологічної лікарні, яка об’єднала в своєму складі Київський міський клінічний ендокринологічний диспансер та Київський міський центр хірургії та реабілітації хворих з патологією щитовидної залози. 2007 року за ініціативою доктора М.В. Гульчія був створений Київський міський клінічний ендокринологічний центр, усі відділення якого - унікальні, мають ендокринну спрямованість з власною науковою базою і новими технологіями в діагностиці та лікуванні.
Микола Гульчій як доктор медичних наук за спеціальностями «хірургія та ендокринологія», хірург вищої категорії, лікар-організатор охорони здоров’я вищої категорії був відомий не лише в Україні, а й за кордоном. Нещодавно світова асоціація ендокринологів-хірургів внесла його прізвище до десяти найкращих спеціалістів світу в цій галузі. І це визнання закономірне. Адже Микола Васильович вперше у світовій практиці застосував новітній метод боротьби зі злоякісними новоутвореннями під час операції на щитовидній залозі - кріодиструкцію. Цей метод, що застосовується від 2002 року, є найменш травматичним і найбільш перспективним у хірургічній ендокринології. Також Микола Гульчій вперше в Україні здійснив комплексне дослідження стану хворих на рак щитовидної залози у поєднанні з іншою тиреоїдною патологією. Досвід хірургічного лікування хворих на рак щитовидної залози дозволив розробити і впровадити в практику охорони здоров’я методи доопераційної діагностики поширеності раку, зокрема застосування Тс99-МІБІ діагностики йод-резистентних метастазів, а також інтраопераційне УЗД ділянки шиї та лімфатичних колекторів при підозрі на метастази чи рецидив захворювання, метод кріохірургічної асистенції при інвазивних раках щитовидної залози.
За останнє 10-річчя було прооперовано 3021 випадок раку щитовидної залози, з них 1462 хворих в ендокринологічному центрі з найбільш тяжким перебігом хвороби, наявністю метастазування і понад 60% випадків раку в поєднанні з іншою тиреоїдною патологією. Найчастіше рак поєднувався з вузловим тиреотоксичним зобом (49,8% випадків) та аутоімунним тиреоїдитом (47,4%). Показники виживання прооперованих пацієнтів упродовж 1-8 років складають від 98,8% до 99,4%, що свідчить про достатньо високу ефективність лікування.
Охорона здоров’я людства для Миколи Васильовича - справа родинна. Його дружина Олеся Петрівна - доктор медичних наук, професор, проректор Національного медичного університету імені академіка О.О. Богомольця, член постійного комітету Європейського регіонального бюро ВООЗ. Донька Мар’яна - лікар, аспірант Каролінського інституту (Швеція).
Свій унікальний досвід Микола Гульчій узагальнив у 86 наукових працях, серед яких - монографія та посібник для студентів. Особливо цінними у його доробку є 20 Державних патентів, які вирішують проблеми ракових пухлин.
У 2011 році Указом Президента України нагороджений орденом «За заслуги ІІІ ступеня».
У 2012 році присвоєно вчене звання доцента кафедри хірургії та проктології.

Куйбіда Василь Степанович

Василь Куйбіда (8 травня 1958 року, Інта, Комі АССР) — український громадській діяч, письменник, науковець, політик, державний діяч. Кандидат фізико-математичних наук, кандидат юридичних наук, доктор наук із державного управління, професор. Член...

Корпан Микола Миколайович

Корпан Микола Миколайович (24 грудня 1956 року, с.Гузіїв Болехівської міської ради) - всесвітньовідомий український лікар у галузі кріохірургії, доктор медичних наук, професор, заслужений лікар України , перший український лікар-стипендіат в...

Герцик Мирослав Степанович

Герцик Мирослав Степанович (6 грудня 1935 року, Болехів) — Заслужений тренер України з веслування, майстер спорту, організатор фізкультурно-спортивного руху, почесний ректор Львівського державного університету фізичної культури, один із учасників...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація