Корпан Микола Миколайович
13 гру, 2019 0 Коментарів 2 007 Переглядів

Корпан Микола Миколайович

Корпан Микола Миколайович (24 грудня 1956 року, с.Гузіїв Болехівської міської ради) - всесвітньовідомий український лікар у галузі кріохірургії, доктор медичних наук, професор, заслужений лікар України, перший український лікар-стипендіат в Австрії, віце-президент європейського товариства кріохірургії, керівник віденського міжнародного інституту кріохірургії. 

Корпан Микола Миколайович народився 24 грудня 1956 року в с. Гузієві. До 7 класу навчався в місцевій восьмирічці, середню освіту здобув у Вигодській середній школі. У 1976 р. закінчив Івано-Франківське медичне училище. Вищу освіту здобув у Київському медичному інституті (1982), у якому працював до 1992 р. За фахом – загальний хірург. Його професійне становлення відбулося під керівництвом відомого хірурга і вченого В. Земскова. У 34 роки став доктором медичних наук. З 1992 р. працював лікарем – хірургом у медичних закладах Австрії. Після повернення в Київ невдовзі знову набирався досвіду у відомих клініках Австрії, США, Швейцарії та Італії. У 1994 обраний професором кафедри хірургії Ужгородського університету. У1995 році був запрошений на стажування в Австрію і офіційно став першим лікарем-стипендіатом України в Австрії, з цього часу мешкає і працює у Відні, здобув тут міжнародне визнання, залишаючись при цьому громадянином України. З батьківщиною його поєднують як родинні контакти, так і тісні зв’язки з українською медициною та наукою. Організовує допомогу вітчизняним медичним установам, сприяє навчанню та стажуванню наших медиків у провідних університетах і клініках Європи. Разом із групою однодумців він розробив програму модернізації медичної науки і практики в Україні. 
У 1997 році створив Міжнародний інститут кріохірургії.  Засновник і президент Європейського товариства кріохірургії. З кінця вересня 2001 року  М. Корпан – професор-хірург знаменитої клініки «Рудольфінерхаус». Згодом очолив інститут кріохірургії цієї клініки.
Сприяє розвитку медицини України, розробив програму модернізації медичної науки і практики в Україні.
Автор понад 200 наукових праць, 7 книг, серед яких двотомна англомовна монографія «Основи кріохірургії» та «Атлас кріохірургії» (2001 р.), названої зарубіжними фахівцями «біблією кріохірургії», 48 авторських винаходів
Нагороджений однією з найвищих нагород Австрії - Золотим Почесним Хрестом,   отримав особливу відзнаку Оксфордського університету – золоту медаль Марії Кюрі «За значний внесок у хірургію», приз «Золота фортуна» (2001), кавалер бельгійського ордену (2002), Золота медаль та Міжнародна премія «Victoria Award» (2002 р., Брюссель). «Людина року» Американського біографічного інституту міжнародних досліджень, Північна Кароліна (2003), Золота медаль за найкращий винахід на 32-й Міжнародній виставці технічних винаходів і нових технологій (2004 р., Женева), орден «За заслуги» 3-го ступеня (2006 р., Україна), Золотий почесний хрест «За медично-наукові досягнення (2006р., Австрія). У 2006 р. пошта Австрії випустила поштову марку з портретом М. Корпана.
2017 року став лауреатом Державної премії України в галузі науки і техніки.
Стажувався у клініках Зх. Європи та США. Перший український лікар-стипендіат в Австрії. Співорганізатор Європейського товариства кріохірургії (2000). Фахівець у галузях загальної хірургії, хірургії онкології та кріохірургії. Зробив вагомий внесок у розвиток дослідження проблем застосування низьких температур у хірургії й онкології. Розробив нові прилади та методи для лікування гострих запальних процесів гепатопанкреатобіліарної зони, впровадив у практику кріогенну біопсію пухлин, методику лікування раку з використанням дозованих наднизьких температур. Відкрив та описав феномен кріохірургії васкулярної пухлини, так званий феномен місячного затемнення, екзогенні провокації в живих системах, фазові процеси дії низьких температур на живу матерію.
У 2004 році лікував Президента України В. Ющенка. 
В Гузієві проживала його мати Олена Корпан (працювала техпрацівницею в сільській школі), яку він часто провідував, допомагав їй. 
На запрошення організаторів брав участь у святкуванні Дня села 8 серпня 2005 року, виступив перед односельцями, мав зустріч з міським головою Володимиром Стебницьким.

Дубіс Лідія Францівна

Дубіс Лідія Францівна (29 червня 1967 року, Болехів) - доктор географічних наук, доцент, професор кафедри геоморфології та палеогеографії ЛНУ імені Івана Франка Народилась 29 червня 1967 року в Болехові. Закінчила з відзнакою у 1989 році...

Гульчій Микола Васильович

Микола Васильович Гульчій (10 лютого 1956 року - †21 серпня 2018 року) - заслужений лікар України (1996), головний ендокринолог МОЗ України, головний лікар Київського міського клінічного ендокринологічного центру, доктор медичних наук (2008), хірург...

Герцик Мирослав Степанович

Герцик Мирослав Степанович (6 грудня 1935 року, Болехів) — Заслужений тренер України з веслування, майстер спорту, організатор фізкультурно-спортивного руху, почесний ректор Львівського державного університету фізичної культури, один із учасників...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація