Черневий Юрій Іванович
13 гру, 2019 0 Коментарів 2 178 Переглядів

Черневий Юрій Іванович

Юрій Іванович Черневий (12 лютого 1964 року, Долина) авторитетна людина не лише у Болехові та на Прикарпатті, але й в УкраїніЙого знають як вченого-лісівника, педагога, фотохудожника та громадського діяча.Уже двічі громада Болехівщини довірила Юрію Івановичу мандат депутата Івано-Франківської обласної ради. Він очолює Прикарпатський лісогосподарський коледж, має вагомі заслуги у відродженні лісівничої освіти на Прикарпатті та у започаткуванні інших напрямів підготовки молодших спеціалістів. Він є академіком Лісівничої академії наук України, членом Національної спілки фотохудожників України, заслуженим художником Міжнародної федерації фотомистецтва ЮНЕСКО (EFIAP), кандидатом сільськогосподарських наук, а віднедавна - доктором біологічних наук.

Народився 12 лютого 1964 р. у м. Долині. Трудову діяльність розпочав у Долинському управлінні ремонтно-будівельних робіт дизелист-мотористом (1981-1982 рр.). Упродовж 1982-1984 рр. служив у лавах Збройних Сил Радянської армії.
Вищу освіту здобув навчаючись на лісогосподарському факультеті Львівського лісотехнічного інституту (тепер – Національний лісотехнічний університет України, м. Львів), який закінчив у 1989 р. Надалі продовжив навчання в аспірантурі під керівництвом професора, доктора сільськогосподарських наук Я.О. Сабана. 
Із 1993 р. його подальша трудова діяльність пов’язана з Прикарпатським лісогосподарським коледжем. Спочатку працював викладачем, а далі очолив Болехівський ліцей-інтернат (1993-1995 рр.).
Юрій Іванович виявився відданим послідовником втілення у життя ідей та прагнень свого наукового керівника професора Я.О. Сабана, який доклав значних зусиль для відновлення традицій лісівничої освіти у м. Болехові. Адже тут, у Болехові, ще у 1883 р. Дирекцією лісів та державних маєтностей Галичини було засновано третю в усій Австро-Угорській монархії лісову школу, яка називалась тоді Нижча Лісова Школа в Болехові. У 1887 р. її було реорганізована у Школу Лісничих в Болехові, а з 1922 р. стала називатись Державна Школа для Лісничих в Болехові. На жаль, у 1944 р. цей навчальний заклад було закрито і на його території розміщено військову частину.
Нелегка нива для початку діяльності директора дісталася Юрію Івановичу. Бракувало всього – коштів, приміщень, досвіду, кваліфікованих викладачів. Проте ентузіазм та оптимізм молодого директора переміг. Вже у 1995 р. колишній ліцей-інтернат було реорганізовано в Болехівський лісогосподарський технікум 1-го рівня акредитації, що готує молодших спеціалістів. Відтоді розпочалася кропітка робота з формування відповідного педагогічного колективу, відкриття нових напрямків та спеціальностей, нарощування матеріально-технічної бази, ремонту та розбудови приміщень, благоустрою території, відновлення дендрарію тощо. Вже у 2005 р. технікум був відомим в Україні навчальним закладом, який надалі отримав статус Прикарпатського лісогосподарського коледжу. Завдячуючи старанням Юрія Івановича Черневого, зараз тут готують молодших фахівців за спеціальностями «Бухгалтерський облік», «Землевпорядкування», «Лісове господарство», «Зелене будівництво і садово-паркове господарство», «Туристичне обслуговування».
Мабуть саме завдяки своїй працелюбності та здатності добиватися реалізації планів Юрій Іванович заслужив вагомий авторитет не лише у Болехові, але й на Прикарпатті. Недарма громада двічі довірила йому мандат депутата Івано-Франківської обласної ради. На громадській ниві йому доводиться теж нелегко, особливо в часі перебудови суспільства сьогодення. Проте він знаходить час і сили для забезпечення торжества правди та добра, віри у світлу перспективу майбуття.
Не забуває Юрій Іванович і про науку - досліджує природні процеси формування лісової рослинності у карпатській частині р. Дністер. До цього процесу залучає студентство і педагогічний колектив. І вже коледж має вагомі наукові доробки, завдяки яким у 2005 р. Прикарпатський лісогосподарський технікум було обрано колективним членом Лісівничої академії наук України, а Юрія Івановича – членом-кореспондентом. 
У 2016 році Юрій Іванович успішно захистив докторську дисертацію на здобуття наукового ступенядоктора біологічних наук на тему «Гетерогенність і типологічні засади формування лісів карпатської частини басейну р.Дністер» за спеціальністю 06.03.03 - лісознавство і лісівництво. 
У приватному житті Юрій Іванович не лише добрий сім’янин, батько трьох дітей, а й теж оригінальна людина – мандрівник і фотохудожник. Художня фотографія стала його найбільшим захопленням. На його переконання, художня фотографія — це особливий вид мистецтва, що відображає емоції і сприйняття художника, співзвучні іншим. У художній фотографії мають місце всі жанри, характерні для живопису — пейзаж, натюрморт, портрет. Але перевагу митець надає темам «Життя людей» та «Природа Українських Карпат». 
Він є членом Національної спілки фотохудожників України (НСФХУ), Словацької спілки фотографів (ZSF), товариства фотографів Америки (PSA), має звання «Художник FIAP» (AFIAP), голова народного фотоклубу «Промінь» (Долина).
Його фотороботи неодноразово бували на виставках різного рангу. Вони демонструвалися на фотомитецьких стендах у Росії, Австрії, Румунії, Франції, Бразилії, Македонії,   Канаді, Словаччині, В’єтнаму та інших країнах. Чимало особистих виставок було на теренах нашої держави. У 2009 році у світ вийшов перший альбом фоторобіт Юрія Івановича, зараз працює над новим.
Юрій Іванович активно бере участь у національних та міжнародних фотографічних конкурсах, творчих проектах. Роботи понад 500 разів експонувались в 33 країнах і отримали понад чотири десятки нагород, серед них - дві золоті медалі НСФХУ, п’ять золотих, срібна та бронзові медалі Міжнародної Федерації Фотомистецтва (FIAP), дві золоті та бронзова медалі Фотографічної асоціації Америки (PSA), дві золоті медалі Міжнародного Союзу фотографів UPI, Велика золота медаль Королівського фотографічного товариства Великобританії, золоті медалі з Криту, В’єтнаму, Сінгапуру, Сербії, Фінляндії, Франції, Росії, різних фотосалонів.

Сабан Ярослав Олександрович

Сабан Ярослав Олександрович (13 березня 1925 року, Болехів - †2 червня 1999) - професор, академiк Лiсiвничої академiї наук України, доктор сiльськогосподарських наук, видатний український вчений у галузi лiсiвництва, лiсової таксацiї, екології,...

Куйбіда Василь Степанович

Василь Куйбіда (8 травня 1958 року, Інта, Комі АССР) — український громадській діяч, письменник, науковець, політик, державний діяч. Кандидат фізико-математичних наук, кандидат юридичних наук, доктор наук із державного управління, професор. Член...

Герцик Мирослав Степанович

Герцик Мирослав Степанович (6 грудня 1935 року, Болехів) — Заслужений тренер України з веслування, майстер спорту, організатор фізкультурно-спортивного руху, почесний ректор Львівського державного університету фізичної культури, один із учасників...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Робоча зустріч

Робоча зустріч

25 січ, 2024 0

Авторизація