Сабан Ярослав Олександрович
21 гру, 2019 0 Коментарів 1 438 Переглядів

Сабан Ярослав Олександрович

Сабан Ярослав Олександрович (13 березня 1925 року, Болехів - †2 червня 1999) - професор, академiк Лiсiвничої академiї наук України, доктор сiльськогосподарських наук, видатний український вчений у галузi лiсiвництва, лiсової таксацiї, екології, заслужений дiяч науки i технiки України (1992).

Ярослав Олександрович народився 13 березня 1925 р. у м. Болехові. Вчився в Болехівській середній школі, а у роки війни - в Болехівській лісовій школі.
Восени 1946 р. став студентом лісогосподарського факультету Львівської політехніки, який в 1947 р. був переведений у Львівський сільськогосподарський інститут. З 1951 р., після закінчення навчання, працював на посадах інженера з лісозахисту, старшого інженера-лісопатолога Львівського управління лісового господарства.
У грудні 1952 р. Я.Сабана скеровано на наукову роботу в Закарпатську лісову дослідну станцію Укр-НДІЛГА на посаду молодшого наукового співробітника, де він працював до 1959 року. Тут Я.Сабан займається вивченням проблем, пов'язаних з рубаннями головного користування у гірських лісах Карпат (від 1953 до 1955 рр.). Він закладає серію стаціонарів суцільних, поступових рівномірних і нерівномірних та добровільно-вибіркових рубань на базі нових механізованих технологій. Особливу увагу надає збереженню природного відновлення гірських лісів Карпат. Вивчає вплив різних способів рубань і механізованої лісоексплуатації на природне відновлення лісів. Результати цих досліджень використано при складанні нових правил рубань головного користування у гірських лісах Карпат. Виконана Ярославом Олександровичем робота з вивчення динаміки природного відновлення гірських лісів у зв'язку з лісоексплуатацією та формуванням змішаних різновікових молодняків має і зараз неабияке теоретичне і практичне значення.
 У 1959 р. молодого науковця перевели у Надвірнянський опорний пункт Карпатської ЛДС для закладання гідрологічного стаціонару у зоні хвойних лісів Прикарпаття, де він працював до 1961р.
У 1961 році Я.О. Сабан захистив кандидатську дисертацію на тему: "Вплив різних систем рубань, способів лісоексплуатації і механізації на природне відновлення бука в Закарпатті" у Харкові і був обраний за конкурсом у Львівський лісотехнічний інститут на посаду старшого наукового співробітника - завідувача наукової лабораторії лісорослинності (при кафедрі лісівництва). У цей час вчений займається закладанням нових експериментальних ділянок, дослідженням екології лісу, вивченням на типологічній основі практичних аспектів сприяння природному поновленню у різних категоріях лісостанів, керує науковими експедиціями у ліси Карпат.
У висліді досліджень Я.О. Сабан розробив нові способи рубань (гніздово-вибіркові і ромбовидні дрібнолісосічні). Важливе народногосподарське значення мало запровадження нових способів рубань, які пройшли успішне експериментальне вивчення і виробниче випробування. Водночас він працював над вдосконаленням способів рубань у рівнинних лісах.
У 1963-1965 рр. Я.О. Сабан - старший викладач кафедри лісової таксації та впорядкування, 1965-1984 рр. - доцент цієї ж кафедри. Вчений успішно поєднував педагогічну і наукову роботу. Відзначався вмінням залучати студентів до наукової діяльності, що дозволило йому успішно здійснити аспірантську підготовку. Його студенти ставали переможцями всесоюзних, республіканських конкурсів студентських наукових робіт.
Особливо варто відзначити успіхи вченого у сфері видавничої діяльності: під редакцією Я.О. Сабана побачили світ вісім тематичних наукових збірників, де публікувалися статті з актуальних питань організації і ведення лісового господарства, лісоексплуатації, економіки лісового комплексу, автоматизації виробничих процесів тощо.
У 1984 р. він захистив докторську дисертацію на тему: "Наукові основи ведення лісового господарства в Карпатах"; був обраний за конкурсом на посаду професора кафедри лісової таксації; а у березні 1986 р. йому присвоєно звання професора.
За визначні досягнення у справі розбудови національної освіти в Україні, за успіхи у підготовці кадрів вищої кваліфікації, значний науковий доробок та його активну реалізацію Я.Сабану в 1992 р. Указом Президента присвоєно почесне звання "Заслужений діяч науки і техніки України". Професор Я.Сабан постійно консультував і надавав методичну, практичну допомогу науковцям і виробничникам при вирішенні проблем таксації, лісовпорядкування і рубань головного користування, організації та ведення комплексного лісового господарства на екологічній основі. Вивчав організацію наукових досліджень у сфері гірського лісового господарства інших регіонів, що дозволило зробити відповідні наукові узагальнення, видані Українським лісовпорядкувальним підприємством; лісовпорядкувальним підприємством; нормативні матеріали з оцінки лісів на типологічній основі. Його розробки експонувались у 1979 р. на ВДНГ і відзначені дипломом.
Я.О. Сабан - автор більше ніж 250 наукових праць лісівничо-екологічного і лісотаксаційного спрямування. Наукові інтереси вченого завжди поєднувалися із потребами лісогосподарського виробництва і були спрямовані на відтворення лісів і відновлення екологічних функцій, вирішення актуальних і невідкладних його питань та потреб. Професор Я. Сабан вів значну громадську роботу, був фундатором і брав активну участь у відкритті Болехівського лісогосподарського ліцею, багато років очолював інститутський осередок Товариства охорони природи, був головою зональної редакційної Ради видавництва "Лісова промисловість", заступником голови редакційної Ради інституту, відповідальним редактором науково-технічного збірника, експертом ВАК України, академіком-секретарем Лісівничої академії наук України (ЛАНУ), в організацію якої зробив вагомий внесок. Повний творчих задумів, Я.О. Сабан започаткував видання тематичного збірника, планував відкрити науковий центр з таксації та організації господарства у лісах зелених зон на базі побудованої і створеної під його керівництвом лабораторії, на часі було видання Наукових праць Лісівничої академії наук України.
Ярослав Олександрович був ініціатором, ідейником і натхненником відродження лісівничої освіти в Болехові – створення лісогосподарського коледжу, де сам видатний вчений здобував ази лісової науки. У Прикарпатському лісогосподарському коледжі до Ярослава Олександровича Сабана особливе ставлення. Мрія вченого збулася. І сьогодні він з радістю і надією дивиться в очі молодих юнаків і дівчат, для яких є натхненником і прикладом у професійному зростанні.
1 червня 2013 року на території Прикарпатського лісогосподарського коледжу відкрили та освятили меморіальну дошку професору, академiку Лiсiвничої академiї наук України, доктору сiльськогосподарських наук, видатному українському вченому в галузi лiсiвництва, лiсової таксацiї, екології, заслуженому дiячу науки i технiки України Ярославові Олександровичу Сабану.

Куйбіда Василь Степанович

Василь Куйбіда (8 травня 1958 року, Інта, Комі АССР) — український громадській діяч, письменник, науковець, політик, державний діяч. Кандидат фізико-математичних наук, кандидат юридичних наук, доктор наук із державного управління, професор. Член...

Корпан Микола Миколайович

Корпан Микола Миколайович (24 грудня 1956 року, с.Гузіїв Болехівської міської ради) - всесвітньовідомий український лікар у галузі кріохірургії, доктор медичних наук, професор, заслужений лікар України , перший український лікар-стипендіат в...

Дубіс Лідія Францівна

Дубіс Лідія Францівна (29 червня 1967 року, Болехів) - доктор географічних наук, доцент, професор кафедри геоморфології та палеогеографії ЛНУ імені Івана Франка Народилась 29 червня 1967 року в Болехові. Закінчила з відзнакою у 1989 році...

0 Коментарів

Авторизація