Повноваження ОДА та РДА: Парламент прийняв законопроект №4298 за основу (презентація + інфографіка)
04 бер, 2021 0 Коментарів 557 Переглядів

Повноваження ОДА та РДА: Парламент прийняв законопроект №4298 за основу (презентація + інфографіка)

Сьогодні, 4 березня, Верховна Рада України прийняла у першому читанні законопроект про внесення змін до Закону України «Про місцеві державні адміністрації» та деяких інших законодавчих актів України щодо реформування територіальної організації виконавчої влади в Україні №4298.
За це проголосували 229 народних депутатів. 


Прийняття цього закону необхідне через те, що після зміни адміністративно-територіального устрою держава передала більшість повноважень від місцевої виконавчої влади органам місцевого самоврядування новостворених територіальних громад. Крім цього, зараз в країні формуються нові районні державні адміністрації, робота яких буде суттєво відрізнятися від роботи колишніх РДА, і для них необхідно створити відповідне правове поле.
Законопроект в рамках чинної Конституції структурує повноваження місцевих держадміністрацій. Зокрема, передбачається, що місцеві адміністрації виконуватимуть три основні функції: координуватимуть діяльність територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади, забезпечуватимуть законність на території, а також і надалі, до внесення відповідних змін до Конституції, здійснюватимуть функції виконавчого органу обласних та районних рад.
Крім того, законопроект передбачає чітке розділення повноважень обласних та районних державних адміністрацій. Серед новел також те, що голови обласних державних адміністрацій призначатимуться за результатами конкурсу, а голови районних державних адміністрацій – з кадрового резерву.
Законопроект напрацьований робочою групою з питань впровадження реформи децентралізації влади в Україні, створену Комітетом Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, який очолює Андрій Клочко.
Більше про законопроект – у презентації Мінрегіону.
Коротко про основні зміни, які пропонує законопроект, - у інфографіці:

Уряд прийняв рішення щодо утворення нових районних державних адміністрацій

Система районних державних адміністрацій в Україні тепер відповідає новому адміністративно-територіального устрою країни. Уряд затвердив Порядок здійснення заходів щодо утворення та реорганізації районних державних адміністрацій, а також...

Президент підписав закон 3651-д

Президент України підписав Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування та районних державних адміністрацій №3651-д. Як відомо,...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація