У Болехові урочисто відкрили погруддя Тарасові Григоровичу Шевченку
18 жов, 2019 0 Коментарів 819 Переглядів

У Болехові урочисто відкрили погруддя Тарасові Григоровичу Шевченку

Тарас Григорович Шевченко – то голос історії, долі, характеру й волі нації, він – сам народ, сама Україна. Без України не було б Тараса Шевченка і так само: без Тараса Шевченка не було б і не буде української України. І тому до Шевченка йдуть щоб осягнути його справжнього, щоб побачити себе самих, щоб «схаменутися й стати людьми» - особистостями, українцями, європейцями.
Тарас Григорович Шевченко прожив коротке, але важке життя. Він помер у 47 років, з яких 24 припали на кріпацтво, 10 – на заслання і лише 13 років поет був порівняно вільною людиною, якщо не вважати чотирьох років, прожитих під невсипущим наглядом царських жандармів.
Найкращий і найцінніший скарб доля дала йому лише після смерті – невмирущу славу і радість, яку в мільйонах людських сердець знову і знову пробуджуватимуть його твори, пройняті вогнем, може, найсильнішого поетового почуття – любові до України.
17 жовтня 2019 року на подвір’ї Болехівської художньої школи відбулася приємна подія - урочиста церемонія відкриття погруддя Тараса Григоровича Шевченка - українського мислителя, поета, художника і просвітителя, Великого Кобзаря. Ідея встановлення погруддя Кобзаря саме на цьому подвір‘ї належить директору Болехівської художньої школи Василю Хромишину.
Заступник міського голови Тетяна Лугова від імені міського голови Богдана Мельника привітала всіх присутніх цього жовтневого теплого сонячного дня з такою знаменною подією і зауважила, що слова Великого Кобзаря сьогодні є як ніколи актуальними, оскільки на сході нашої держави відбуваються бойові дії. Ми шукаємо у віршах Пророка ту істину та натхнення, пораду, яку могли би взяти для себе, адже у кожному вірші та поемі, від слова до слова – наука Великого Кобзаря. Тетяна Лугова подякувала всім, хто долучився до заходу та взяв безпосередню участь у втіленні задуму в життя.
Голова Івано-Франківського обласного об‘єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім.Т.Шевченка Степан Волковецький у своєму привітанні зазначив, що у нашій області найбільша кількість пам’ятників Тарасові Шевченку. Він для України є значно більшим, ніж національний поет. Саме цей Геній заклав духовні основи української нації. Саме він запрограмував розвиток української нації та її утвердження, а ми є свідками того як прогнози Шевченка справджуються у наші дні. Від імені найдавнішої української патріотичної організації «Просвіта» Степан Волковецький щиро подякував усім, хто тим чи іншим чином приєднався до патріотичної справи, зокрема Петрові Парахоняку за його велике бажання спорудження пам’ятника Шевченку у Болехові та докладені зусилля для його встановлення. Наголосив, що обов’язком кожного з нас є високо цінувати ідею та патріотичне слово Тараса Григоровича, адже це ідея національного виховання, поступу та перемоги.
Почесний голова товариства охорони пам’яток історії та культури м.Болехова Петро Парахоняк повідомив, що йому дуже приємно, що цього дня відбулося посвячення пам’ятника великому Генію і Пророкові України у Болехові, а ця подія залишить слід у історії нашої держави.
Директор Болехівської художньої школи Василь Хромишин подякував усім, хто долучився до будівництва пам’ятника та зазначив, що символічним є його відкриття на території художньої школи, адже Тарас Шевченко був також і художником.
До церемонії відкриття пам’ятника запросили заступника міського голови Тетяну Лугову, голову Івано-Франківського обласного об‘єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім.Т.Шевченка Степана Волковецького та директора Болехівської художньої школи Василя Хромишина.
Відтак всечесні отці Іван Петрів та Володимир Воробець здійснили чин освячення пам’ятника та привітали присутніх на заході з такою приємною подією. Гості поклали квіти та вінок до підніжжя пам’ятника Тарасові Шевченку, запалили лампадку.
Голова товариства охорони пам’яток історії та культури м.Болехова Богдан Парахоняк зачитав декілька висловів про Тараса Шевченка та відзвітував про кошти, зібрані та витрачені на відкриття пам’ятника Пророку України в Болехові.
Викладачі Болехівської школи мистецтв Юлія Мороз та Аня Прокіпчин виконали «Заповіт» Тараса Шевченка.
Минатимуть роки, спливатимуть віки, а Тарас Шевченко залишатиметься у пам’яті нащадків. Бо є й буде Україна і народ український, який пам’ятає його заповітні слова:
І мене в сім’ї великій,
В сім’ї вольній, новій
Не забудьте пом’янути
Незлим тихим словом.

У Болехові відзначили 101-річницю проголошення ЗУНР

Сьогодні, 1 листопада 2019 року, в музеї історії м.Болехова ім.Р.Скворія з нагоди 101-ї річниці проголошення Західно-Української Народної Республіки відбувся святковий захід «Яскравий приклад світлого горіння – торує шлях для інших поколінь». Участь...

Міський голова Богдан Мельник взяв участь в урочистостях з нагоди 465-річчя від дня першої писемної

Програма була насиченою та цікавою, заходи проходили протягом 21 та 22 вересня на різних локаціях міста. Розпочалося святкування в Будинку культури імені Тараса Шевченка з урочистої академії, , - повідомляє прес-служба Бурштинської місько ради. Під...

Зустріч з київською журналісткою, блогеркою та письменницею Галиною Плачиндою в рамках презентації

Минулого тижня, у п’ятницю 23 серпня, в день Державного Прапора України в музеї історії міста Болехова імені Романа Скворія зібралося багато людей різних поколінь, які завітали на зустріч з київською журналісткою, блогеркою та письменницею Галиною...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Веселі старти

Веселі старти

21 бер, 2024 0

Авторизація