У Болехові відзначили 101-річницю проголошення ЗУНР
01 лис, 2019 0 Коментарів 1 456 Переглядів

У Болехові відзначили 101-річницю проголошення ЗУНР

Сьогодні, 1 листопада 2019 року, в музеї історії м.Болехова ім.Р.Скворія з нагоди 101-ї річниці проголошення Західно-Української Народної Республіки відбувся святковий захід «Яскравий приклад світлого горіння – торує шлях для інших поколінь». Участь у ньому взяли працівники управлінь, відділів міськвиконкому, установ, організацій, представники громадських організацій, жителі краю.
З історією подій періоду утворення Західно-Української Народної Республіки коротко ознайомили ведучі заходу. В’язанку стрілецьких та українських пісень виконали народний чоловічий аматорський ансамбль «Народні джерела» НД м.Болехова (керівник Ярослав Кіцул) та народний жіночий аматорський ансамбль «Горицвіт» НД м.Болехова (керівник Марія Павлович).
Заступник міського голови Тетяна Лугова у своєму виступі провела паралель між подіями сторічної давнини і сучасності та закликала не забувати історичних подій: «Сьогодні знаменний день в історії нашої держави. Цього дня українській незалежності виповнюється 101 рік. Саме у цей день у 1918 році була проголошена незалежність Української держави у IV Універсалі Української Центральної Ради. Але тоді нашим дідам-прадідам не вдалось відстояти власну державу. І проблема втрати державності в період визвольних змагань була не лише у зовнішніх агресорах, а й у внутрішніх чварах. Сьогодні наше завдання – пам’ятати уроки історії, бути разом, вірити в себе і розбудовувати демократичну правову і соборну європейську Україну».
Присутні вшанували пам’ять усіх, хто віддав життя за Українську державу, хвилиною мовчання.
Проходять роки... 1-е листопада 1918 року належить історії. Пролинуть ще десятки літ і тільки сивоголові старці будуть розказувати внукам про найкращий день історії Галичини, про день, коли над вежами города - князя Львова замаяли синьо-жовті прапори.
Минув вже 101 рік, але кожен раз ми знову і знову повертаємося у пам’яті до тих вікопомних днів. Повертаємося не лише для того, щоб віддати шану, а передусім здобути від них те невичерпне джерело сили, знання та досвіду, які так потрібні у наш нелегкий відповідальний час розбудови самостійної Української держави.

У Болехові відсвяткували 648 років з дня заснування міста

Святкування визначних дат об’єднує громаду, дає кожному відчуття своєї належності до великого українського народу. Саме в такі дні ми згадуємо, що ми нащадки славних козаків, що в наших жилах тече не кров, а воля й свобода. А отже є у нас надія на...

Як у Болехові святкували День Незалежності України

День Незалежності України – головне державне свято України, яке відзначається щороку 24 серпня на честь прийняття Верховною Радою УРСР Акту проголошення незалежності України, що прийнято вважати датою утворення держави Україна в її сучасному...

У Болехові відбулися урочистості з нагоди Дня Державного Прапора

23 серпня на головній площі міста відбулося урочисте віче з нагоди Дня Державного Прапора України. У святкових заходах взяли участь представники місцевої влади, депутатського корпусу різних рівнів, управлінь, відділів міськвиконкому, громадськість...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Авторизація