У Болехові відзначили 150-річчя церкви Успіння святої Анни
11 сер, 2020 0 Коментарів 1 308 Переглядів

У Болехові відзначили 150-річчя церкви Успіння святої Анни

7 серпня 2020 року, у день Успіння святої Анни, найстарішій у Болехові церкві виповнилося 150 років. Святкове Богослужіння перенесли на недільний день - 9 серпня 2020 року.
Розпочалося святкування Святою Літургією, яку очолив отець-декан УГКЦ Болехівського деканату, настоятель церкви Успіння святої Анни Дмитро Павлик. З ним співслужили настоятель церкви св. Вмч. Параскеви о.Степан Витвицький та о. Богдан Тисяк з церкви св. Андрія Первозванного м.Долини. Наприкінці Божественної Літургії отець-декан Дмитро Павлик подякував священникам та усім присутнім за спільну молитву, висловив слова вдячності жертводавцям, привітав з празником, а жінок, які носять ім’я Анна - з іменинами. Також о.Дмитро побажав здоров’я, Божої благодаті, захисту і допомоги Пресвятої Богородиці усім, хто розділив велику радість громади цього дня. Усім заспівали «Многая літ».
Відтак о. Дмитро Павлик освятив туристично-інформаційний стенд біля церкви та окропив присутніх свяченою водою.
Продовжилося свято концертом біля 150-річного храму у виконанні чоловічого вокального гурту «Кремінь» (кер. Михайло Мельникович).
З нагоди величного ювілею церкви привітав громаду міський голова Богдан Мельник.  Він з глибокою шаною, повагою та вдячністю низько вклонився усім батькам та прадідам, які своєю працею звели цей храм, впродовж багатьох років доглядали та розбудовували його. «Сьогодні храм Успіння святої Анни є окрасою нашого міста та осередком духовного життя вже не для одного покоління болехівчан, де лунає Боже слово та закликає до миру, любові та єдності. Нехай ваша церковна громада й надалі розвивається, а цього дня на храм, громаду та наше місто зійдуть особливі Божі ласки. Міцного здоров’я усім вам, радості довголіття, успіхів у справах та щедрих Божих благодатей», - зазначив Богдан Мельник.
Участь у заході взяли також депутат Івано-Франківської обласної ради, голова постійної комісії обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова, директор Прикарпатського фахового коледжу лісового господарства та туризму Юрій Черневий, секретар Болехівської міської ради Ігор Герецький, депутат Болехівської міської ради Микола Кушина та громада церкви Успіння святої Анни.
На завершення свята депутат Болехівської міської ради Микола Кушина подякував усім, хто взяв участь у заході та долучився до його організації.

P.S. ЦЕРКВА УСПІННЯ СВЯТОЇ АННИ є пам’яткою архітектури місцевого значення.
У ХVІІ ст. на цьому місці стояла дерев’яна церква Св. Василія Великого, що належала до с. Довжка (іноді Должська Воля), поблизу знаходився монастир, де монахи переписували богослужбові книги. Збереглися дві з них: «Довжанське четвероєвангеліє», виготовлене в 1596 р. і описане Іваном Франком у статті «Довжанське четвероєвангеліє», та «Човганське тлумачне Євангеліє» (1603 р.).   Книга «Тріодь пісна» (1767 р.), дарована в 1773 р. в офіру на храм Св. Василія Великого великим меценатом Іоаном Осташевим, згадується у церковних хроніках і зберігається у фондах музею історії міста Болехова імені Романа Скворія. Всі ці відомості свідчать, що Довжанський монастир та церква в той час належали до відомих центрів продукування книг.
Внаслідок релігійної реформи імператора Йосифа ІІ у кінці XVIII ст. монастир і церква були знесені. Новий дерев’яний храм збудований у 1870 р. на місці старої церкви Св. Василія Великого. Будівля дерев’яна, двозрубна, одноверха, збудована за типом бойківської архітектури. Іконостас виконаний в стилі бароко. Розпис на стінах датується роком побудови святині, оновлений під час реставрації і добудови в 1993 р. У храмі зберігаються три давні запрестольні ікони: Св. Василія Великого, Св. Миколая, Успіння Св. Анни та привілейована грамота від 1924 р., подарована церкві Митрополитом Андреєм Шептицьким.
Від часу побудови храму аж до ліквідації УГКЦ він вважався дочірнім до церкви Св. Жінок Мироносиць у Болехові. В різний період священиками тут були: Теофіл Горникевич, Іван Озаркевич, Теодот Ярема, Михайло Ганушевський, Володимир Сухий, Мирон Дочило.
Зараз це діючий храм, який належить громаді УГКЦ.

Яким буде Великдень у храмах ПЦУ на Болехівщині: узгоджено формат свята

Вже цієї неділі віряни святкуватимуть Великдень. Цього дня, за звичаєм, у містах і селах до храмів віряни несуть кошики. Святять писанки, крашанки та великодні смаколики. Але не цьогоріч. Карантин скоригував традиції. Про те, як в храмах ПЦУ на...

У Болехові відсвяткували День захисника України, День Українського козацтва та 77-у річницю

14 жовтня в День святкування Покрови Пресвятої Богородиці в м.Болехові на Співочому полі відзначали День захисника України, День Українського козацтва та 77-у річницю створення УПА. З нагоди цього свята біля пам’ятного Хреста Героям ОУН-УПА...

У соборі Святих Жінок Мироносиць з предстоятельським візитом побував митрополит православної церкви

На запрошення митрополита Івано-Франківського і Галицького Іоасафа та настоятеля Свято-Успенського Собору міста Долини протоієрея Йосифа Жовніровича Митрополит Київський і всієї України Епіфаній цими вихідними здійснив першосвятительський візит на...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація