Актуальне інтерв’ю з міським головою Іваном Яцинином
07 кві, 2022 0 Коментарів 1 312 Переглядів

Актуальне інтерв’ю з міським головою Іваном Яцинином

З початку 2022 року у Болехівській громаді припинило роботу пологове відділення КНП «Болехівська ЦМЛ». І напевно лише ледачий не обговорює нині цю тему. З цього приводу у соціальних мережах раз-у-раз з’являються публікації різних авторів та коментарі до них. При цьому дописувачі та учасники обговорення до кінця не розуміють, чому виникла така ситуація, та з яких причин у громаді не працює пологове відділення. І мало хто знає, що це результат (чи наслідки) медичної реформи та рішення Кабінету Міністрів України (КМУ) і Національної служби здоров’я України (НСЗУ). Детальніше про це – у розмові з міським головою Іваном Яцинином. 
  • Іване Васильовичу, яке конкретно рішення ухвалили КМУ і НСЗУ щодо пологових відділень, що призвело до припинення роботи відділення у Болехівській громаді? 
  • На початку грудня 2021 року Національна служба здоров'я України, яка фінансує медичні заклади,   повідомила про додаткову умову  до пологових відділень у 2022 році за кількістю пологів. А 29 грудня Кабмін  видав постанову, згідно з якою НСЗУ не укладатиме контракти про надання медичних послуг при пологах з тими  пологовими відділеннями, в яких за рік на світ з’являється менше 150 дітей. Іншими словами не фінансуватиме такі відділення. Як пояснюють у відомстві, таке рішення ухвалене з урахуванням реалій життя та виключно в інтересах дитини та матері. На думку фахівців, медики у відділеннях із низькою народжуваністю втрачають навички, що часто стає причиною смерті новонароджених.  
  • А який показник народжуваності у пологовому відділенні Болехівської центральної міської лікарні?
  • За інформацією головного лікаря Любомира Парахоняка, у минулому році у пологовому відділенні міського медичного закладу народилося 71 немовля. Якщо проаналізувати ситуацію з 2011 року, бачимо таку картину щодо кількості пологів: 2011 – 124, 2012 – 118, 2013 – 114, 2014 – 130, 2015 – 128, 2016 – 131, 2017 – 101,   2018 – 90, 2019 – 99,  2020 - 72. Як бачимо, статистика невтішна, спостерігається тенденція зниження кількості пологів. Але при цьому, кількість народжень жителями громади в рази більша, про що свідчить інформація Болехівського відділу державної реєстрації актів цивільного стану. Так, актових записів про народження дітей жителями громади у 2017 внесено 177, у 2018 – 157, у 2019 – 173,  у 2020 – 154, у 2021 - 150. Це говорить про те, що значна частина вагітних обирає собі інші медичні заклади для пологів. Так, звичайно є багато аргументів, щоб пояснити ці цифри, адже є й складні випадки, які потребують і кращого обладнання, і залучення високоспеціалізованих фахівців. Але будьмо відвертими, число пологів неухильно зменшується із року в рік. І цілком очевидно, що причина не тільки у зменшенні чисельності населення громади в цілому та жінок дітородного віку зокрема. І ми бачимо, що практично щоденно персоналу у відділенні більше, ніж пацієнтів (у січні 2022 року народилося 5 немовлят!). Тоді постає слушне питання: а для кого це відділення? Для породіль чи для медсестер із санітарками?
  • Чи володієте ви інформацією, яка ситуація з малопотужними пологовими відділеннями у інших громадах?
  • Ситуація із низькою народжуваністю склалася в усій країні. Пологове відділення КНП «Болехівська ЦМЛ» - одне з понад 70 відділень в різних регіонах України, яке не відповідає умовам НСЗУ за кількістю пологів. Наприклад, у Лисецькій громаді пологове відділення КНП «Лисецька лікарня» продовжує працювати. Але заробітну плату всьому колективу затримують з грудня,   вже три місяці. 
  • Чи можна було змінити ситуацію на місцевому рівні? 
  • Найперше, варто наголосити, що з метою попередження ситуації із закриттям пологового відділення у Болехівській громаді 13 грудня 2021 року на сесії міської ради ми ухвалили звернення до керівництва держави щодо недопущення закриття пологового відділення КНП «Болехівська міська центральна лікарня» Болехівської міської ради. Ми разом з головами депутатських фракцій зустрічалися з представниками НЗСУ, щоб отримати роз’яснення щодо вимог відомства до медзакладів та вишукати можливості щодо подальшого функціонування відділення.  Для контрактування пакета «Стаціонарна допомога при пологах»  ми все-таки документи подавали, причому двічі. Але, на превеликий жаль, угоду для надання цього виду допомоги породіллям нашої громади НСЗУ не уклала. На місцевому рівні ми не могли вплинути на зміну рішення Кабміну та вжити будь-яких інших заходів у межах своєї компетенції. Директор Болехівської центральної міської лікарні Любомир Парахоняк був вимушений оптимізувати структуру закладу, бо йому не вистачило б грошей на фінансування пологового відділення.
  • Чи мав директор центральної міської лікарні Любомир Парахоняк юридичні підстави для оптимізації структури? 
  • Так, відповідно до Статуту закладу, підприємство самостійно визначає свою організаційну структуру, встановлює чисельність і затверджує розпис за погодженням із засновником. Відповідно до законодавства підприємство також має право створювати структурні підрозділи. У 2021 році також бракувало коштів на утримання пологового відділення, але тоді частину коштів фінансувала НСЗУ, а частину керівник лікарні спрямовував з інших «пакетів», які були законтрактовані. Сьогодні ж НСЗУ не фінансує пакет «Стаціонарна допомога при пологах», а коштів з інших пакетів звичайно не вистачить.
  • Яка вартість утримання пологового відділення КНП «Болехівська міська центральна лікарня»? Чи не розглядали можливість фінансування медустанови за рахунок коштів міського бюджету?
  • За розрахунками, які надав директор комунального підприємства, видатки на утримання пологового відділення на місяць у 2022 році становлять понад 400 тис. гривень,   відповідно у рік - близько 5 млн. гривень. Це непосильна сума для міського бюджету, адже власні надходження бюджету розвитку у громаді складають лише 3 млн. 492 тис. гривень. Якщо ми спрямуємо ці кошти на утримання пологового відділення, ми не зможемо нічого зробити на території громади. Варто зазначити, що через складну ситуацію в країні за березень 2022 року надходження до загального фонду місцевого бюджету зменшилися на 2 млн. грн. Щоб підтримати вагітних жінок працюємо над розробленням місцевої соціальної Програми підтримки породіль, яка буде орієнтована на надання соціальної підтримки у сумі 5 тис.грн. жителям міської територіальної громади при народженні дитини. 
  • Скільки на даний момент вагітних жінок перебувають на обліку у акушер-гінекологів?
  • Станом на 17 березня 2022 року на обліку перебуває 66 вагітних жінок. З них мешканки громади – 62 особи, внутрішньо переміщені та/або евакуйовані – 4 особи. Однак у разі суттєвого зростання кількості пацієнток, які ставатимуть на облік, порушуватимемо питання про відновлення функціонування пологового відділення. І це може статися навіть через рік, якщо, скажімо, станеться сплеск народжуваності на території, яку обслуговує КНП «Болехівська центральна міська лікарня», і ми зможемо витримати умову у 150 пологів на рік.
  • Як зараз використовується приміщення пологового відділення КНП «Болехівська ЦМЛ»?
  • Враховуючи, що у державі введено воєнний стан, за погодженням з Калуською районною військовою адміністрацією приміщення пологового відділення зарезервовано для розширення у разі потреби хірургічного відділення.
  • Як прокоментуєте різноманітні дописи із закликами і вимогами відновити роботу пологового відділення в структурі КНП «Болехівська ЦМЛ», які були оприлюднені у соціальних мережах? 
  • Хочу сказати, що не варто створювати ажіотаж там, де потрібно спокійно і виважено працювати і вирішувати проблеми. Болехівська міська рада не закривала пологове відділення.  Це вимоги медичної реформи, запровадженої Урядом, та рішення Національної служби здоров’я України. Медичний персонал, який проводить пологи часто, не втрачає навички, має необхідний рівень кваліфікації і здатний забезпечити безпеку породіллі та дитини. Тому така вимога впроваджена в інтересах пацієнтів.

У Болехівській територіальній громаді на площі Івана Франка урочисто виконали гімн держави з нагоди

Сьогодні, 16 лютого 2022 року, у День єднання у Болехівській територіальній громаді урочисто виконали гімн України. Цього дня на всіх державних установах громади вивісили Державний Прапор України. О 10.00 годині в усіх закладах культури громади...

Міський голова Іван Яцинин та народний депутат Олександр Матусевич відвідали заклади освіти

Сьогодні, 10 лютого 2022 року, в рамках робочої поїздки народного депутата України на Болехівщину, Олександр Матусевич спільно з міським головою Іваном Яцинином відвідали заклад дошкільної освіти "Пролісок" в с.Тисові, де обговорили перспективи...

Злагоджена командна робота сприяє вирішенню проблем громади

Питанню співпраці, підведенню підсумків спільної роботи та подальшого сприяння у вирішенні проблем Болехівської громади була присвячена зустріч міського голови Івана Яцинина із народними депутатами Оленою Вінтоняк та Олександром Матусевичом, яка...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація