Зустріч із представниками Західного міжрегіонального департаменту Національної служби здоров'я України
02 лют, 2022 0 Коментарів 1 250 Переглядів

Зустріч із представниками Західного міжрегіонального департаменту Національної служби здоров'я України

Нагадаємо, на початку грудня 2021 року Національна служба здоров'я України (НСЗУ), яка розподіляє гроші між медичними закладами, анонсувала додаткову умову за кількістю пологів щодо фінансування пологових відділень у 2022 році. Якщо у медичному закладі народжується менш як 150 дітей на рік, то НСЗУ не підписуватиме з ним угоди, що призведе до його закриття через неотримання фінансування.

Пологове відділення КНП «Болехівська ЦМЛ» - одне з понад 70 відділень в Україні, яке не відповідає умовам НСЗУ за кількістю пологів. У минулому році у пологовому відділенні міського медичного закладу народилося 75 немовлят. У 2022 році Національна служба здоров’я України не укладе із лікарнею договір за програмою медичних гарантій «Медична допомога при пологах», а отже буде відсутнє фінансування на утримання пологового відділення. 

З метою обговорення проблеми, яка назріла, 1 лютого, міський голова Іван Яцинин спільно із секретарем міської ради Ігорем Герецьким, першим заступником міського голови Василем Юрочком, заступником міського голови Ілоною Калитин, головним лікарем КНП «Болехівської ЦМЛ» Любомиром Парахоняком та  головами депутатських фракцій у Болехівській міській раді зустрівся з представниками Західного міжрегіонального департаменту Національної служби здоров'я України.

Розпочинаючи зустріч, міський голова Іван Яцинин зазначив, що з метою попередження ситуації із закриттям пологового відділення депутати Болехівської міської ради ще 13 грудня 2021 року ухвалили звернення до керівництва держави щодо недопущення закриття пологового віділення КНП «Болехівська міська центральна лікарня» Болехівської міської ради Івано-Франківської області (рішення за посиланням: https://www.vote.bolekhiv-rada.gov.ua/threads/5-%D0%9F%D1%80%D0%BE-%D0%B7%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D1%8F-%D0%BC%D1%96%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%BE%D1%97-%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8.7103/).

Запрошені гості,  а це - заступниця директора Західного міжрегіонального департаменту НСЗУ Мирослава Децик та головний спеціаліст, відповідальний за реформування системи охорони здоров’я Західного міжрегіонального департаменту, яка закріплена за Івано-Франківською областю, Христина Гаріпова, пояснили основні вимоги НСЗУ до пакету медичних послуг «Медична допомога при пологах» та розповіли, що змусило органи влади їх ввести.

За словами Мирослави Децик, саме смертність новонароджених і породілей спонукала Кабінет Міністрів України та Національну службу здоров'я ввести норму у 150 пологів. На думку чиновників, якщо кількість пологів мала, то лікарі втрачають необхідну практику. 
"В Україні – вища дитяча і материнська смертність, ніж у країнах Європейського союзу. За минулий рік в Україні померло 1469 новонароджених. Одним із важливих факторів, які впливають на це є кваліфікована медична допомога в пологовому будинку. Для безпеки пацієнта визначений такий мінімальний показник лікарні, якій ми можемо заплатити гроші за пологи", — розповіла заступниця директора Західного міжрегіонального департаменту Національної служби здоров'я України Мирослава Децик. 

Вона звернула увагу присутніх на те, що вимоги до кількості пологів у пологових відділеннях щороку збільшуватимуться і вже наступного року ця цифра буде у межах 300-400 пологів у рік. Тож закриються усі малі відділення, залишиться один заклад на 150 тисяч населення. На разі в Україні не будуть фінансувати у 2022 році близько 70 пологових відділень.

При цьому представниця НСЗУ наголосила, що з метою отримання коштів заклад може надавати послуги за іншими пакетами медичних послуг, такі як паліативна медична допомога, надання медичних послуг хворим на коронавірусну хворобу тощо.

Підсумовуючи розмову з представниками Західного міжрегіонального департаменту НСЗУ директор Болехівської центральної міської лікарні Любомир Парахоняк зазначив, що вимушений оптимізувати структуру закладу, бо не вистачає грошей. А також вишукати можливість укласти договори за іншими пакетами послуг, які пропонує НСЗУ.
У ході зустрічі присутні змогли отримати від представників НСЗУ вичерпні відповіді на свої питання.

Міський голова Іван Яцинин провів нараду з головами депутатських фракцій

Сьогодні, 26 січня 2022 року, міський голова Іван Яцинин провів нараду з головами депутатських фракцій, утворених при Болехівській міській раді. Під час наради обговорили питання щодо розподілу коштів бюджету розвитку Болехівської територіальної...

Міський голова провів робочу нараду із медиками

У середу, 24 лютого, міський голова Іван Яцинин провів робочу нараду із медичними працівниками КНП «Болехівська центральна міська лікарня». Зустріч відбулася у приміщенні міської лікарні. Участь у нараді взяли заступниця міського голови Ілона...

Міський голова Богдан Мельник взяв участь у нараді з питань підготовки області до другої хвилі

Сьогодні заступник голови облдержадміністрації Віталій Федорів, голова обласної ради Олександр Сич, директор Західного міжрегіонального департаменту НСЗУ Мар’яна Возниця провели нараду з питань підготовки області до другої хвилі медичної реформи та...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація