Що потрібно знати про епідемічний паротит
25 січ, 2023 0 Коментарів 449 Переглядів

Що потрібно знати про епідемічний паротит

Впродовж останніх 5-ти років випадки захворюваності на епідемічний паротит серед жителів населення  територіальних громад  не реєструвалися.

Не зважаючи, на благополучну епідемічну ситуацію щодо захворюваності на паротит, ми не повинні втрачати пильності. Адже   сприйнятливість до паротитної інфекції дуже висока. А ще дуже небезпечним є ускладнення після перенесеної хвороби, що  може призвести до чоловічого безпліддя  та вірогідності викиднів у жінок.

Тож якщо у вас з’явилися симптоми такі як лихоманка (38–39 °C), яка  з'являється одночасно з набряком слинних залоз та  зберігається 3–4 дні, а у малих дітей може і не розвиватись, появляється погане самопочуття та слабкість, біль голови, втрата апетиту, блювання, з’являється  біль і набряк слинних залоз- найсильніші на 2-ий або 3-ій день, гіперемія ділянки виходу протоки привушної слинної залози, зниження виділення слини (відчуття сухості у ротовій порожнині),  утруднене жування, ковтання та відкривання рота негайно зверніться за медичною допомогою.  Бо ви можете стати джерелом інфекції, яка  передається повітряно-крапельним шляхом, через безпосередній контакт, або посередньо через контакт з інфекційним матеріалом чи інфікованими предметами (кров, слина, спинно-мозкова рідина, сеча).

Найбільш ефективним методом профілактики епідемічного паротиту є вакцинація, яка входить до календаря профілактичних щеплень в Україні. Вакцинація проводиться одночасно з такими захворюваннями як  кір та краснуха,комбінованою вакциною у віці 12 місяців. Друге щеплення (ревакцинацію) цією самою вакциною проводять дітям у віці 6 років.
За 2022 рік вакцинацію проти паротиту  у віці 1 рік  отримало 470 дітей ,ревакцинацією в 6 років  охоплено 522 дитини.
Бережіть себе та своїх рідни! Та пам’ятайте, що вакцинація – єдиний надійний захист від паротитної інфекції.

Руслана СОЛОВІЙ, лікар-епідеміолог відділення епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань Долинського відділу Калуського районного відділу ДУ «Івано-Франкіський ОЦКПХ МОЗ»                         

Обережно змії: як вберегтись та як правильно надати медичну допомогу постраждалому від укусу плазуна
Інші новини чер. 2022

Обережно змії: як вберегтись та як правильно надати медичну допомогу постраждалому від укусу плазуна

З настанням спекотної погоди змії покидають свої сховища, щоб погрітися під сонячними променями, тому є висока ймовірність отримати укус саме під час прогулянки на природі. В Україні дуже незначна кількість отруйних змій. Це три види гадюк, які...

20 жовтня – Всеукраїнський день боротьби з захворюванням на рак молочної залози
Інші новини жов. 2020

20 жовтня – Всеукраїнський день боротьби з захворюванням на рак молочної залози

20 жовтня в Україні відзначається Всеукраїнський день боротьби з захворюванням на рак молочної залози. Цей день встановлений Указом Президента від 17 січня 2005 року. Мета проведення цього дня – звернути увагу жінок на серйозність ризиків...

Як уберегтися від захворювань щитовидної залози
Інші новини травень. 2020

Як уберегтися від захворювань щитовидної залози

Щорічно 25 травня у всіх країнах відзначається Всесвітній день щитовидної залози (World Thyroid Day). Дата увійшла в календар в 2009 році, коли Європейська асоціація (European Thyroid Association) запропонувала відзначати день, присвячений цій темі....

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Авторизація