Вплив шуму на наш слух: роз’яснення фахівця
03 бер, 2023 0 Коментарів 286 Переглядів

Вплив шуму на наш слух: роз’яснення фахівця

У сучасному житті шум оточує нас майже всюди. Звичайно, гучні звуки та шуми неприємні для людей. Наші вуха – це дуже ніжна та складна структура, якій надмірний рівень шуму може завдати серйозної шкоди. Доведено, що шум може стати причиною порушення слуху. Ми перебуваємо під впливом шуму на роботі, на вулиці, слухаючи голосну музику або відвідуючи нічні клуби, рок- та поп-концерти, де рівень звуку зазвичай дуже високий.

Щоб спричинити тимчасове або навіть постійне порушення слуху, достатньо тривалого впливу шуму гучністю 85 дБ. Саме такий рівень шуму спостерігається на вулицях з дуже активним транспортним рухом. Компресори створюють шум приблизно 100 дБ, а рівень звуку на рок-концертах зазвичай досягає 110-120 дБ! (до уваги любителів голосної музики: такий самий рівень створюється у ваших навушниках, якщо вкрутити звук на повну гучність). Тому житлову забудову,дитячі дошкільні заклади, школи, заклади охорони здоров’я, будинки-інтернати потрібно розташовувати в зоні, що найбільш віддалена від джерел акустичного забруднення.

Вплив шуму та гучних звуків може викликати порушення слуху двох типів: тимчасове (так зване тимчасове зміщення порогу слуху) та постійне (тривале зміщення порогу слуху).

Шум на захищених об’єктах при здійсненні будь-яких видів діяльності не повинен перевищувати рівнів, установлених санітарними нормами для відповідного часу доби. У нічний час ,із двадцять другої  до восьмої години на захищених об’єктах забороняється гучний спів і викрики, користування звуковідтворювальною апаратурою та іншими джерелами побутового шуму.
 
Проведення на захищених об’єктах ремонтних робіт, що супроводжуються шумом, забороняється у робочі дні з двадцять першої до восьмої години, а у святкові та неробочі дні – цілодобово. Власник або орендатор приміщень, у яких передбачається проведення ремонтних робіт, зобов’язаний повідомити мешканців прилеглих квартир про початок зазначених робіт. Шум, що утворився під час проведення будівельних робіт, не повинен перевищувати санітарних норм цілодобово. Максимальний рівень шуму на сельбищній зоні населених місць з 7.00 до 23.00 не повинен перевищувати 70 дБА, а з 23.00 до 7.00 – 60 дБА.
 
Громадяни зобов’язані дотримуватись вимог, встановлених з метою зниження побутового шуму у квартирах, а також у дворах жилих будинків, на вулицях,   місцях відпочинку та інших громадських місцях.

Органи місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації та громадяни при здійсненні будь-яких видів діяльності з метою відвернення ї зменшення шкідливого впливу на здоров’я населення шуму, зобов’язані вживати заходів щодо недопущення впродовж доби перевищень рівнів шуму, встановлених санітарними нормами.

Чинне законодавство України з метою забезпечення  комфортного середовища для життєдіяльності  людини регулює, зокрема, вимоги щодо дотримання тиші та обмеження певних видів діяльності, що супроводжуються шумом. Основними документами, які регулюють обмеження рівня шуму та контроль за дотриманням тиші в населених пунктах, є Закон  України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя  населення» та Державні санітарні норми допустимих рівнів шуму в приміщеннях житлових та громадських будинків і на території житлової забудови.

Любов МОРОЗ, лікар-лаборант-гігієніст Долинського відділу Калуського районного відділу ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»

Вітамін D взимку: чи потрібно вживати для профілактики?
Інші новини січ. 2023

Вітамін D взимку: чи потрібно вживати для профілактики?

Більшість вітаміну D ми отримуємо завдяки впливу сонячних променів, тому його ще називають “вітаміном сонця”. Взимку світловий день коротший, сонячних днів мало, а через холодну погоду ми рідше буваємо на вулиці. Саме у цей період кількість вітаміну...

Зверніть увагу! Поліція Прикарпаття застерігає від використання піротехніки
Інші новини гру. 2022

Зверніть увагу! Поліція Прикарпаття застерігає від використання піротехніки

Поліцейські посилено контролюють обмеження, що пов’язані з використанням піротехніки. Адже запускати салюти, феєрверки та використовувати петарди під час воєнного стану – ЗАБОРОНЕНО! За порушення законодавства у цій сфері та недотримання визначених...

На Прикарпатті погіршаться погодні умови
Інші новини лют. 2020

На Прикарпатті погіршаться погодні умови

За прогнозами УкрГідрометцентру, сьогодні, 10 лютого, вдень в Україні пориви вітру 15-20 м/с. У Карпатах значний мокрий сніг, хуртовини ( I рівень небезпечності, жовтий). У західних областях – сильний вітер 25-30 м/с, на високогір'ї Карпат 35-40 м/с...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація