Вітамін D взимку: чи потрібно вживати для профілактики?
23 січ, 2023 0 Коментарів 279 Переглядів

Вітамін D взимку: чи потрібно вживати для профілактики?

Більшість вітаміну D ми отримуємо завдяки впливу сонячних променів, тому його ще називають “вітаміном сонця”.

Взимку світловий день коротший, сонячних днів мало, а через холодну погоду ми рідше буваємо на вулиці. Саме у цей період кількість вітаміну D знижується. Тож необхідно поповнити його нестачу в організмі.

Вітамін D допомагає організму засвоювати кальцій і фосфати з нашого раціону. Ці мінерали важливі для здоров’я кісток, зубів і м’язів. Разом із кальцієм вітамін D допомагає захистити організм від розвитку остеопорозу - хвороби, що робить наші кістки тоншими і слабшими й підвищує ризик їх руйнування. У дітей нестача вітаміну D може призвести до рахіту, а у дорослих- до остеомаляції.

Організму вітамін D потрібен для забезпечення його роботи: для м’язів, щоби рухатися; для нервів, щоб передавати інформацію від мозку до тіла; для імунної системи, щоб протистояти бактеріям та вірусам. 

Зазвичай, щоб  здорова людина отримала необхідну “порцію” вітаміну D, достатньо бувати на сонці і вживати продукти, що містять вітамін D. Тому варто бувати на вулиці взимку принаймні 15–20 хв у світлу пору доби. А також включити до свого раціону такі продукти харчування:
- жирна риба - скумбрія, тунець, форель, лосось;
- молочні продукти - вершкове масло, твердий сир, домашній сир, йогурт, сироватка, цільне молоко;
- яловича печінка;
- яєчні жовтки.
Проте є люди, яким цього може бути недостатньо, зокрема це: немовлята; люди старшого віку, особливо якщо вони не виходять із дому; люди з ожирінням (високий індекс маси тіла); люди, що харчуються незбалансовано, наприклад, вегани;  люди, що мають хвороби шлунково-кишкового тракту та печінки.

Якщо ви належите до груп ризику, проконсультуйтеся із сімейним лікарем щодо тестування на рівень вітаміну D в крові. У разі потреби, лікар може призначити прийом вітаміну D додатково.

Важливо не займатися самолікуванням і не приймати вітамін D просто тому, що почалася зима. Адже надмірна кількість цього вітаміну в організмі також може шкодити здоров’ю. Перед прийомом будь-яких вітамінів чи харчових добавок обов’язково порадьтеся зі своїм лікарем!

Їжте яйця, вершкове масло, намагайтеся бувати надворі навіть взимку - це найкраща профілактика дефіциту вітаміну D!

Юліана Коник, начальник Долинського відділу Калуського районного відділу ДУ "Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ"            

Які овочі та зелень потрібно вживати взимку, щоб зміцнити здоров’я
Інші новини січ. 2023

Які овочі та зелень потрібно вживати взимку, щоб зміцнити здоров’я

Зима давно вступила у свої права, але це не означає, що ми повинні обмежувати себе у вітамінах та мінералах. У січні та лютому у продажу можна знайти овочі та зелень, яких цілком достатньо для приготування смачних страв та підтримки імунітету....

Щороку 24 жовтня відзначається Всесвітній день боротьби з поліомієлітом
Інші новини жов. 2022

Щороку 24 жовтня відзначається Всесвітній день боротьби з поліомієлітом

В Україні досі зберігається ризик спалаху поліомієліту, через низький рівень вакцинації. Поліомієліт – це гостре висококонтагіозне інфекційне захворювання людини вірусної етіології, обумовлене ураженням сірої речовини спинного мозку і...

Обережно – спека! Правила поведінки у спекотну погоду
Інші новини чер. 2022

Обережно – спека! Правила поведінки у спекотну погоду

У спекотні дні, які прогнозуються найближчим часом на Прикарпатті, слід бути особливо обережними, стежити за своїм здоров’ям і дотримуватися певних правил поведінки. Підвищена температура навколишнього середовища може мати шкідливий вплив на...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація