Забруднення повітря і як з ним боротися
27 бер, 2023 0 Коментарів 383 Перегляди

Забруднення повітря і як з ним боротися

Повітря - це субстанція, без якої ми не можемо прожити ні хвилини. Це найважливіше, що забезпечує життя людини, і наше тіло щодня поглинає більше повітря, ніж води, їжі, або будь-якої іншої речовини.   Кожного дня ми робимо від 12 до 25 тисяч подихів. Через наше тіло проходить близько 10 000 літрів повітря щодня. І хоча багато людей борються за чисту питну воду, мало хто так само готовий відстоювати своє право дихати чистим повітрям.

Що міститься у вуличному повітрі? 
Кожен подих мешканця міста містить від 5 до 50 мільйонів частинок бруду, пилу, алергенів, аерозолів, вихлопних газів, смогу та інших забруднювачів. Джерелом забруднення є все, що нас оточує: пил вулиць, вихлопи автомобілів, лісові пожежі, вихлопи заводів і фабрик, важкі метали і мікрочастинки будівель, випаровувані сонцем з різних поверхонь, лак для волосся, що активно використовується людьми для фіксації зачісок... А ще пилові кліщі, пилок рослин, бактерії, грибки, віруси, що літають у повітрі, мікропластик, феноли, і, звичайно ж, домашній пил. Все, що міститься в повітрі, головним чином потрапляє в наші легені, але також осідає на шкірі, слизових очей, рота, носа і в вухах. 
   
Крім того, автомобілі також виробляють, крім продуктів згоряння, ще й токсичний газ NO2, він же діоксид азоту. Впливаючи на наш респіраторний механізм, він може викликати негативну зміну складу крові, зменшуючи кількість кров'яного гемоглобіну. За версією ВООЗ, він є найнебезпечнішим забруднювачем повітряних мас. 
Незважаючи на такий «багатий» склад забруднювачів повітря, переважну їх частину ми не відчуваємо. Але вплив брудного повітря на організм є, і він великий та часто діє по наростаючій. Ось чим загрожує щоденне життя у брудному повітрі:
вразливість очей, носа і горла;
респіраторні хвороби;
серцево-судинні захворювання (включаючи інфаркти);
силікоз легенів, рак легенів і Холбі - хронічна обструктивна легенева хвороба;
інсульт.

 Дихати забрудненим повітрям на щоденній основі - це завдавати прямої та свідомої шкоди своєму організму та мозку. За рахунок осідання частинок бруду на внутрішній поверхні легенів, вони засвоюють менше кисню, наш мозок його недоотримує, а тому знижується працездатність, здатність до критичного і творчого мислення, здатність ясно мислити і навіть любити.
Саме тому важливо прагнути до максимальної чистоти повітря, яке нас оточує, і яке нам дає найважливіше, що у нас є - життя.  
  
Що має робити муніципальна влада чи місцеві громади:
Висаджувати нові дерева, і не нівечити старі. Обирати хвойні дерева, адже вони фотосинтезують (тобто утилізують вуглекислий газ та дають кисень) цілий рік. І листя прибирати не треба. Діти, що живуть близько до  зелених насаджень, більш зосереджені, і дорослі менше потерпають від тривожності і деменції
Висаджувати багаторічні рослини, в тому числі чагарники, на клумбах -так буде і менше видатків на закупівлю розсади, і більша біомаса рослин.

Прибирати вулиці від пилу і піску, в тому числі мити дороги.
Встановити датчики забрудненості повітря та чесно інформувати людей про стан речей. Що більше буде датчиків, то точніша буде інформація. Важливо, щоби вони аналізували не лише вміст зважених дрібнодисперсних часточок, а й шкідливих газів.
Створити інфраструктуру для вело- та електротранспорту. Пересування велосипедом збільшує фізичну активність людей і зменшує атмосферні викиди. 

Зробити громадський транспорт зручним, передбачуваним і надійним. Це зменшить потребу в користуванні автомобілями. 
Зробити умови для сортування і переробки сміття, щоб не було стихійних звалищ і самозаймань на полігонах.
Влаштовувати більше пішохідних зон, вільних від транспорту. 
А громадянам не спалювати листя восени. Це заборонено на законодавчому рівні, але не всіх це спиняє. Одна тонна спаленого листя дає 30 кілограмів токсичного газу.

Під час спалювання листя виділяються чадний газ, бензпірен, діоксин, а           також багато диму зі зваженими часточками. Вологе листя погано горить і сильно димить. Спалення листя особливо небезпечне для людей з легеневими хворобами, астмою, дітям і вагітним жінкам. Навіть не все листя в місті слід прибирати.

Начальник Долинського відділу 
Калуського районного відділу
ДУ «Івано – Франківський ОЦКПХ МОЗ»                                    Юліана КОНИК 

Третя субота квітня – Всеукраїнський День довкілля
Інші новини кві. 2021

Третя субота квітня – Всеукраїнський День довкілля

День довкілля відзначають в Україні щорічно, починаючи з 1999 року, згідно з Указом Президента України «Про День довкілля» від 6 серпня 1998 року № 855/98 на підтримку ініціативи Міністерства охорони навколишнього природного середовища та ядерної...

Українці зможуть поскаржитися на забруднення до Держпродспоживслужби через SaveEcoBot
Інші новини лют. 2021

Українці зможуть поскаржитися на забруднення до Держпродспоживслужби через SaveEcoBot

Відповідний функціонал презентували 17 лютого ГО «SaveDnipro», Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України, керівники Держпродспоживслужби та Державної екологічної інспекції України. Як повідомила Голова Держпродспоживслужби...

18 квітня - в Україні День навколишнього середовища (День довкілля)
Інші новини кві. 2020

18 квітня - в Україні День навколишнього середовища (День довкілля)

Після недавніх досліджень з’ясувалося, що найчистіше повітря в світі «живе» на острові Тасманія, який знаходиться поруч з континентом Австралія. На початку цього тисячоліття Всесвітня організація охорони здоров’я опублікувала звіт про забруднення...

0 Коментарів

Авторизація