Дирофіляріоз – хвороба, з якою може зустрітися людина
04 травень, 2023 0 Коментарів 583 Перегляди

Дирофіляріоз – хвороба, з якою може зустрітися людина

Дирофіляріоз (зла нитка) – це тканинний зоонозний гельмінтоз. Захворювання, яке  вражає, як людину, так і тварину, та супроводжується тяжкою патологією усіх систем організму, включаючи головний мозок і очі.  Для нього характерна трансмісивна передача, повільний розвиток, тривалий перебіг. Дирофіляріоз відноситься до природньо-осередкових хвороб.

 У минулому вважалося, що ним хворіють тільки тварини. У першу чергу- собаки, але в останні роки  все частіше стали реєструватися випадки зараження людей. У хворих на дирофіляріоз собак живі личинки знаходяться  у кров’яному руслі. Переносниками хвороби є комарі. А джерелом захворювання, являються наші хатні тварини. При укусах хворої тварини комарами живі личинки  потрапляють в організм комара, де протягом 10 днів розвиваються до інвазійної стадії. Зараження людини відбувається через укуси заражених кровосисних  комарів. 

Основним симптомом при захворюванні, переважно, є пухлина, у місці локалізації якої відчувається сверблячка  і  печія   різного ступеня інтенсивності. Характерним симптомом, також, є міграція гельмінта під шкірою, що має вираз відчуття пересування чи ущільнення пухлини. Інколи хворі скаржаться на головний біль, нудоту, слабкість, підвищення температури тіла, сильний біль в місці локалізації гельмінта з іррадіацією за ходом нервових стовбурів.

У хворих відмічається різноманітна локалізація процесу. Найчастіше це ураження очей – до 55% випадків, у меншому ступені – ураження голови, обличчя, шиї, грудей, живота, статевих органів, верхніх та нижніх кінцівок.
Основний метод позбавлення від паразиту - хірургічний.

Профілактикою дирофіляріозу є своєчасне виявлення його у домашніх тварин та їх лікування, боротьба з бродячими тваринами, протигельмінтозна профілактика у домашніх тварин. До того ж  необхідно боротися з комарами в підвалах жилих будинків, у яких ці паразити можуть знаходитись  увесь рік. З підвальних приміщень житлових будинків комарі потрапляють по вентиляційній системі в квартири.

Профілактика захворювання заключається у винищуванні комарів і обмеженні контакту з ними тварин і людини.

Юліана КОНИК, начальник Долинського відділу Калуського районного відділу ДУ «Івано–Франківський ОЦКПХ МОЗ»                      

Сезон кліщів: що робити, якщо вкусив кліщ
Інші новини кві. 2023

Сезон кліщів: що робити, якщо вкусив кліщ

Хвороба Лайма (кліщовий іксодовий бореліоз, лайм-бореліоз) – інфекційне , трансмісивне, природно – вогнищеве захворювання, яке характеризується ураженням шкіри, нервової системи, серця, нерідко приймає хронічний, рецидивний перебіг, збудником якого...

АСКАРИДОЗ. Механізми зараження , симптоми , лабораторна      діагностика та профілактика
Інші новини кві. 2023

АСКАРИДОЗ. Механізми зараження , симптоми , лабораторна діагностика та профілактика

Аскаридоз – гельмінтне захворювання, що розвивається при зараженні аскаридами. Це круглі черв'яки, що паразитують у шлунково-кишковому тракті людини і вражають дихальну систему. Вони мають веретеноподібну форму та досягають у довжину до 40 см....

Не дай СНІДУ шанс!
Інші новини гру. 2022

Не дай СНІДУ шанс!

СНІД – синдром набутого імунодефіциту – це остання стадія інфекційної хвороби, що має назву ВІЛ-інфекція. Збудником хвороби є вірус імунодефіциту людини (скорочено ВІЛ), який вражає клітини крові, так звані СД4-лімфоцити, що забезпечують гомеостаз...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація