АСКАРИДОЗ. Механізми зараження , симптоми , лабораторна      діагностика та профілактика
12 кві, 2023 0 Коментарів 674 Перегляди

АСКАРИДОЗ. Механізми зараження , симптоми , лабораторна діагностика та профілактика

Аскаридоз – гельмінтне захворювання, що розвивається при зараженні аскаридами. Це круглі черв'яки, що паразитують у шлунково-кишковому тракті людини і вражають дихальну систему. Вони мають веретеноподібну форму та досягають у довжину до 40 см. Тривалість життя аскарид становить від 12 до 24 місяців.
                                                                                                                                  
Зараження аскаридами відбувається при попаданні яєць в організм людини. Цьому сприяє недостатнє дотримання правил гігієни, вживання немитих овочів та фруктів тощо. Яйця аскарид широко поширені у навколишньому середовищі , роками зберігаються у грунті.

Аскаридоз проявляється по-різному. Залежно від обсягу інвазії (кількості особин паразитів) хвороба може протікати у прихованій формі чи гострій, з яскраво вираженою симптоматикою. Чим більша колонія глистів, тим гірше самопочуття людини. Найчастіше інкубаційний період від моменту зараження до появи симптомів становить від 4 до 16 днів.
                                                                                                                     
Симптоми залежить від стадії життєвого циклу аскарид. Для початкового етапу характерні підвищення температури тіла до 38 градусів, біль у животі ,нудота, діарея , алергічні реакції на шкірі (висипання), набряк Квінке – гостра алергічна реакція, що супроводжується набряком слизових оболонок та обструкцією дихальних шляхів аж до зупинки дихання .У деяких випадках ці симптоми можуть бути відсутні, а ознаки хвороби з'являтися пізніше .На другій стадії, коли личинки переміщаються у легені, можуть виникнути сухий кашель або з виділенням невеликої кількості харкотиння , напади задухи, кровохаркання.
          
У деяких пацієнтів у цей час приєднується бактеріальна інфекція та розвивається пневмонія. При повторній міграції аскарид у шлунково-кишковий тракт симптоматика стає неспецифічною і без проведення аналізів лікареві складно впізнати дане захворювання.                                                                                                                              
У дітей хвороба може майже не проявлятися. Часто єдиними ознаками є недостатній набір маси тіла та капризність. Аскариди, як правило, вражають травний тракт і на певній стадії легені, але в деяких випадках вражають і нервову систему. Також можливе ураження жовчовивідних проток та проток підшлункової залози, для якого характерні симптоми запалення, застою жовчі та гострого панкреатиту. 
                                                                                                                                            
Аскарида не прикріплюється до стінки кишківника, а постійно рухається назустріч їжі. Наприкінці життєвого циклу паразит гине і з каловими масами виноситься з організмуУ таких випадках аскариду можна виявити у калі.                
Діагностику аскаридозу проводять за допомогою лабораторних досліджень. Насамперед призначають мікроскопію калу. Аналіз дозволяє виявити яйця чи дорослі особини гельмінтів. Для підвищення точності результатів його повторюють 2-3 рази із інтервалом у кілька днів.
                                                                                                                              
Фахову лабораторну діагностику аскаридозу шляхом мікроскопії калу можна зробити в мікробіологічній лабораторії на базі   Долинського відділу ДУ « Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України » , що знаходиться за адресою : вул.Обліски  133 , м. Долина. 

Для профілактики аскаридозу фахівці рекомендують дотримуватися всіх правил гігієни. Обов'язково потрібно мити руки перед їжею, а також всі овочі та фрукти перед вживанням. Заразитися аскаридозом можна контактним шляхом від інфікованої людини, а також при вживанні продуктів, на яких є личинки аскарид. Останні, перебуваючи у ґрунті, можуть зберігати життєві функції до 10 років, через що не рекомендується їсти немиті плоди.

Для визначення стадії захворювання та наявності ускладнень пацієнтам рекомендують пройти комплексне обстеження. Які обстеження із зазначених необхідні, лікар вирішує з урахуванням стану та скарг пацієнта.
                                           
Лікування аскаридозу необхідне у всіх випадках інвазії, незалежно від стадії хвороби та наявності симптомів. Проводиться воно в домашніх умовах, але при розвитку ускладнень може знадобитися госпіталізація. 
                                                     
Програму лікування кожного пацієнта лікар визначає індивідуально, але основою її є антигельмінтні препарати, що знищують паразита.
 
Завідувач мікробіологічної лабораторії
Долинського відділу
Калуського районного відділу                                                              Степанія СОЗАНСЬКА                                                                                                     

Нітрати в ранніх овочах – небезпека для здоров’я
Інші новини кві. 2023

Нітрати в ранніх овочах – небезпека для здоров’я

Після довгої зими всі вже скучили за свіжими овочами та фруктами. Ранні огірочки, помідори,зелена цибуля, молода редиска і капуста, які сьогодні продають в усіх магазинах, супермаркетах і на базарах, так і ваблять до себе.Ми настільки скучили за...

Ризики інфекційних захворювань: як проявляються і як захиститися?
Інші новини гру. 2022

Ризики інфекційних захворювань: як проявляються і як захиститися?

Багато організмів живуть у наших тілах і на них. Зазвичай, вони нешкідливі чи навіть корисні. Але за певних умов можуть спричинити захворювання. З початком війни в Україні зросли ризики інфекційних захворювань. Їх спричиняють бактерії, віруси,...

Щороку 24 жовтня відзначається Всесвітній день боротьби з поліомієлітом
Інші новини жов. 2022

Щороку 24 жовтня відзначається Всесвітній день боротьби з поліомієлітом

В Україні досі зберігається ризик спалаху поліомієліту, через низький рівень вакцинації. Поліомієліт – це гостре висококонтагіозне інфекційне захворювання людини вірусної етіології, обумовлене ураженням сірої речовини спинного мозку і...

0 Коментарів

Авторизація