Хто може захворіти на мікроспорію і як запобігти даному захворюванню?
15 травень, 2023 0 Коментарів 276 Переглядів

Хто може захворіти на мікроспорію і як запобігти даному захворюванню?

Від початку 2023 року на мікроспорію серед жителів територіальних громад захворіло -  20 осіб, в порівнянні  за аналогічний період 2022 року захворюваність знизилась на 23% (захворіло 26 осіб).

Нас оточує величезна кількість грибків, які знаходяться на різних предметах, на поверхні шкіри у людини, на шерсті у тварин. Одні види не несуть шкоди для здоров'я людей, інші, так звані патогенні мікроорганізми, здатні викликати суттєві проблеми. Одним з поширених грибкових захворювань є мікроспорія.

Мікроспорія (синонім: микроспороз, стригучий лишай) - заразне захворювання шкіри і волосся, обумовлене патогенними грибками роду MicrosporumГриби,які викликають мікроспорію, відносяться до двох видів: антропофільні і зооантропофільні. Антропофільні гриби паразитують тільки на шкірі та волоссі людини. Зооантропофільні гриби вражають тварин і можуть передаватися від них людині. Основне джерело захворювання є  кішки,  рідше собаки, пухові звірі, крілики, коні, вівці, свині. 

Зоонозна мікроспорія вважається дитячим захворюванням, від 85 до 90% випадків зараження грибками роду мікроспорума припадає на дітей. Стригучий лишай переважно хворіють діти, що відносяться до вікової групи від 5 до 10 років. Основною причиною розвитку хвороби у дітей є контакт з хворими тваринами або з предметами інфікованими шерстю чи лусочками Зараження антропофільними грибами ( більшості у дорослих)  відбувається при безпосередньому контакті з хворою людиною або через інфіковані побутові предмети, якими вона користувалася (іграшки, одяг, постільна білизна). Ці гриби дуже довго зберігаються в навколишньому середовищі,  в лусочках шкіри - до 7 років, у вовні — до 10 років а,потрапивши  у ґрунт  з ураженим волосомабо лусочкою 1-3 місяці. Вхідними воротами для збудника мікроспорії є мікротравми шкіри, сухість, наявність потертостей також підвищують ймовірність інфікування, так як здорова шкіра без ушкоджень не доступна для зараження грибком , а тому при своєчасному митті рук захворювання не наступає. Мікроспоруми, потрапивши на пошкоджені ділянки шкіри, проникають в епідерміс і починають активно розмножуватися. При ураженні волосся відбувається руйнування кутикули, між її лусочками відбувається накопичення грибкових спор, які щільно заповнюють цибулину і формують своєрідний чохол. Інкубаційний період при зоонозній мікроспорії – 5-7 днів, при антропонозній – 4-6 тижнів. Характер клінічних проявів захворювання обумовлюється типом збудника, глибиною його проникнення і розташуванням вогнищ ураження. 
При класичній формі розвитку мікроспорії на гладкій шкірі можна спостерігати поодинокі, або множинні осередки у вигляді округлих або овальних чітких плям рожевого кольору з периферичним піднесеним валиком. У центрі плям спостерігається пластинчасте досить виражене лущення шкіри.Ураження волосистої частини голови характеризується утворенням одного-двох великих вогнищ округлої форми, діаметр яких сягає від 3 до 5 см, по периферії можуть спостерігатися відсіви більш дрібних вогнищ.У ділянці грибкового ураження волосяних покривів спостерігається обламування волосся на висоті від 3 до 6 мм від коренів, рясне лущення шкірних покривів. Залишки волосся покриті сіруватою, або білястою муфтою, голова в зоні ураження виглядає як коротко вистрижена. Як правило, осередки мікроскопії з'являються на маківці в скроневій або тім'яної частини голови. Збільшення потиличних, завушних і шийних лімфовузлів - це другорядні ознаки захворювання мікроспорії.

Заходами профілактики мікроспорії є дотримання елементарних санітарно-гігієнічних правил які включають в себе:
•індивідуальне носіння одягу .
•дотримання особистої гігієни, після контакту з тваринами мити руки з милом.
•систематичні огляди домашніх тварин у ветеринарних клініках. 
• ветеринарний нагляд бродячих тварин.
• систематичні огляди дітей в дитячих колективах - в школі та дитячому садку.

Хворі на мікроспорію підлягають ізоляції та лікуванню. Медичному обстеженню підлягають всі особи, які вступали в контакт з хворим. Восередку захворювання проводяться протиепідемічні заходи, до яких відноситься  якісна дезінфекція речей, предметів , постільної білизни хворого. Якщо джерелом інфекції є тварина слід провести повноцінне протигрибкове лікування.

Будьте здорові і дотримуйтесь простих санітарно-гігієнічних правил!

Руслана СОЛОВІЙ, лікар-епідеміолог відділення епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики  інфекційних захворювань

Якщо у воді ешеріхія колі
Інші новини травень. 2023

Якщо у воді ешеріхія колі

E. coli (Ешеріхія колі) - це небезпечна бактерія, яка може призвести до серйозних захворювань людини. E. coli є частиною великої групи бактерій, що називаються бактеріями, що утворюють коліформу. Коліформні бактерії знаходяться в кишечнику тварин,...

Долинський відділ Калуського районного відділу ДУ «Івано-Франківської ОЦКПХ МОЗ» застерігає: обережно - отруєння грибами!
Інші новини вер. 2022

Долинський відділ Калуського районного відділу ДУ «Івано-Франківської ОЦКПХ МОЗ» застерігає:

Щороку в нашій області реєструються випадки отруєння грибами. Так, з появою перших грибів серед жителів нашої області зареєстровано 4 випадки отруєння грибами, внаслідок чого постраждали 2 дітей. Випадки зареєстровані в Тлумацькому та Снятинському...

Як не отруїтися грибами
Інші новини лис. 2020

Як не отруїтися грибами

У період грибного сезону трапляються випадки отруєння людей грибами. В Україні зустрічається близько 80 видів потенційно небезпечних для здоров’я грибів, з них 10 - 15 становлять реальну небезпеку для життя. Отрута окремих видів цих грибів настільки...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація