Долинський відділ Калуського районного відділу ДУ «Івано-Франківської ОЦКПХ МОЗ» застерігає: обережно - отруєння грибами!
Щороку в нашій області реєструються випадки отруєння грибами. Так, з появою перших грибів серед жителів нашої області зареєстровано 4 випадки отруєння грибами, внаслідок чого постраждали 2 дітей. Випадки зареєстровані в Тлумацькому та Снятинському районах.
ЗАСТЕРІГАЄМО! ГРИБИ НЕ МОЖНА ЇСТИ дітям; людям похилого віку; хворим на захворювання шлунково-кишкового тракту; вагітним та матерям, які годують дітей молоком.
ПАМ'ЯТАЙТЕ! Основною причиною смертельних випадків є запізніле звернення людей за медичною допомогою.
Декілька порад і застережень тим, хто все ще намагається ризикувати власним здоров'ям:
-Найкраще відмовитись від споживання дикорослих грибів, як продукту взагалі. Особливо небезпечні пластинчаті гриби (серед грибів, які спричинили отруєння в області на протязі останніх років 60% становлять саме пластинчасті гриби (потерпілі стверджували, що вживали гриби, схожі на печериці, зеленушки, сироїжки, тощо);
- стережіться збирати старі, перезрілі або дуже молоді гриби, у яких ще не чітко виражені морфологічні властивості;
- не порівнюйте зібрані гриби чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках - вони не завжди відповідають дійсності;
- не дозволяйте збирати гриби дітям;
- не вживайте гриби під час споживання алкогольних напоїв, це прискорює процеси всмоктування отрути;
- не збирайте дикорослі гриби на узбіччях автомобільних та залізничних доріг, на місцях тваринницьких ферм, поблизу сміттєзвалищ, складів отрутохімікатів та в інших небезпечних місцях;
- не купуйте гриби з рук, у приватних осіб в місцях стихійної торгівлі, адже відро привабливих на перший погляд грибів може коштувати вам життя;
- пам'ятайте, що навіть після проведення лікування, у багатьох потерпілих повного видужання та відновлення здоров'я не настає: наслідки грибних отруєнь спричиняють у потерпілих розвиток хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту, особливо, токсичного гепатиту, цирозу печінки, захворювань нирок, нервової системи тощо.
Єдиний шлях запобігання грибних отруєнь – відмова від вживання в їжу дикорослих грибів.
0 Коментарів