Своєчасність проходження  медичного огляду та наявність особистих медичних книжок у працівників, які підлягають обов’язковим профілактичним медичним оглядам є обов’язковим!
19 травень, 2023 0 Коментарів 288 Переглядів

Своєчасність проходження медичного огляду та наявність особистих медичних книжок у працівників, які підлягають обов’язковим профілактичним медичним оглядам є обов’язковим!

Мета будь-якого медичного огляду полягає в тому, щоб з'ясувати, чи не хворий громадянин. Якщо ж він не зовсім у «формі», слід визначити, чи не стане його недуга на заваді навчанню, роботі, та взагалі, наскільки шкідливим буде контакт хворої людини із оточуючими.

Відповідно до вимог чинного законодавства про охорону здоров’я громадяни України зобов’язані піклуватись про своє здоров’я та здоров’я дітей та у передбачених законодавством випадках проходити профілактичні медичні огляди і робити щеплення. Як бачимо, держава ставить за обов’язок громадянам України, у визначених законодавством випадках, проходження  медичних оглядів. Разом з тим, до деяких категорій населення держава ставить особливі вимоги щодо проходження медичних оглядів.

Так, відповідно до Основ законодавства України про охорону здоров’я, Законів України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» та «Про захист населення від інфекційних хвороб», зокрема, встановлено, що з метою охорони здоров’я населення організуються профілактичні медичні огляди неповнолітніх, вагітних жінок, працівників підприємств харчової промисловості, громадського харчування і торгівлі, водопровідних споруд, лікувально-профілактичних, дошкільних і навчально-виховних закладів, об’єктів комунально-побутового обслуговування, інших підприємств, установ, організацій, професійна чи інша діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення і може спричинити поширення інфекційних захворювань, виникнення харчових отруєнь, а також працівників, зайнятих на важких роботах і на роботах із шкідливими або небезпечними умовами праці, військовослужбовців. Обов’язкові щорічні медичні огляди проходять також особи віком до 21 року.

На виконання статті 21 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» постановою Кабінету Міністрів України від 23.05.2001 №559 затверджено Перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним медичним оглядам та Порядок проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів та видачі особистих медичних книжок.

Отже, працівники  підприємств, виробництв та організацій зобов’язані проходити медичні огляди відповідно до Порядку проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів та видачі особистих медичних книжок, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23 травня 2001 р. №559.

Законодавство передбачає, що керівники підприємств, установ і організацій несуть відповідальність за своєчасність проходження своїми працівниками обов’язкових медичних оглядів та за шкідливі наслідки для здоров’я населення, спричинені допуском до роботи осіб, які не пройшли обов’язкового медичного огляду.

Працівники, які без поважних причин не пройшли у встановлений терміном обов’язковий медичний огляд у повному обсязі, від роботи відсторонюються і можуть бути притягнуті до дисциплінарної відповідальності.

Юліана КОНИК, начальник Долинського відділу Калуського районного   відділу ДУ «Івано – Франківський ОЦКПХ МОЗ»                      

Альтернативна (невійськова) служба в умовах воєнного часу – що варто знати
Інші новини лют. 2023

Альтернативна (невійськова) служба в умовах воєнного часу – що варто знати

Статтею 35 Конституції України визначено, що кожен має право на свободу світогляду і віросповідання. Це право включає свободу сповідувати будь-яку релігію або не сповідувати ніякої, безперешкодно відправляти одноособово чи колективно релігійні...

Позиція щодо обов’язковості вакцинації громадян від COVID-19
Інші новини лис. 2021

Позиція щодо обов’язковості вакцинації громадян від COVID-19

Ніхто не може здійснювати політичного, соціального чи іншого тиску, а також дискримінації, у разі відмови від вакцинації, - наголошується у резолюції Парламентської Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ). Відповідно до вимог статей 4 та 12 Міжнародного пакту...

З 1 січня 2021 року розширюється перелік видів діяльності, для яких використання РРО чи програмних РРО стане обов’язковим
Інші новини гру. 2020

З 1 січня 2021 року розширюється перелік видів діяльності, для яких використання РРО чи програмних

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області повідомляють, що Законом України від 01.12.2020 № 1017-ІХ, з 1 січня 2021 року буде розширено перелік ризикових видів діяльності, для яких стане обов'язковим використання традиційних чи...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація