Як ветерану безоплатно отримати психіатричну допомогу
25 жов, 2023 0 Коментарів 232 Перегляди

Як ветерану безоплатно отримати психіатричну допомогу

У рамках співпраці з Національною службою здоров’я України Мінветеранів роз'яснює ветеранам і ветеранкам, як за Програмою медичних гарантій отримати психіатричну підтримку, консультації необхідних лікарів-спеціалістів, безоплатні або з частковою доплатою ліки при розладах психіки та поведінки, а також амбулаторне і стаціонарне лікування.

Якщо ви відчуваєте, що вам необхідна допомога, перш за все зверніться до сімейного лікаря, який працює в закладі з договором на пакет «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги». Сімейні лікарі, терапевти й педіатри цих закладів пройшли курс від Академії НСЗУ «Ведення поширених психічних розладів на первинному рівні медичної допомоги із використанням керівництва mhGAP».

Лікар первинної медичної допомоги може надати першу психологічну допомогу, виявить психічні і неврологічні розлади, направить на лабораторні та інструментальні дослідження, призначить лікування під контролем сімейного лікаря та забезпечить психологічну підтримку членів родини.

За потреби лікар первинної медичної допомоги направить до психіатра. Або можна напряму звернутися до психіатра у закладі, який має договір на пакет «Профілактика, діагностика, спостереження та лікування в амбулаторних умовах». Направлення до психіатра – не обов’язкове.

Пацієнт може отримувати психіатричну допомогу вдома, якщо розлад некритичний. Така підтримка передбачена пакетом «Психіатрична допомога, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами». Щоб скористатися послугами, потрібне електронне направлення в сімейного лікаря або психіатра. Докладніше про це можна дізнатися за посиланням https://nszu.gov.ua/novini/dlya-yakih-paciyentiv-pracyuyut-psihiatrichni-mobilni-komand-897.

Також Програма медичних гарантій покриває стаціонарне лікування людей із психіатричними розладами. Детальніше про ці послуги читайте тут: https://nszu.gov.ua/novini/shcho-potribno-znati-pro-psihiatrichnu-dopomogu-v-stacionari-906.

Знайти сімейного лікаря, який надає ментальну підтримку, а також заклад для психіатричної допомоги можна за допомогою інформаційного дашборду за посиланням: https://edata.e-health.gov.ua/e-data/dashboard/pmg-contracts. У полі фільтрів оберіть область та необхідну групу послуг або у контакт-центрі НСЗУ за номером 16-77.

Що таке електронний рецепт та для яких ліків він потрібен?
Інші новини бер. 2023

Що таке електронний рецепт та для яких ліків він потрібен?

Електронний рецепт – це те саме, що паперовий – тільки цифровий. По-перше, це зручно. По-друге, безпечно, бо виключає всілякі махінації з отриманням препаратів. А, по-третє, дозволяє вести прозорий облік та контроль ліків, які отримують українці....

ЛКК може встановлювати інвалідність дитині під час війни дистанційно
Інші новини чер. 2022

ЛКК може встановлювати інвалідність дитині під час війни дистанційно

Міністерство охорони здоров’я України нагадує, що на період дії воєнного стану суттєво спрощено процедуру встановлення та продовження інвалідності як для дорослих, так і для дітей. Медико-соціальна експертиза проводиться дітям, батьки яких...

Діти у закладах соціального захисту мають отримувати спеціальні медичні послуги за місцем розташування закладу
Інші новини кві. 2020

Діти у закладах соціального захисту мають отримувати спеціальні медичні послуги за місцем

До Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини надійшла інформація про те, що в умовах медичної реформи діти, які тимчасово перебувають у притулках для дітей, центрах соціально-психологічної реабілітації дітей, центрах підтримки сімей та...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація