Туберкульоз виліковний, якщо вчасно діагностувати його, пройти повний курс терапії та дотримуватися всіх рекомендацій медиків.
07 бер, 2024 0 Коментарів 55 Переглядів

Туберкульоз виліковний, якщо вчасно діагностувати його, пройти повний курс терапії та дотримуватися всіх рекомендацій медиків.

На початку 2023 року в Україні оновили стандарти медичної допомоги при туберкульозі, щоб вони відповідали останнім рекомендаціям ВООЗ.
Пріоритетним та першочерговим методом діагностики є мікробіологічний тест — для якого пацієнт здає мокротиння, оскільки він дозволяє правильно встановити діагноз та якнайшвидше призначити ефективну схему лікування. 
Спочатку зазвичай застосовують молекулярно-генетичний метод дослідження Xpert MTB/Rif, який дає змогу за декілька годин не лише підтвердити наявність цього захворювання, а й визначити чутливість до рифампіцину — препарату, який часто застосовують для лікування туберкульозу. За допомогою цього методу можна досліджувати не лише мокротиння, а й інші біологічні рідини, у тому числі кал у дітей, які ще не вміють відкашлювати мокротиння. В українських медзакладах інстальовано 286 систем Xpert MTB/Rif.
Для діагностики туберкульозу також застосовують такі обстеження, як рентгенографія або комп’ютерна томографія органів грудної клітки. Для розшифрування результатів рентгенографії в низці країн використовують так званий аналіз за допомогою комп’ютера (computer-aided detection). Власне, йдеться про штучний інтелект, який навчили аналізувати численні знімки грудної клітки та визначати туберкульоз специфічно і точно. До використання ШІ в аналізі рентгенограм долучилися і в Україні три перші області: Львівська, Сумська й Івано-Франківська.
Туберкульоз може вражати не лише легені, а й інші органи. При позалегеневих формах туберкульозу окрім цих методів можуть використовувати ультразвукове дослідження, бронхоскопію тощо. 
Якщо не вдалось підтвердити туберкульоз за допомогою вищезазначених методів діагностики, застосовується біопсія з отриманням матеріалу та подальшого мікробіологічного та морфологічного дослідження.
❗ На сьогодні в Україні доступні всі методи діагностики туберкульозу, що рекомендовані ВООЗ. Усі послуги з виявлення, діагностики та лікування туберкульозу є безоплатними для пацієнтів.

Туберкульоз - небезпечна хвороба!
Інші новини лип. 2023

Туберкульоз - небезпечна хвороба!

Туберкульоз це інфекційне захворювання, збудником якого є мікобактерія туберкульозу, яку ще називають паличкою Коха- на честь науковця, що відкрив цей збудник у 1882 році. Згідно статистичних даних у світі реєструються 10 млн. нових випадків...

Туберкульоз можна вилікувати
Інші новини бер. 2023

Туберкульоз можна вилікувати

За даними Центру громадського здоров ` я. Туберкульоз сьогодні – факти та перспективи. Чи знаєте ви, що: На туберкульоз може захворіти кожен! Туберкульоз можна вилікувати! Неприпустимо самостійно ставити діагноз туберкульозу та займатися...

Всесвітній день боротьби з пневмонією – що варто знати про цю хворобу
Інші новини лис. 2020

Всесвітній день боротьби з пневмонією – що варто знати про цю хворобу

Щорічно 12 листопада у світі відзначають Всесвітній день боротьби з пневмонією. Мета цього дня – активізувати заходи щодо боротьби з пневмонією та профілактики і лікування цього захворювання. Пневмонія, або запалення легенів, – це гостре...

0 Коментарів

Авторизація