Туберкульоз - небезпечна хвороба!
06 лип, 2023 0 Коментарів 266 Переглядів

Туберкульоз - небезпечна хвороба!

Туберкульоз це інфекційне захворювання, збудником якого є мікобактерія туберкульозу, яку ще називають паличкою Коха- на честь науковця, що відкрив цей збудник у 1882 році.

Згідно статистичних даних у світі реєструються 10 млн. нових випадків захворювань на туберкульоз, близько 2 млн. хворих помирають. Більша частина хворих припадає на країни з низьким рівнем доходу, серед яких –Україна. В Україні щорічно реєструється, в середньому  25 тис. нових випадків туберкульозу (включно з рецидивами ).

За 6 місяців 2023 року на території територіальних громад Долини, Вигодської селищної ради, Витвицької сільської ради та Болехівської міської ради захворюваність на туберкульоз зросла на 30%. Так, всього зареєстровано 18 випадків проти 12 за аналогічний період минулого року. Зокрема по Долинській територіальній громаді зареєстровано 7 випадків, по Вигодській селищній територіальній громаді - 7 випадків, по Витвицькій об’єднаній територіальні громаді – 1 випадок та 2 випадки по Болехівській міській раді.

У ВООЗ стверджують що близько 22 % випадків захворювання в Україні не виявляються, ще крім того треба враховувати масову міграцію, у воєнний період, соціальні негаразди, доступність до надання медичної допомоги та багато інших чинників. У 90 % людей туберкульоз вражає легені, рідше захворювання може ушкодити інші органи (нирки, хребет, мозок, шкіру тощо). Позалегеневий туберкульоз не є заразним і загрожує життю лише тих людей які захворіли.  

Розрізняють два стани, пов’язані з туберкульозом: латентна туберкульозна інфекція та захворювання на туберкульоз. Особливо небезпечна перша форма, так як, симптоматика мізерна, а заразність дуже висока. Допомагав діагностиці в даному випадку туберкуліновий шкірний тест(проба Манту).

Основними ознаками, які дають можливість запідозрити туберкульоз є:
  • Кашель що триває понад три тижні;
  • Рясне потовиділення вночі;
  • Слабкість;
  • Безпричинна втрата ваги;
  • Підвищення температури тіла  37 градусів, без значного навантаження ;
  • Біль у грудній клітці.
Туберкульоз переважно   передається повітряним шляхом при тривалому перебуванні з хворим в одному приміщенні, яка не приймає лікування.

Лікування туберкульозу проводиться за допомогою антибактеріальних препаратів. На сьогоднішній день розроблено ефективні схеми лікування, що дозволяють вилікувати хворих в 100% випадків.
Не варто займатися самолікуванням. З профілактичною метою здоровим людям слід:
  • Дотримуватись правил особистої гігієни;
  • Дотримуватись здорового харчування та режиму сну;
  • Відмовитися від шкідливих звичок, особливо паління;
  • Дбати про свій психоемоційний стан;
  • Уникати простудних захворювань та своєчасно звертатися до лікаря;
  • Регулярно проходити медичні обстеження.
При перших негараздах, в першу чергу звертайтеся до свого сімейного лікаря. 
Бережіть себе та своє здоров’я!

Іван ШЕРЕМЕТА, завідувач відділення епідеміологічного нагляду(спостереження) та профілактики інфекційних захворювань 
Долинського відділу Калуського районного відділу ДУ «Івано – Франківський ОЦКПХ МОЗ»                                      

Укус тварини може бути  небезпечним!
Інші новини травень. 2023

Укус тварини може бути небезпечним!

Фахівці Долинського відділу Калуського районного відділу ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» щоденно ведуть спостереження в системі епідеміологічного нагляду за кількістю осіб, які постраждали з приводу укусів, подряпин, ослюнення будь-якими тваринами...

Туберкульоз можна вилікувати
Інші новини бер. 2023

Туберкульоз можна вилікувати

За даними Центру громадського здоров ` я. Туберкульоз сьогодні – факти та перспективи. Чи знаєте ви, що: На туберкульоз може захворіти кожен! Туберкульоз можна вилікувати! Неприпустимо самостійно ставити діагноз туберкульозу та займатися...

Коронавірус, на жаль, не зник!
Інші новини лют. 2023

Коронавірус, на жаль, не зник!

Аналізуючи дані епідемічної ситуації захворюваності на коронавірусну хворобу, слід зазначити, що зберігається тенденція до росту. За 7-й тиждень (спостереження), серед жителів територіальних громад зареєстровано 56 випадків, що у порівнянні з...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Авторизація