Дифтерія — небезпечна інфекційна хвороба
08 сер, 2024 0 Коментарів 58 Переглядів

Дифтерія — небезпечна інфекційна хвороба

👨‍⚕️ Дифтерія — небезпечна інфекційна хвороба, яка вражає слизові оболонки дихальних шляхів та шкіру, а в разі ускладнень — серце, нервову систему й нирки.
Збудник передається через кашель, чхання, поцілунки, контакт із забрудненими поверхнями та через заражені продукти й воду. Захворіти можна як від хворої людини, так і від носія інфекції.
У 2022 році в Україні було зафіксовано 2 випадки захворювання, а у 2023 та першій половині 2024 року — по 1. 
‼️Майже 20% невакцинованих помирають, навіть попри лікування, тому вакцинуватися вкрай важливо. Вакциновані переносять хворобу легше.
Нагадуємо, що вакцинація проти дифтерії входить до Календаря профілактичних щеплень і доступна безоплатно. 
Дітей вакцинують у 2, 4 і 6 місяців життя. Ревакцинації проводяться у 18 місяців, 6 і 16 років, а далі кожні 10 років. Якщо дитина пропустила щеплення, зверніться до лікаря, який визначить графік вакцинації. 
☝️Дорослим, які не мають даних про щеплення, також слід вакцинуватися. Лікар призначить графік безоплатної вакцинації, щоб через сім місяців ви мали всі три дози вакцини.
Якщо ви контактували з хворим на дифтерію, потрібно негайно отримати щеплення, незалежно від вашого статусу вакцинації. Також дотримуйтесь правил гігієни: мийте руки, провітрюйте приміщення та дезінфікуйте предмети. 
Симптоми дифтерії:
☛ Сіра чи біла плівка на мигдалинах і горлі
☛ Біль у горлі й захриплість голосу
☛ Дзвінкий «гавкучий» кашель
☛ Збільшення лімфовузлів на шиї
☛ Набряк шиї
☛ Утруднене дихання
☛ Виділення з носа
☛ Лихоманка й озноб
☛ Слабкість і втома
Ускладнення дифтерії можуть бути серйозними, включаючи проблеми з диханням, ушкодження серця та нервової системи. Усі хворі потребують негайної шпиталізації, навіть із легким перебігом хвороби. Для лікування використовується протидифтерійна сироватка та антибактеріальна терапія.
Для вакцинації зверніться до сімейного лікаря, педіатра чи терапевта.
ℹ︎ 1 серпня починається всеукраїнська кампанія з посилення імунізації проти кашлюку, дифтерії та правця, яка триватиме до кінця року.

З 2023 року в Україні зростає захворюваність на кашлюк.
Інші новини кві. 2024

З 2023 року в Україні зростає захворюваність на кашлюк.

За перші два місяці 2024 року зафіксовано 515 випадків захворювання, за аналогічний період минулого року було зареєстровано тільки 27 випадків, 95,9% усіх захворілих — діти, 4,1% — дорослі. Більшість хворих — діти дошкільного та раннього шкільного...

З 2023 року в Україні зростає захворюваність на кашлюк.
Інші новини бер. 2024

З 2023 року в Україні зростає захворюваність на кашлюк.

За перші два місяці 2024 року зафіксовано 515 випадків захворювання, за аналогічний період минулого року було зареєстровано тільки 27 випадків, 95,9% усіх захворілих — діти, 4,1% — дорослі. Більшість хворих — діти дошкільного та раннього шікільного...

Що таке гепатит А: симптоми і лікування
Інші новини лип. 2023

Що таке гепатит А: симптоми і лікування

Гепатит А — вірусне захворювання печінки, яке часто називають хворобою брудних рук. Ця інфекція також відома як “хвороба Боткіна”. Збудник потрапляє в організм людини через заражену їжу, воду та при тісному фізичному контакті з інфікованою людиною....

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація