Що таке гепатит А: симптоми і лікування
10 лип, 2023 0 Коментарів 545 Переглядів

Що таке гепатит А: симптоми і лікування

Гепатит А — вірусне захворювання печінки, яке часто називають хворобою брудних рук. Ця інфекція також відома як “хвороба Боткіна”. Збудник потрапляє в організм людини через заражену їжу, воду та при тісному фізичному контакті з інфікованою людиною.

Найбільш уразливі до гепатиту А – діти. Однак захворіти може кожен.
Одужання іноді триває кілька місяців. Крім ураження печінки, в окремих випадках гепатит А може спричиняти ураження нирок, підшлункової залози, перебігати з болями в суглобах та навіть призвести до смерті.

Наразі не існує спеціального лікування проти вірусного гепатиту А. Найкращий спосіб запобігти хворобі – зробити щеплення.

Щеплення від гепатиту А рекомендовані дітям і дорослим, особливо тим, хто планує відвідати країни Африки, Азії та Південної Америки.
Вакцинація проводиться від 1 року 2 дозами з інтервалом 6 місяців.
Якщо невакцинована людина мала сексуальний або близький побутовий контакт із хворим на гепатит А, їй рекомендоване екстрене щеплення протягом 2 тижнів від моменту контакту.

Також не забувайте дотримуватися простих правил гігієни: 
  • частіше мийте руки з милом, зокрема перед приготуванням та вживанням їжі;
  • пийте тільки кип'ячену або бутильовану воду;
  • ретельно мийте овочі та фрукти;
  • стежте за чистотою рук дитини, іграшок, предметів побуту.

Вірусний гепатит А – актуальна проблема сьогодення
Інші новини травень. 2023

Вірусний гепатит А – актуальна проблема сьогодення

На сьогодні гепатит А не втратив своєї актуальності, тому що на території України постійно спостерігаються спалахи цієї недуги. Що таке гепатит А і в чому полягає його небезпека? Вірусний гепатит А – це гостре інфекційне захворювання всього...

Туберкульоз можна вилікувати
Інші новини бер. 2023

Туберкульоз можна вилікувати

За даними Центру громадського здоров ` я. Туберкульоз сьогодні – факти та перспективи. Чи знаєте ви, що: На туберкульоз може захворіти кожен! Туберкульоз можна вилікувати! Неприпустимо самостійно ставити діагноз туберкульозу та займатися...

Відповіді на складні запитання батьків про вакцинацію.
Інші новини гру. 2020

Відповіді на складні запитання батьків про вакцинацію.

За останні кілька років в Україні серед батьків відзначалося велике занепокоєння з приводу щеплень і навіть страх перед щепленнями. Ці страхи посилилися через неправдиву і невірну інформацію, яку поширюють ЗМІ, включаючи інтернет. Ви не можете...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Авторизація