З 2023 року в Україні зростає захворюваність на кашлюк.
26 бер, 2024 0 Коментарів 62 Перегляди

З 2023 року в Україні зростає захворюваність на кашлюк.

 За перші два місяці 2024 року зафіксовано 515  випадків захворювання, за аналогічний період минулого року було зареєстровано тільки 27 випадків, 95,9% усіх захворілих — діти, 4,1% — дорослі. Більшість хворих — діти дошкільного та раннього шікільного віку.
Причина зростання захворюваності — велика кількість нещеплених дітей.
👶Чим небезпечний кашлюк?
Кашлюк є дуже заразним, він легко поширюється від людини до людини повітряно-крапельним шляхом при кашлі чи чханні.
Найбільш небезпечною хвороба є для немовлят, у яких може викликати апное — тимчасову зупинку дихання. Крім того, у новонароджених і немовлят хвороба може протікати важко, є високий ризик ускладнень та смерті.
Старші діти та дорослі зазвичай одужують від кашлюку, але хвороба є виснажливою та сильно ослаблює організм.
🤧Які симптоми кашлюка?
Хвороба починається як ГРВІ. Через 5-8 днів з’являється нападоподібний спазматичний кашель аж до почервоніння обличчя, сльозотечі, кашель має характерний свист.
Напади кашлю стаються частіше вночі, ніж удень, кашель може супроводжуватись гарячкою, нежитю та іншими ознаками ГРВІ.
У  немовлят кашель може не проявлятись – але в них може ставатися зупинка дихання на короткий час, про що може свідчити посиніння обличчя. 
Одужання починається через 4-8 тижнів, хворий починає рідше кашляти, приступи кашлю стають слабшими. Іноді період одужання може тривати від 2 до 6 місяців.
❗️❗️За перших ознак сильного кашлю у немовлят та симптомів апное — негайно зверніться до лікаря!
🩹Як запобігти кашлюку?
👼Усі діти мають отримати 4 щеплення — у віці 2, 4, 6 і 18 місяців. Якщо з якоїсь причини щеплення пропустили, наздоженіть його якнайшвидше.
🤰Також, від кашлюку потрібно вакцинуватися вагітним жінкам у термін від 16 до 32 тижня вагітності незалежно від того, чи вакцинували їх у дитинстві. Це необхідно, щоб захистити дитину від кашлюку в перші місяці її життя до отримання нею вакцини.
Захистіть своїх дітей від важкої хвороби та ускладнень — робіть усі щеплення за календарем!

Що таке гепатит А: симптоми і лікування
Інші новини лип. 2023

Що таке гепатит А: симптоми і лікування

Гепатит А — вірусне захворювання печінки, яке часто називають хворобою брудних рук. Ця інфекція також відома як “хвороба Боткіна”. Збудник потрапляє в організм людини через заражену їжу, воду та при тісному фізичному контакті з інфікованою людиною....

Туберкульоз - небезпечна хвороба!
Інші новини лип. 2023

Туберкульоз - небезпечна хвороба!

Туберкульоз це інфекційне захворювання, збудником якого є мікобактерія туберкульозу, яку ще називають паличкою Коха- на честь науковця, що відкрив цей збудник у 1882 році. Згідно статистичних даних у світі реєструються 10 млн. нових випадків...

Чому перехворіти - не кращий варіант!
Інші новини чер. 2023

Чому перехворіти - не кращий варіант!

«Ой краще перехворіти і отримати імунітет на все життя, а не суміш хімії вколоти». У наш час ми часто чуємо такі вислови, чи навіть так думаємо самі! Імунітет можна отримати після перенесеного захворювання чи після вакцинації. Але навіщо ризикувати,...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація