Роман Купчинський- український поет, прозаїк, журналіст, композитор, критик, громадський діяч та військовий.
24 вер, 2024 0 Коментарів 38 Переглядів

Роман Купчинський- український поет, прозаїк, журналіст, композитор, критик, громадський діяч та військовий.

✨В біографічних нотатках він писав: «Минула війна, минули польські табори полонених, я вернувся в рідні сторони, а згодом до Львова. Здавалося мені, що моя пісенна творчість закінчилася. Але ні — пісня кличе, нагадує та проповідує майбутнє».
Народний автор народної пісні.
🌻Роман Купчинський
Український поет, прозаїк, журналіст, композитор, критик, громадський діяч та військовий. 
В 20 років записався до легіону Українських Січових Стрільців та пройшов шлях від рядового до команданта чоти, сотні, і був ад'ютантом полку в ранзі поручника. 
Битви, переслідування, полон, навчання, постійна громадська та журналістська діяльність, яку він поєднував з літературою, любов до рідного краю, вічна боротьба за нього... еміграція за кордон. Багато подій випало на його долю, однак зараз хочемо сказати про інше. 
Він автор поезій на стрілецьку тематику («Ніби сниться», «Дума про Хведора Черника», «Перший листопад» та ін.), слів і музики стрілецьких пісень: «Ой там при долині», «Заквітчали дівчатонька», «Гей там, у Вільхівці», «Як з Бережан до Кадри», «Ой шумить, шумить», «Вдаряй мечем», «Пиймо, друзі», «Ірчик», «Бодріться», «Ми по таборах і тюрмах», «Лети, моя думо» та інші. Пісні Купчинського відомі також в обробках композиторів С. Людкевича, М. Вериківського, П. Козицького, В. Барвінського, М. Колесси, Н. Нижанківського, Б. Вахнянина, М. Леонтовича та інших.
Стрілецькі пісні Купчинського опубліковані у Львові 1937 у збірниках «Великий співаник „Червоної Калини“» та «Альбом стрілецьких пісень» Б. Вахнянина (більшість із них — в обробках інших композиторів), у Кракові 1940 в народному співанику «140 пісень з нотами». 
Автор роману-трилогії зі стрілецького життя «Заметіль» («Курилася доріженька», «Перед навалою» (1928), «У зворах Бескиду» (1933).
Писав тексти для лялькового театру гумору і сатири «Вертеп наших днів», який у 1926 організував у Львові Левко Лепкий.
Співавтор (з Василем Софронівим-Левицьким) сценарію першого західноукраїнського повнометражного фільму «Для добра і краси», який зняв Юліан Дорош у 1936—1937 роках.
☑ Згадуючи про полон та перебування у в’язниці написав: «Просили мене співв’язні: «Зложіть нам якусь молитовну пісню, ми собі рано її заспіваємо. І я зложив пісню «Боже великий, Творче всесвіту». Саме ця пісня вважається стрілецькою молитвою: 
«Боже Великий, Творче всесвіту
На нашу землю поглянь!
Ми були вірні Твоєму завіту, 
Вислухай нині наших благань
Люд у кайданах, край у руїні
Навіть молитись ворог не дасть...
Боже Великий, дай Україні 
Силу і славу, волю і власть». 
👇Пропонуємо сьогодні послухати пісню "Накрила нічка" слова і музику якої написав Роман Купчинський

У комунальному закладі "Болехівська мистецька школа" відбулася лекція-концерт, присвячена 140-річчю від дня народження Якова Степового
Інші новини лис. 2023

У комунальному закладі "Болехівська мистецька школа" відбулася лекція-концерт, присвячена 140-річчю

Яків Степовий - представник української музичної інтелігенції першої половини ХХ століття, відомий український композитор, педагог та музичний критик. Під час лекції-концерту прозвучав романс "Розвійтеся з вітром" та солоспів "Із-за гаю сонце...

Пропозиції начальника архівного відділу міськвиконкому щодо перейменування вулиць в м. Болехові
Інші новини лис. 2022

Пропозиції начальника архівного відділу міськвиконкому щодо перейменування вулиць в м. Болехові

1.вул. Гагаріна – вул. Ґ відо Баттаглії ; 2. вул. Гоголя – вул. Герман а Блюментал я; 3. вул. Лермонтова – вул. Марцели Сембріх; 4. вул. Ломоносова – вул. Опанаса Заливахи; 5. вул. Некрасова – вул. Юліуша Хольцмюлера; 6. вул. Островського – вул....

Пропозиції музею історії м. Болехова ім. Р. Скворія щодо перейменування вулиць в м. Болехові
Інші новини лис. 2022

Пропозиції музею історії м. Болехова ім. Р. Скворія щодо перейменування вулиць в м. Болехові

Користуючись інформацією з фондів музею історії м.Болехова ім.Р. Скворія, подаємо пропозиції щодо перейменування вулиць у м. Болехів: Вул. Гагаріна – на вул. Небесної Сотні Вул. Ломоносова – на вул. Опанаса Заливахи Вул. Лермонтова – на вул....

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація