В Україні випустили нову поштову марку до 200-річчя відкриття Антарктиди
29 січ, 2020 0 Коментарів 628 Переглядів

В Україні випустили нову поштову марку до 200-річчя відкриття Антарктиди

В Україні з'явилася нова антарктична поштова марка – «200 років з часу відкриття Антарктиди». Її введення в обіг та церемонія спецпогашення відбулися сьогодні, 28 січня 2020 року, в приміщенні Головпоштамту, а вже наприкінці березня марка вирушить на українську антарктичну станцію «Академік Вернадський».
«Сьогодні ми відзначаємо не просто 200 років відкриття Антарктиди, а й рівно 200 років, як цей континент побачили українці. Адже заступником командира першої експедиції, що підійшла до берегів Антарктиди, був українець Іван Завадовський. Це відбулося якраз 28 січня 1820 року. Ми були, є і будемо однією з передових націй, які забезпечують науково-технічний прогрес людства. Наразі Україна є членом “елітного клубу”, однією із лише 30 країн, що утримують науково-дослідні станції в Антарктиді», – пояснив перший заступник Міністра освіти і науки Юрій Полюхович.
Поштову марку «200 років з часу відкриття Антарктиди» виготовлено накладом 130 тис примірників. До неї випущено конверт «Перший день», поштову картку та виготовлено спеціальний поштовий штемпель.
На марці зображений субантарктичний пінгвін, а на марковому аркуші також є фото станції «Академік Вернадський». У дизайні використані фото учасників антарктичних експедицій Юрія Шепети та Дениса Пишняка.
«Ми не могли оминути таку подію і обрали цікавий символ, щоб ця марка дійсно сподобалась», – зазначив генеральний директор «Укрпошти» Ігор Смілянський.
Після церемонії спецпогашення пам’ятний конверт із маркою та відбитком спеціального штемпеля було передано керівнику майбутньої 25-ї Української антарктичної експедиції Юрію Отрубі. Він відвезе артефакт на станцію «Академік Вернадський» наприкінці березня, коли разом з командою полярників вирушить туди в річну зимівку.
«Хоч ми і живемо в часи цифрового спілкування, але є ті віддалені і майже недосяжні місця, звідки завжди приємно отримати листівку. Особливо за 15 тисяч кілометрів, з далекої Антарктиди, де є спеціальне відділення “Укрпошти”. Цей конверт із маркою спецпогашення, який я особисто доставлю на “Вернадського”, поповнить колекцію пам’ятних речей нашої станції», – розказав Юрій Отруба.
Українська станція «Академік Вернадський» вже двічі була зображена на поштових марках України:
1996 р. – на поштовій марці «Перша українська антарктична експедиція»;
2009 р. – на зчіпці з двох марок «Збереження полярних регіонів та льодовиків».
«Сьогодні ми відзначаємо історичну подію 200-літньої давності, але це – не про минуле, а про майбутнє. Про ті інвестиції в наших дітей та онуків, якими є станція “Вернадський” і загалом полярні дослідження. Про майбутнє засвоєння останнього майже не заселеного континенту, у відкритті якого брав участь наш земляк, і у вивченні якого українці беруть участь вже два століття. Про спільні для всього людства глобальні дослідження, про клімат та екологію нашої планети. Зрештою, про ту “міжнародну лабораторію”, якою є Антарктида, і де людство відпрацьовує модель взаємодії між державами, компаніями, установами та окремими людьми на території, яка не належить жодній країні, а лише людству в цілому. Тобто ту модель, за якою вже завтра людство освоюватиме космос, сподіваюсь, так само за активної участі України та українців», – зазначив директор Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий.
Нагадуємо, що команда майбутньої 25-ї Української антарктичної експедиції буде наймолодшою серед усіх попередніх річних експедицій.
Довідково 
Спецпогашення – це погашення спеціальним поштовим штемпелем поштових конвертів та марок, випущених з нагоди визначних та пам’ятних подій.
Спеціальний поштовий штемпель виготовляється Українським державним підприємством поштового зв’язку «Укрпошта» і використовується лише один день. Відмінністю від поштових штемпелів стандартного зразка є зовнішнє оформлення. Дата, зазначена на поштовому штемпелі, відповідає дню ювілею. На ньому також зазначається назва події і зображується художній малюнок. (За інформацією з сайту «Укрпошти»)

Бій під Крутами стримав більшовицький наступ на 4 дні
Інші новини січ. 2020

Бій під Крутами стримав більшовицький наступ на 4 дні

На початку січня 1918 року більшовики встановили контроль у Харківській, Катеринославській та Полтавській губерніях та розгорнули наступ на Київ. Наступ більшовицькі війська вели двома групами: одна вздовж залізниці Харків-Полтава-Київ, друга – у...

Під час весняного призову повістки отримають молоді люди від 20 років, – Міністр оборони
Інші новини січ. 2020

Під час весняного призову повістки отримають молоді люди від 20 років, – Міністр оборони

Призивати на строкову службу 18-ти та 19-річних юнаків не будуть, за виключенням тих випадків, коли вони добровільно виявлять бажання вступити до лав Збройних Сил України. Про це сьогодні, 16 січня, повідомив Міністр оборони України Андрій...

МОН: Зарплати всіх освітян зростуть на 9%, а молоді вчителі зі стажем до 10 років отримають виплату майже 21 тис. грн
Інші новини лис. 2019

МОН: Зарплати всіх освітян зростуть на 9%, а молоді вчителі зі стажем до 10 років отримають виплату

Зарплати всіх освітян у новому році мають зрости на 9%, а молоді вчителі зі стажем до 10 років, що сьогодні отримують найменшу зарплату, наприкінці року отримають виплату у розмірі 10 прожиткових мінімумів для працездатних осіб станом на 1 січня...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація