22 червня — День скорботи і вшанування пам'яті жертв Другої світової війни в Україні
22 чер, 2020 0 Коментарів 817 Переглядів

22 червня — День скорботи і вшанування пам'яті жертв Другої світової війни в Україні

Це день початку війни, яка забрала життя кожного п’ятого українця.
22 червня 1941 року розпочалася німецько-радянська війна, що тривала до 8 травня 1945-го. Попри таємну угоду про ненапад (нині відома як пакт Молотова – Ріббентропа 1939 року) нацистська Німеччина атакувала СРСР по всій лінії кордону: від Балтійського до Чорного моря. Почалася німецько-радянська війна 1941-1945 років, як складова, але основна частина Другої світової війни.
Залежність обох сторін, що воювали, від українського економічного, сировинного потенціалу, людських ресурсів зумовила вкрай безкомпромісний та кривавий характер бойових дій на нашій території. Через це українці з усіх народів, які були кинуті в горнило світової бійні, потерпіли чи не найбільше, як від нацистської агресії, так і від комуністичного режиму. Протистояння між Німеччиною й СРСР на території України не припинялося впродовж 40 місяців, на 35 з яких випадають активні бойові дії. На українських землях проведено 29 із 76 стратегічних наступальних операцій, під час яких знищено понад 60 % сил вермахту. 
Слід зазначити, що Україна не тільки серед колишніх радянських республік, а й з усіх країн світу зазнала найбільших втрат за роки тієї війни. У Другій світовій війні українці понесли людські втрати більші, ніж Велика Британія, Канада, США і Франція разом узяті. За різними оцінками, в нашій країні загинуло від 8 до 10 мільйонів людей, з них цивільного населення близько 5 млн, 2,2 мільйона було вивезено на примусові роботи до нацистської Німеччини, 10 мільйонів втратило притулок. На цілковиті руїни перетворилося понад 700 міст та селищ міського типу, майже 30 тисяч сіл.
Німецько-радянська війна показала руйнівну силу обох тоталітарних режимів. Усім відомі злочини нацистів на окупованих територіях України: Голокост, розстріли мирного населення, створення таборів смерті, спалення сіл. Не менш жорстокими були злочини сталінського режиму: розстріли політичних в’язнів на Західній Україні в червні-липні 1941 року, знищення центру Києва восени того ж року, підрив Дніпрогесу, потім — депортація кримських татар, примусове виселення автохтонних українців з їхніх етнічних земель.
День пам’яті засновано указом президента України від 17 листопада 2000 року.
У День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни ми вшановуємо пам’ять усіх тих, чиє життя скалічила й зруйнувала та страшна війна.

17 травня - День пам’яті жертв політичних репресій
Інші новини травень. 2020

17 травня - День пам’яті жертв політичних репресій

Цей День пам’яті і скорботи про жертви, які загинули або постраждали в Україні в наслідок політичних репресій комуністичного режиму, спочатку з’явився в національному календарі країни наприкінці 90-х років і носив назву "День пам’яті жертв...

До 75-ї річниці перемоги над нацизмом Укрпошта випускає поштову марку «Пам’ятаємо. 1/9/1939 – 2/9/1945»
Інші новини травень. 2020

До 75-ї річниці перемоги над нацизмом Укрпошта випускає поштову марку «Пам’ятаємо. 1/9/1939 –

8 травня Укрпошта вводить в обіг поштову марку «Пам’ятаємо. 1/9/1939 – 2/9/1945» у рамках відзначення 75-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Традиційно знакові для України події Укрпошта відзначає випуском тематичних художніх...

15 лютого - День вшанування учасників бойових дій на території інших держав
Інші новини лют. 2020

15 лютого - День вшанування учасників бойових дій на території інших держав

Відповідно до Указу Президента України від 11.02.2004, 15 лютого в Україні відзначається День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. Цей день не випадковий. Він приурочений до річниці виведення військ СРСР з Афганістану. З 1979...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація