15 лютого - День вшанування учасників бойових дій на території інших держав
12 лют, 2020 0 Коментарів 841 Перегляд

15 лютого - День вшанування учасників бойових дій на території інших держав

Відповідно до Указу Президента України від 11.02.2004, 15 лютого в Україні відзначається День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. 
Цей день не випадковий. Він приурочений до річниці виведення військ СРСР з Афганістану. З 1979 року до 1989 року близько ста п’ятдесяти тисяч українців пройшли через горнило «афганської війни». З них 3360 не повернуться додому ніколи. 12 українців були удостоєні звання Героя Радянського Союзу.
Тридцять один рік тому сотні сімей, родин, де підростали майбутні солдати, з полегшенням зітхнули. 15 лютого 1989 року останній солдат перетнув афгансько-узбецький кордон біля містечка Термез. Відтоді ця дата і увійшла в новітню історію як День пам’яті воїнів-нтернаціоналістів, День вшанування учасників бойових дій на території інших держав.
Щорічно український народ віддає глибоку шану усім без винятку солдатам і офіцерам, рядовим і генералам, робітникам та службовцям, яким судилося пройти вогняне горнило бойових дій в Республіці Афганістан та інших «гарячих» точках планети. 
Вшановують в Україні і всіх тих, хто брав участь в інших війнах. Зараз у Збройних силах України служить близько 2 тисяч офіцерів і прапорщиків, які брали участь в афганській війні, близько 20 тисяч військовослужбовців, які виконували інтернаціональний обов’язок у Чилі, Іспанії, Єгипті, В’єтнамі, Ефіопії, на острові Куба та в багатьох інших “гарячих точках”.
З кожним роком все далі і далі історія віддаляє нас від вогняних років афганської війни. Але час не підвладний викреслити з нашої пам’яті героїчні подвиги, приклади мужності і вірності військовому обов’язку, які продемонстрували тисячі відданих синів і дочок України, долею одягнених у солдатські шинелі.  І куди б не закидала доля наших земляків, яким довелося брати участь у миротворчих операціях, вони завжди чесно й сумлінно виконували військову присягу. За хоробрість, високий професіоналізм, надійність і благородство вони заслужили щиру подяку багатьох народів та примножили авторитет України як країни–миротворця. 

Державний прапор України
Інші новини січ. 2020

Державний прапор України

В цей День Верховна Рада України офіційно затвердила синьо-жовтий стяг Державним прапором України. Постанова Верховної Ради України № 2067-ХХ1 від 28 січня 1992 року:«Затвердити Державним прапором України національний прапор, що являє собою...

День Соборності (день Злуки)
Інші новини січ. 2020

День Соборності (день Злуки)

Українська мрія - єдність, свобода і незалежність. Основа державності, якої споконвіку намагалися позбавити цю прекрасну частину земель всі її так звані сусіди прикриваючись «високими» інтересами, час від часу набувала цілком ясні обриси. Так...

Президент започаткував відзначення 29 серпня Дня пам’яті захисників України
Інші новини сер. 2019

Президент започаткував відзначення 29 серпня Дня пам’яті захисників України

Президент України Володимир Зеленський підписав указ про відзначення 29 серпня Дня пам’яті захисників України. Про це Глава держави повідомив під час урочистих заходів до Дня Незалежності України. Президент зазначив, що сьогодні, у важливий для...

0 Коментарів

Авторизація