Що робить ліс надзвичайно цінним та живим?
12 лис, 2020 0 Коментарів 657 Переглядів

Що робить ліс надзвичайно цінним та живим?

Усі люблять гуляти у лісі. Особливо зараз, коли листя дерев набуло золотавих кольорів, а повітря насичене запахом грибів та опалого листя. І звичайно ж усі помічали, що у лісі багато повалених, зламаних чи сухих дерев. Чомусь вважається, що такий ліс є «захаращеним» і потребує термінової чистки. Проте це не так.

Як повідомив у себе на офіційній сторінці у фейсбуці Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Роман Абрамовський, ліс, який на перший погляд виглядає «захаращеним», в рази цінніший за ідеально прибраний, бо має у своєму складі мертву деревину.

Підтвердженням цього є дослідження Європейської агенції довкілля, яка запевняє, що недоторкані українські ліси зберегли на своїх територіях у 10-20 разів більші об’єми мертвої деревини, ніж ліси, у яких постійно ведеться господарська діяльність. Так, за даними EU Environment, станом на 2010 рік, середній обсяг мертвої деревини в українських лісах складав 27 куб. м на гектар. Рекордсмени за її обсягами – праліси.

«Це є свідченням того, що природні процеси в лісі – це не безгосподарність. Навпаки, так званий «господарський підхід» до управління лісами призводить до того, що вони втрачають унікальний скарб – мертву деревину. І в той час, як у ЄС вже давно існують програми, направлені на збільшення кількості мертвої деревини, в Україні навпаки, заради «належного санітарного стану в лісах» мертву деревину – знищують», - повідомив Роман Абрамовський та назвав 4 основні причини, чому мертва деревина має залишатися в лісі:

- Попередження зміни клімату. Під час життя в деревині зв’язується і накопичується вуглець, сполуки якого викликають глобальне потепління. В середньому, загальна кількість вуглецю, накопиченого на одному гектарі лісу, складає близько 150 тонн. Після загибелі дерева, в процесі його розкладу, вуглець повільно відкладається в ґрунті.

- Порятунок від посухи. Маючи губчасту структуру, мертва деревина під час опадів стає своєрідним резервуаром для води. В екосистемах, які постійно перебувають в посушливих умовах, або ж в періоди спеки, така властивість мертвої деревини дає лісу можливість швидше відновлюватись.

- Природне лісовідновлення. Завдяки наявності поживних речовин і води, стовбури мертвої деревини стають майданчиком для росту великої кількості рослин. У Карпатах можна спостерігати, як маленькі ялинки зростають на повалених стовбурах старих ялин.

- Притулок для тварин. Мертва деревина є субстратом для численних видів рослин та притулком для тварин. Залежний від мертвої деревини й рідкісний жук-олень – найбільший жук Європи, який занесений не лише до Червоної книги, а й знаходиться під охороною Бернської конвенції.

Щодо планів Міндовкілля, які спрямовані на збереження мертвої деревини Роман Абрамовський зазначив, що наразі Міністерство працює над запровадженням Національної інвентаризації лісів, у рамках якої будуть пораховані об’єми мертвої деревини в українських лісах. Опираючись на результати, Міндовкілля буде запроваджувати заходи, які сприятимуть обґрунтованому збільшенню обсягів мертвої деревини.

Із результатами дослідження Європейської агенції довкілля можна ознайомитись за посиланням https://cutt.ly/bgZKx6p

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України виступає за обмеження обігу пластикових пакетів
Інші новини лип. 2020

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України виступає за обмеження обігу пластикових

Про це міністр захисту довкілля та природних ресурсів Роман Абрамовський заявив під час брифінгу у Кабміні. Зокрема, йдеться про законопроект № 2051-1, який нардепи схвалили у першому читанні. «Цей законопроект направлений на обмеження пластикових...

Мінекоенерго: Всеукраїнська акція «Відновлюємо ліси разом»
Інші новини лют. 2020

Мінекоенерго: Всеукраїнська акція «Відновлюємо ліси разом»

Міністерство енергетики та захисту довкілля спільно з Державним агентством лісових ресурсів започатковують нову Всеукраїнську акцію «Відновлюємо ліси разом». У рамках Акції відбудеться два безпрецедентних заходи: 1. 21 березня, у Міжнародний день...

Закликаємо не спалювати листя – це може викликати захворювання на рак
Інші новини жов. 2019

Закликаємо не спалювати листя – це може викликати захворювання на рак

Традиційно восени люди згрібають опале листя та спалюють його, не задумуючись над тим, якої шкоди це завдає здоров’ю та довкіллю. Міністерство енергетики та захисту закликає громадян не палити листя, адже це призводить до забруднення повітря, води...

0 Коментарів

Авторизація