Сьогодні Всесвітній день водних ресурсів
22 бер, 2021 0 Коментарів 829 Переглядів

Сьогодні Всесвітній день водних ресурсів

Сьогодні вода знаходиться під серйозною загрозою через зріст чисельності населення, зростаючих потреб сільського господарства і промисловості, а також посилення наслідків зміни клімату. Тема 2021 року – цінність води. Мета полягає в тому, щоб створити більш повне розуміння цінності води, як джерела життя, щоб ми могли зберегти цей дорогоцінний ресурс для кожного. Про це повідомила прес служба Національної екологічної ради України.Про це повідомили в пресслужбі Національної екологічної ради України.
У грудні 2016 року Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію 71/222, якою проголошувалося період 2018-2028 років визнати Міжнародним десятиріччям дій «Вода для сталого розвитку».
Для людини вода – це Життя. Всього 6 днів в помірному і 4 дні в посушливому кліматі людина може прожити без води.
Світові запаси прісної води не збільшуються, а її споживання постійно зростає. Воно сьогодні б’є всі рекорди. Загальне споживання прісної води в світі в тисячу разів більше, ніж усіх разом узятих видів промислової сировини. За останні 100 років споживання води збільшилася в 7 разів.
Виходячи з цього по прогнозам вчених світ очікують геополітичні потрясіння, пов’язані з боротьбою не за енергетичні ресурси, а за прісну воду.
За твердженням ООН: «Брак питної води – є проблемою номер один в світі»!
Сьогодні п’ята частина жителів планети або 2,6 мільярда людей не має доступу до чистої питної води.
Від гострої нестачі води страждають багато країн. За останні 50 років мало місце 37 запеклих міждержавних суперечок через водні ресурси, що призвели до застосування насильства.
Так само варто враховувати, що з ростом населення, до 2030 року потреби в продуктах харчування виростуть на 55 відсотків. А це призведе до розширення потреб у зрошенні, на яке сьогодні припадає майже 70% всієї прісної води, що використовується державами. Тому нестача водних ресурсів може спровокувати дефіцит продуктів харчування.
На думку міжнародних експертів, проблема дефіциту прісної води, стане однією з найгостріших до середини ХХI століття. На сьогоднішній день приблизно 39 країн світу отримують більшу частину необхідної їм води з-за кордону.
Це відбувається в першу чергу через забруднення, висихання водойм, зростання чисельності населення планети, збільшення темпів урбанізації та промислового виробництва. Все це призводить, до того що з кожним роком все більш зростає загроза різкого скорочення кількості прісної води в світі.
Ми не виняток
За останні двадцять років з карти України безслідно зникло більше десяти тисяч малих річок. На місці мальовничих чистих швидких річок, сьогодні висохлі канави … Це все процеси незворотності кліматичних змін. Плюс до цього чиновницький непрофесіоналізм і повна людська байдужість.
На думку експертів Національної екологічної ради України всі роки незалежності до наших водойм відносяться споживацьки. Їх не тільки забруднюють промисловими і побутовими стоками, але і по зливової каналізації минаючи очисні споруди в Дніпро стікає разом з весняними струмками тисячі тонн солі та хімічних реагентів, які взимку сипали на дорогу.
Туди ж скидають практично всі мийки машин свої відходи, щоб не платити за очистку.
Хімікати з полів змиваються дощами у водойми, що призводить до масової загибелі риби. Через таку злочинну безгосподарность в Дніпровських водосховищах солоність води помітно збільшилася, і сьогодні у столиці на Набережній, прямо під вікнами Верховної Ради можна спіймати рибу-голку, бичка та навіть дрібних медуз. Все це веде до зміни водної екосистеми!
Всі наші пральні порошки виготовлені на основі фосфатів. Пральна машина випрала і вилила воду в каналізацію. Наші очисні споруди застарілі і не читають формулу фосфату і тому він безперешкодно потрапляє в річку, де сприяє інтенсивному росту буро-зелених водоростей, які завдають істотної шкоди. При водозаборі знову не читають його формулу, і він потрапляє до нас в крани. При цьому фосфати сприяють розвитку онкологічних захворювань.
До того ж через маловоддя останні п’ять років наші річки наповнюються не більше 80%. А це призводить до їх інтенсивного забруднення. Дозволені стоки розраховуються з урахуванням повноводдям річок, а якщо вони «неповні», то в них починають переважати стічні води. Вчені стверджують, що вода в Каскаді Дніпровських водосховищ нагадує коктейль зі всієї таблиці Менделєєва. Але ж з них п’ють воду 2/3 населення країни…
Яка якість питної води, таке і здоров’я нації. Медики стверджують, що 37% від усіх онкологічних захворювань безпосередньо пов’язані з вживанням неякісної питної води.
У 2020 році в наші водойми було скинуто 2,5 млрд куб метрів промислових і побутових стоків, з яких 1/3 це неочищені стоки. Ми як мозахісти, спочатку отруюємо свої річки, а після намагаємося взяти з них питну воду … Котрий рік поспіль природоохоронна громадськість вимагає на законодавчому рівні категорично заборонити скидання неочищених стоків. Але поки її не чують …
Це призвело до того, що наша країна маючи 63 тисячі малих річок, 400 тисяч ставків, 1100 водосховищ, в цілому 1 млн. 300 тисяч га прісної води, на Європейській екологічній карті значиться, як маловодна країна, так як ми забруднили свої водойми до такої міри, що не можемо брати з них питну воду.
Аналіз проведений на замовлення Світового Банку поставив нашу країну на 125 місце з 170 країн за кількістю на душу населення питної води. Ми стоїмо в цьому списку між Суданом і Чадом … африканськими країнами. А в південних наших областях справи йдуть ще гірше.
Україні терміново необхідно переглянути своє ставлення до вітчизняних водних ресурсів. Вода повинна споживатися раціонально, а охороняти її потрібно дбайливо.
– Для того щоб зрозуміти всю гостроту проблеми, необхідно для себе з’ясувати, що все в цьому світі взаємопов’язано. І калюжа після дощу, і сільський ставок, і річка за вікном – це все частина світового океану! Всі надводні і підземні води – це єдине ціле! І забруднюючи відходами сільський ставок – ви вбиваєте частинку Світового прісноводного Океану, – говорить голова Національної екологічної ради України Олександр Чистяков – Для чого це все говориться? Ми просто злочинно розпоряджаємося природними багатствами. Україна давно вже потребує НОВОЇ водної політики!!!! Прісну воду необхідно визнати стратегічним ресурсом країни і підходити до його використання з усією відповідальністю! Без розуміння цього нас може очікувати похмура перспектива. У той же час я вірю, що розум і щира любов до свого краю переможуть жадібність і некомпетентність чиновників, і тоді прийде в кожну оселю чиста, кришталева, здорова, жива вода!

Для забезпечення вільного руху води проведено розчистку перепускних труб
Інші новини лют. 2021

Для забезпечення вільного руху води проведено розчистку перепускних труб

Вчора, 24 лютого 2021 року, на автомобільній дорозі місцевого значення Болехів-Танява провели розчищення від замулення водопропускної труби поверхневих стічних вод лісових масивів. Через замулення труби, вода розливається дорогою та при замерзанні...

На Прикарпатті значні дощі, у високогір’ї – мокрий сніг
Інші новини травень. 2020

На Прикарпатті значні дощі, у високогір’ї – мокрий сніг

За інформацією управління з питань цивільного захисту облдержадміністрації, впродовж ночі та ранку 7 травня по області та місту очікується значний дощ, а в горах з мокрим снігом. Протягом доби 7 травня очікується посилення північно-західного вітру...

Міжнародний День Гір
Інші новини гру. 2019

Міжнародний День Гір

Міжнародний день гір (International Mountain Day), який відзначається 11 грудня, був встановлений за рішенням 57-ї Генеральної Асамблеї ООН у 2003 році. Відзначається відповідно до резолюції Генеральної Асамблеї ООН A/RES/57/245. У відповідній...

0 Коментарів

Авторизація