35-ті роковини трагедії: сьогодні – День пам’яті про аварію на Чорнобильській АЕС
26 кві, 2021 0 Коментарів 817 Переглядів

35-ті роковини трагедії: сьогодні – День пам’яті про аварію на Чорнобильській АЕС

Чорнобильська аварія є найбільшою техногенною катастрофою за всю історію ядерної енергетики в світі.

Сьогодні – День Чорнобильської трагедії і Міжнародний день пам’яті жертв радіаційних аварій та катастроф. Кожного року 26 квітня Україна й увесь світ згадує Чорнобильську катастрофу.

Вибух на ЧАЕС: як усе було

Цього фатального дня рівно 35 років тому, у 1986 році, на Чорнобильській атомній електростанції вибухнув четвертий енергоблок. З різницею у дві секунди сталися два вибухи на четвертому реакторі Чорнобильської АЕС.
Декілька сотень працівників та пожежників намагалися загасити пожежу, що не припинялася багато днів. Унаслідок вибуху реактор був повністю зруйнований, а в атмосферу Землі вирвалася хмара радіоактивного пилу.
Щоб запобігти подальшим викидам радіоактивних матеріалів, наприкінці 1986 року четвертий реактор накрили спеціальним "саркофагом" і Чорнобильську АЕС знову ввели в експлуатацію. Однак великі пожежі у наступні декілька років спричинили зупинення спочатку другого, а потім і першого реактора. У 2000 році припинив працювати останній, 3-й реактор, і Чорнобильська АЕС повністю зупинилася.
У листопаді 2016 року над четвертим енергоблоком ЧАЕС почали встановлювати новий саркофаг, а у 2019 році його було введено в експлуатацію. 

 Жертви та наслідки Чорнобильської трагедії

Аварія на Чорнобильській АЕС призвела до непоправних медичних, економічних і соціальних та гуманітарних наслідків.
У довкілля потрапила велика кількість радіоактивних речовин. Сумарна радіація ізотопів, викинутих у повітря, склала 50 мільйонів кюрі, що в 30-40 разів більше, ніж від вибуху бомби в Хіросімі у 1945 році.
Визначити масштаби трагедії та її впливу на здоров'я людей важко досі. Так, 30 співробітників АЕС загинули внаслідок вибуху або гострої променевої хвороби в найближчі декілька місяців після дня аварії. Лише від раку, що розвинувся в результаті отриманої дози радіації, померли сотні тисяч людей.
Уже 35 років із моменту аварії на Чорнобильській атомній електростанції, але її наслідки залишаються предметом обговорення світової наукової спільноти. А навколо ЧАЕС створено 30-кілометрову зону відчуження.

День пам’яті Чорнобиля

26 квітня – є днем пам’яті про найбільшу техногенну катастрофу та вшанування героїзму персоналу ЧАЕС, пожежників, військовослужбовців, будівельників, учених, медиків, які брали участь у ліквідації наслідків аварії.
У грудні 2016 року Генеральна асамблея ООН проголосила 26 квітня Міжнародним днем пам’яті про Чорнобильську катастрофу.
У день Чорнобильської трагедії в нашій країні зазвичай відбуваються пам’ятні заходи: покладання квітів, мітинги-реквієми й тематичні виставки. Також проходять зустрічі з учасниками ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, громадянами, які постраждали внаслідок катастрофи.

Першоджерело публікації УНІАН:
https://www.unian.ua/society/den-pam-yati-chornobilya-2021-istoriya-pam-yatnogo-dnya-foto-video-tragediji-na-chaes-novini-ukrajini-11398918.html

МКІП: До 35-річчя Чорнобильської катастрофи у столичному ВДНГ відкриють виставку «Чорнобиль. Подорож»
Інші новини кві. 2021

МКІП: До 35-річчя Чорнобильської катастрофи у столичному ВДНГ відкриють виставку «Чорнобиль.

Мультимедійна виставка «Чорнобиль. Подорож» складається з 7 смислових блоків — від світового контексту карколомного 1986 року до розповіді про саму аварію, від історій людей, долі яких нерозривно пов’язані з подіями 26 квітня 1986-го, до діалогу...

Чорнобиль і досі болить…
Інші новини кві. 2020

Чорнобиль і досі болить…

26 квітня в Україні відзначають 34-річницю аварії на Чорнобильській АЕС. 1986 року на Чорнобильській атомній електростанції сталася страшна аварія, яка сколихнула весь світ. Чорнобиль – це трагічна сторінка нашої історії. Неоціненний той подвиг,...

Чорнобильська катастрофа в цифрах і датах
Інші новини кві. 2020

Чорнобильська катастрофа в цифрах і датах

1977 року запустили перший блок Чорнобильської АЕС. 2 роки пропрацював четвертий енергоблок ЧАЕС – на повну потужність його запустили 1984 року. Це був “наймолодший” і найсучасніший реактор. 2 дні світ нічого не знав про вибух. 30 співробітників АЕС...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація