Рекомендації для роботодавців щодо безпеки та здоров’я на роботі працівників під час експлуатації вантажопідіймального устаткування в умовах воєнних (бойових) дій
06 травень, 2022 0 Коментарів 505 Переглядів

Рекомендації для роботодавців щодо безпеки та здоров’я на роботі працівників під час експлуатації вантажопідіймального устаткування в умовах воєнних (бойових) дій

З метою створення безпечних і безаварійних умов праці у суб’єктів господарювання під час експлуатації вантажопідіймального устатковання та мінімізації ризиків виникнення нещасних випадків на виробництві в умовах воєнного стану в Україні, Держпраці пропонує роботодавцям вжити такі заходи:
1. Заборонити експлуатацію та виконання робіт підвищеної небезпеки у регіонах, що розташовані безпосередньо у зонах ведення воєнних (бойових) дій та на незначній відстані від них.
2. Перед проведенням робіт підвищеної небезпеки роботодавцям, спільно з представниками відповідних структурних підрозділів МВС, ДСНС, територіальної оборони організувати перевірку території підприємства та прилеглих ділянок на предмет наявності снарядів, вибухових пристроїв та інших підозрілих предметів і матеріалів, що створюють або можуть створити загрозу працівникам підприємства (особливо у зонах прилеглих до ведення воєнних (бойових) дій).
3. Перед проведенням робіт організувати позапланові інструктажі з питань охорони праці працівників щодо дій посадових осіб та виробничого персоналу суб’єктів господарювання у разі початку воєнних (бойових) дій (артилерійські обстріли, бомбардування тощо).
4. Розробити плани евакуації персоналу перед початком та під час воєнних (бойових) дій та плани ліквідації аварійних ситуацій з мінімальним рівнем загрози життю та здоров’ю працюючих.
5. Забезпечити належний моніторинг за технічним станом обладнання, яке планується використовувати під час експлуатації:
5.1. Заборонити використання несправного обладнання;
5.2. Забезпечити ефективну роботу технічних служб, обслуговування та ремонт вантажопідіймального устатковання та попередження випадків виробничого травматизму.
6. Організувати проведення робіт підвищеної небезпеки виключно у денний час, а у разі виконання робіт з штучним освітленням – із забезпеченням світломаскування.
7. Доставку, транспортування та ручне перенесення обладнання, устатковання та інших матеріалів до місця безпосереднього виконання робіт, потрібно здійснювати відповідно до розроблених безпечних маршрутів, з якими ознайомлені усі працівники, які будуть виконувати зазначені роботи.
8. Вжити заходів щодо створення належних і безпечних умов праці, особливо в місцях концентрації працівників і устатковання, розташованих на значній відстані від населених пунктів, шляхом забезпечення у разі потреби надання працівникам невідкладної медичної допомоги та створення пунктів обігріву (за необхідності).
9. Для організації оперативної комунікації між працівниками, негайного інформування їх у разі створення небезпечної для їх життя та здоров’я ситуації, забезпечити їх засобами зв’язку.
10. З метою мінімізації часу перебування працівників на відкритому просторі, особливо в зонах прилеглих до ведення воєнних (бойових) дій, заборонити виконання складних та/або довготривалих робіт.
11. Суб’єктам господарювання, що забезпечували технічне обслуговування ліфтів у житлових будинках та які на період воєнного стану не в змозі виконувати такі роботи, повідомити власників ліфтів, управителів житлових будинків про тимчасову зупинку обслуговування. У такому випадку поінформувати мешканців будинків про зупинку роботи ліфтів на період воєнного стану.
12. Власникам баштових кранів, що змонтовані поблизу житлових кварталів на об’єктах будівництва, рекомендовано:
  • – вживати відповідних заходів щодо своєчасного проведення на кранах регламентних робіт та недопущення до них сторонніх осіб. У разі неможливості проведення регламентних робіт або ризику влучення в них снарядів або впливу вибухової хвилі, провести демонтаж таких кранів;
  • – вжити заходів, спрямованих на попередження руйнування чи падіння таких кранів (встановлення всіх штатних протиугінних захватів, закріплення тупикових упорів та додаткових упорів на рейкових коліях, переведення висотних кранів у „флюгерний” режим тощо).

РЕКОМЕНДАЦІЇ ДЛЯ РОБОТОДАВЦІВ ЩОДО ОРГАНІЗАЦІЇ ВИКОНАННЯ РОБІТ ПІДВИЩЕНОЇ НЕБЕЗПЕКИ ПІД ЧАС ВОЄННИХ (БОЙОВИХ) ДІЙ
Інші новини травень. 2022

РЕКОМЕНДАЦІЇ ДЛЯ РОБОТОДАВЦІВ ЩОДО ОРГАНІЗАЦІЇ ВИКОНАННЯ РОБІТ ПІДВИЩЕНОЇ НЕБЕЗПЕКИ ПІД ЧАС ВОЄННИХ

Під час виконання робіт з небезпечними та шкідливими виробничими чинниками, або робіт, пов’язаних з підвищеним виробничим ризиком, нормативно-правовими актами з охорони праці передбачено вжиття організаційно-технічних заходів щодо безпеки праці....

Рекомендації для роботодавців щодо безпеки та здоров’я на роботі працівників сільського

З метою створення безпечних і безаварійних умов праці у суб’єктів господарювання сільського господарства та мінімізації ризиків виникнення нещасних випадків на виробництві під час проведення весняно-польових робіт в умовах воєнних (бойових) дій в...

28 квітня в Україні відзначають День охорони праці
Інші новини кві. 2022

28 квітня в Україні відзначають День охорони праці

Щорічно 28 квітня в Україні відповідно до Указу Президента України від 18.08.2006 № 685/2006 відзначають День охорони праці, який збігається зі Всесвітнім днем охорони праці. Під нинішньою назвою Всесвітній день охорони праці вперше відзначався в...

0 Коментарів

Авторизація