Норми мовного закону, які набули чинності з 16 липня 2022 року, в розрізі книговидання та книгорозповсюдження
18 лип, 2022 0 Коментарів 545 Переглядів

Норми мовного закону, які набули чинності з 16 липня 2022 року, в розрізі книговидання та книгорозповсюдження

Відповідно до підпункту 1 пункту 7 розділу прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» з 16 липня 2022 року вносяться зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення.
Відтепер Уповноважений із захисту державної мови має право притягнути до адміністративної відповідальності:
- За порушення використання державної мови під час засідань, заходів, зустрічей і робочого спілкування, в актах, діловодстві та документообігу в органах державної влади, в установах та організаціях, інших суб'єктах господарювання державної і комунальної форм власності.
Ці порушення тягнуть за собою накладення штрафу від 3 400 грн до 6 800 грн або попередження, якщо порушення вчинене вперше.
- За порушення вимог застосування державної мови у сфері книговидання та книгорозповсюдження, а саме в разі якщо частка книжкових видань державною мовою у загальній кількості назв книжкових видань, наявних у продажу в кожній книгарні або іншому закладі, що здійснює книгорозповсюдження, становити менше 50 відсотків.
Ці порушення тягнуть за собою накладення штрафу від 3 400 грн до 5 100 грн або попередження, якщо порушення вчинене вперше.
Ця вимога не поширюється на книгарні, які здійснюють розповсюдження книжкових видань винятково офіційними мовами Європейського Союзу, державною мовою та/або словників та розмовників з іноземних мов, підручників з вивчення іноземних мов, а також спеціалізовані книгарні, створені для реалізації прав корінних народів, національних меншин України відповідно до закону, а також на видавничу продукцію, видану кримськотатарською мовою, іншими мовами корінних народів чи національних меншин України за рахунок коштів державного та/або місцевих бюджетів.
- За порушення застосування державної мови в сфері друкованих засобів масової інформації, а саме в разі, якщо друковані засоби видаються та /або розповсюджуються іншими, ніж державна мовами та не дотримано умови, що одночасно з відповідним тиражем видання іноземною мовою видається та/або розповсюджується тираж цього видання державною мовою.
Ці порушення тягнуть за собою накладення штрафу від 6 800 грн до 8 500 грн або попередження, якщо порушення вчинене вперше.
За повторне протягом року вчинення порушення з числа вищезазначених, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, передбачено накладення штрафу у розмірі від 8 500 грн до 11 900 грн.

Щодо окремих норм Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної"
Інші новини лип. 2022

Щодо окремих норм Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної"

З 16 липня 2022 року набирають чинності окремі норми Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної” (далі- Закон), які стосуються використання мови в мережі Інтернет та мови інтерфейсів комп'ютерних програм,...

16 липня – новий етап втілення норм мовного закону
Інші новини лип. 2021

16 липня – новий етап втілення норм мовного закону

16 липня 2021 року – новий етап втілення норм Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», який забезпечить збільшення присутності державної мови в публічному просторі та зміцнить її статус як державної. Про це...

Тарас Кремінь пояснив, яких сфер стосується перехід на українську з 16 січня 2021 року
Інші новини гру. 2020

Тарас Кремінь пояснив, яких сфер стосується перехід на українську з 16 січня 2021 року

16 січня 2021 року набуває чинності стаття 30 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» - відбудеться остаточний перехід сфери обслуговування на державну мову. Відтак, відповідно до закону, всі надавачі послуг,...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація