Шевченківські дні в установах культури
11 бер, 2021 0 Коментарів 926 Переглядів

Шевченківські дні в установах культури

     9 березня виповнилося 207 років від дня народження Тараса Григоровича Шевченка – художника за самовідчуттям і поета за покликанням. Ким він був і ким є нині для України та світу? У чому полягають невмирущі чари його поезії та сакральний вплив на світове українство? 
Я так її, я так люблю
Мою Україну убогу,
Що прокляну святого Бога,
 За неї душу погублю!
        Жертовна любов поета до вимріяної ним України запалила мрію про Україну. Мабуть, саме тому увічнення пам’яті Т.Шевченка набуло значних масштабів в Україні та за її межами.
Традиція святкування в Україні «Шевченківських днів» давня. Вона почалася з поховання Тараса Шевченка в Петербурзі та перепоховання його праху на Чернечій горі під Каневом. 
      Щороку в установах культури Болехівщини відзначають  день народження Кобзаря. Цього року,  COVID-19 вніс свої корективи у відзначення роковин Шевченка. Тому, в установах культури Болехівщини обмежено проведення культурно-мистецьких заходів. Всі заходи проводились в онлайн режимі.
       Як уже повідомлялося, Болехівською центральною міською бібліотекою ЦБС проведено огляд-конкурс читців «Нехай же квітне Україна у пісні й слові Кобзаря». Також в бібліотеках ЦБС оформлено виставку Кобзарів «Кобзар – національна святиня українського народу», виставку-портрет "Ми українці всі одна сім'я, єднає нас Тарасове ім'я", книжкові виставки "Вогненне слово Кобзаря". На сторінках бібліотек у соціальній мережі Facebook розміщено відеопрезентації «Великий Син України», «Полотна, що здивували світ» та літературну композицію «Тарас Шевченко – Великий син України». 
      Установами культури с.Тисів підготовлено онлайн літературно-мистецький захід «Лине над землею Шевченкове слово», а установами культури с.Сукіль на сторінці у соціальній мережі Facebook розміщено інформацію про вшанування пам‘яті Кобзаря.
     Народним домом м.Болехова підготовлено онлайн мистецький вечір «Нехай же квітне Україна у пісні й слові Кобзаря». Клубом с.Козаківка - літературно-музичну композицію «Великому Кобзареві Тарасу Григоровичу Шевченку присвячуємо». Клуб с.Бубнище розмістив  відеоролик «Тече вода з-під явора», а учасниця аматорської творчості клубу с.Поляниця В.Паламар продекламувала «Заповіт». Будинок культури с.Гузіїв підготував літературно-музичну композицію, присвячену роковинам Шевченка. Солістка Народного дому м.Болехова С.Петрів, в  режимі онлайн, виконала музичний твір на вірші Кобзаря «Вітре буйний».
      На сайті музею історії м.Болехова ім.Р.Скворія було розміщено онлайн Шевченківську вечірку «Читаємо Кобзаря» та відеоролик про пам‘ятки, що возвеличують постать Кобзаря на Болехівщині. 
      Тож, нехай вічно живе серед нас палке Кобзареве слово, хай надихає нас його висока віра, хай зігріває нас його щира й жертовна любов!

В установах культури Болехівщини вшановують пам'ять Лесі Українки

Відповідно до розпорядження міського голови від 22.02.2021 № 44-р «Про підготовку та відзначення на території Болехівської міської ради 150-річчя від дня народження Лесі Українки» та наказу відділу культури виконавчого комітету Болехівської міської...

Шевченківські дні

Є дні, що минають непомітно і зникають без сліду. Нічого не залишають по собі, нічого не знаменують собою. Але є день, що ніколи не минає, що завжди з нами. Україна у долі своїй має такий день – 9 березня . День, який явив світові Тараса Григоровича...

Відбувся огляд-конкурс читців, присвячений роковинам Кобзаря

У кожного народу існують цінності, які з плином часу не лише не втрачають свого значення, а продовжують залишатися надійною духовною опорою. Для України до таких цінностей належить творчість Тараса Шевченка. Тарас Шевченко… Геній, мислитель, пророк,...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація