Європа – це ми!
13 травень, 2021 0 Коментарів 849 Переглядів

Європа – це ми!


Європейський вибір України є стратегічним курсом нашої держави. Для України рух в Європу – це утвердження демократії, вільної ринкової економіки та вдосконалення системи освіти в цілому. В Україні діють різні програми та проєкти щодо обізнаності учнівської молоді з питань євроінтеграції. На їх виконання передбачено проведення різних заходів, які сприяли б розширенню знань учнівської молоді із зазначених питань. Ці заходи дають можливість учням дізнатися про країни, які входять до Європейського Союзу, для чого створено ЄС, які можливості дає ЄС країнам, які входять до нього, про символи, історію, структуру, інституції та традиції ЄС, тощо. 

Євроінтеграційні прагнення України у сфері освіти і науки відображені в реформах Міністерства освіти і науки України. Вони покликані покроково утвердити кращі стандарти європейської освітньої і наукової традиції в українському суспільстві. Саме тому, формувати знання про Європу в учнів як здобувачів освіти закладів загальної середньої освіти є невід’ємною складовою у сфері освіти.

Івано-Франківська область обрана однією із 6 областей України для впровадження уроків Європи в школах України відповідно до реєстраційних форм на участь у проєкті «Уроки Європи для шкіл України», який підтримується Посольством США в Україні, які заповнювали заявники влітку 2020 року. Відповідно до ситуації в Івано-Франківській області терміни реалізації проєкту переносилися у зв’язку із карантинними заходами.  

10 закладів загальної середньої освіти трьох територіальних громад Івано-Франківщини, а саме: м. Болехова, м. Коломиї та м. Надвірної  отримали можливість зустріти  координаторку проєкту «Уроки Європи для шкіл України» Світлану Бацюкову з 11 травня по 14 травня 2021 року. Відповідно до результатів відбору 5 закладів загальної середньої освіти Болехівської міської ради, а саме: Болехівський ліцей № 1 «Академічний», Болехівська загальноосвітня школа І – ІІІ ступенів № 2, Тисівська загальноосвітня школа І – ІІІ ступенів, Міжрічанська загальноосвітня школа І – ІІІ ступенів, Гузіївська загальноосвітня школа І – ІІІ ступенів мали змогу приймати гостю зі столиці України.

Впродовж 11 та 12 травня 2021 року організовано проведення уроків Європи у закладах освіти Болехівщини в рамках проєкту «Уроки Європи для шкіл України». Уроки Європи було проведено для учнів початкової (Міжрічанська ЗОШ І – ІІІ ст. та Тисівська ЗОШ І – ІІІ ст.), середньої (Болехівська ЗОШ І – ІІІ ст. № 2 та Гузіївська ЗОШ І – ІІІ ст.) та старшої школи (Болехівський ліцей № 1 «Академічний»). У кожному закладі загальної середньої освіти зустріч розпочиналася теплим і гостинним прийомом. 

Уроки Європи для відповідної категорії учнів проводились в інтерактивно-ігровій формі шляхом використання різних форм і методів навчання (робота в командах, інтелектуальне змагання, робота з мапою та навчальними матеріалами, використання смартфонів у навчальних цілях, story-telling, перегляд освітніх відео, тощо), де школярі отримали знання про символи, історію, структуру, інституції та традиції ЄС. У процесі проведення уроків учні отримали цікаву, пізнавальну, повчальну і корисну інформацію, а сама мотивація проведених уроків стала важливим чинником у прагненні до подальшого вивчення і пізнання процесів Європейської інтеграції. Атмосфера, яка панувала у класах була піднесеною, захоплюючою та інтригуючою, а жага до перемоги – була понад усе. Підсумком проведеного заходу у кожному закладі загальної середньої освіти було вручення призів командам-переможцям.

Участь у проєкті «Уроки Європи для шкіл України» дає можливість учням ґрунтовніше познайомитися з Європою, з Європейським Союзом, його історією, утворенням та діяльністю керівництва держави на шляху до євроінтеграції з метою популяризації європейських цінностей. Проведені уроки Європи були надзвичайно корисними і цікавими, які, сподіваємося, назавжди залишаться у пам’яті наших учнів.

Висловлюємо подяку кожному, хто брав участь в організації і проведенні уроків Європи у закладах освіти Болехівської міської ради, а координаторці проєкту, пані Світлані Бацюковій, бажаємо невичерпної енергії, наснаги, творчих злетів та успіхів у подальших звершеннях! Сподіваємось та віримо у подальшу спільну співпрацю! 

Розвиток освіти і науки України – у фокусі плану пріоритетних дій Уряду на 2021 рік

На Урядовому порталі оприлюднено розпорядження Кабінету Міністрів України щодо плану пріоритетних дій на 2021 рік .«Серед завдань, що поставлені нами на 2021 рік, – розширення доступу дітей до якісної дошкільної освіти, оновлення змісту загальної...

МОН планує запровадити єдину централізовану базу даних позашкілля

Міністерство освіти і науки України та ІТ-компанія підписали меморандум про співпрацю, який передбачає цифрову трансформацію позашкільної освіти шляхом створення єдиної централізованої бази даних та запровадження електронної освітньої системи....

МОН пропонує для громадського обговорення законопроект «Про освіту дорослих»

Міністерство освіти і науки України пропонує для громадського обговорення проект Закону України «Про освіту дорослих». «Освіта дорослих є визнаним складником системи освіти в Європейському освітньому просторі. Її значущість зумовлена тим, що сучасна...

0 Коментарів

Авторизація