Покроковий механізм прийняття колективного договору
08 лют, 2023 0 Коментарів 433 Перегляди

Покроковий механізм прийняття колективного договору

КРОК 1. Надсилання письмового повідомлення іншій стороні про початок переговорів. Ініціатива може належати як представникам сторони роботодавця, так і представникам сторони працівників. Не раніше ніж за три місяці до закінчення строку дії колективного договору або у строки, визначені цим документом.
КРОК 2. Переговори:
  • Початок переговорів відбувається протягом семи днів після отримання повідомлення.
  • Визначається порядок ведення переговорів, створюється робоча комісія з представників сторін. Все це фіксується у протоколі.
  • Готується проект колективного договору з урахуванням пропозицій, що надійшли від працівників, громадських організацій, та прийняття рішення, що оформляється відповідним протоколом.
  • У разі виявлення розбіжностей проводиться процедура примирення. Складається протокол, якщо протягом переговорів сторони не дійшли згоди з не залежних від них причин. Проводяться консультації і формується склад примирної комісії, у разі недосягнення згоди — сторони звертаються до посередника. Розгляд протоколу розбіжностей і винесення рекомендацій по суті спору можде тривати до семи днів.
  • Робочою комісією складається проект колективного договору.
КРОК 3. Обговорення проекту колективного договору і винесення його на розгляд загальних зборів (конференції) трудового колективу.
КРОК 4. Відхилення або схвалення проекту колдоговору зборами трудового колективу.
КРОК 5. Підписання уповноваженими представниками сторін колдоговору у разі схвалення його проекту загальними зборами (конференцією) трудового колективу не пізніше ніж через 5 днів з моменту схвалення, якщо інше не встановлено зборами (конференцією) трудового колективу.
КРОК 6. Реєстрація колективного договору.
Після підписання колективні договори підлягають повідомній реєстрації в управлінні праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Болехівської міської ради.
Повідомна реєстрація проводиться:
  • з метою оприлюднення інформації про укладення угод (договорів), внесення до них змін і доповнень;
  • протягом 14 робочих днів із дня, наступного після надходження договору до реєструючого органу.
Сторони угоди (договору) подають реєструючому органу на повідомну реєстрацію примірник договору разом із додатками та супровідним листом у вигляді:
  • оригіналу паперового документа з прошитими і пронумерованими сторінками або
  • оригіналу електронного документа з пов’язаними з ним кваліфікованими електронними підписами, або
  • електронної копії оригіналу паперового документа (фотокопії), засвідченої кваліфікованою електронною печаткою.
Реєструючий орган вносить відповідний запис до реєстру галузевих (міжгалузевих) і територіальних угод, колективних договорів, змін і доповнень до них, а також оприлюднює на власному офіційному веб-сайті та щомісяця оновлює реєстр галузевих (міжгалузевих), територіальних угод, колективних договорів, змін і доповнень до них, їх текст, рекомендації щодо приведення угоди (договору) у відповідність з вимогами законодавства (у разі їх наявності).
Не пізніше наступного робочого дня після реєстрації договору реєструючий орган письмово інформує про це суб’єкта, який подав на реєстрацію договір.

Внесення змін

Зміни і доповнення до колективного договору протягом строку його дії можуть вноситися:
  • тільки за взаємною згодою сторін;
  • в порядку, визначеному колективним договором;
  • за тією ж процедурою, що і прийняття колективного договору.
Зміни і доповнення також підлягають повідомній реєстрації.

Укладати колективні договори будемо за новими правилами

Кабінетом міністрів України внесено проєкт Закону про колективні угоди та договори (реєстр. № 7628). Розроблення нової редакції Закону України “Про колективні договори і угоди” передбачено пунктом 56 Плану законопроектної роботи Верховної Ради...

Головне про колективні договори

Через велику кількість звернень щодо реєстрації колективних договорів, хочемо ще раз нагадатии про порядок укладення колективного договору, його реєстрацію, відповідальність за відсутність колективного договору. КОЛЕКТИВНИЙ ДОГОВІР - це локальний...

ФОПів зобов’яжуть укладати колективні договори, а роботодавцям посилять відповідальність

Оприлюднено текст урядового законопроекту № 5266 щодо застосування колективних договорів та заборони дискримінації при працевлаштуванні. Зокрема, проектом акта пропонується передбачити можливість укладення колективного договору фізичними особами,...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація