В які строки виплачувати зарплату та що буде за їх недотримання?
27 жов, 2020 0 Коментарів 444 Перегляди

В які строки виплачувати зарплату та що буде за їх недотримання?

За порушення встановлених строків виплати зарплати працівникам більше, нiж за один місяць та виплату грошових коштів не в повному обсязі, чекає штраф на підприємство .
Строки та порядок виплати заробітної плати
Право працівників на оплату своєї праці на підставі укладеного трудового договору визначено Кодексом законів про працю України (далі – КЗпП України), Законом України «Про оплату праці» та локальними документами підприємства – колективним договором, положенням про оплату праці.
Відповідно до статті 97 КЗпП України оплата праці працівників здійснюється в першочерговому порядку, всі інші платежі здійснюються власником після виконання зобов’язань щодо оплати праці.
Строки та періодичність виплати заробітної плати працівникам закріплено статтею 115 КЗпП України та статтею 24 Закону України «Про оплату праці».
Обов’язком роботодавця є виплата зарплати працівникам регулярно у робочі дні у строки, встановлені колективним договором:

  • не менше 2-х разів на місяць, роботодавець має право виплачувати зарплату і більше двох разів (наприклад, один раз на тиждень);
  • через проміжок часу, що не перевищує 16 календарних днів;
  • не пізніше 7 днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата;
  • у робочі дні за графіком роботи підприємства.
Якщо день виплати зарплати збігається з вихідним, святковим aбо неробочим днем, заробітна плата виплачується напередодні.
Заробітна плата виплачується за першу половину місяця та за другу половину місяця:
  • за першу половину поточного місяця – не пізніше ніж з 16 до 22 числа,
  • за другу половину місяця – з 1 по 7 число наступного місяця.
Виплачують заробітну плату за фактично відпрацьований час на підставі табелю обліку робочого часу, який заповнюється за звітний місяць.
     Розмір заробітної плати за першу половину місяця визначається колективним договором або нормативним актом роботодавця (Положенням про оплату праці), погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації або Радою трудового колективу, але не менше оплати за фактично відпрацьований час з розрахунку тарифної ставки (посадового окладу) працівника.



Нова мінзарплата з 1 вересня – штрафи, ЄСВ

З 1 вересня 2020 року розмір мінімальної заробітної плати в Україні збільшився з 4723 грн до 5000 грн, тобто на 277 грн. А у погодинному розмірі до 29 гривень 20 копійок. На що це впливає? Насамперед на оплату праці, нарахування ЄСВ, в тому числі у...

Нова мінзарплата з 1 вересня – штрафи, ЄСВ .

З 1 вересня 2020 року розмір мінімальної заробітної плати в Україні збільшився з 4723 грн до 5000 грн, тобто на 277 грн. А у погодинному розмірі до 29 гривень 20 копійок. На що це впливає? Насамперед на оплату праці, нарахування ЄСВ, в тому числі у...

З 1 січня 2020 року збільшено штрафні санкції за порушення трудового законодавства про працю.

Відповідно до ст.. 8 Закону «Про державний Бюджет України на 2020 рік» з 1 січня 2020 року мінімальна заробітна плата становить 4723 грн., що зумовлює підвищення розмірів штрафних санкції для суб’єктів господарювання за порушення законодавства про...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація