Корисна інформація для роботодавців і найманих працівників
30 сер, 2021 0 Коментарів 455 Переглядів

Корисна інформація для роботодавців і найманих працівників

Задекларована праця – трудові і соціальні права
Працювати за трудовим договором – вигідно! Трудове законодавство гарантує найманому працівнику здорові та безпечні умови праці, оплачувані відпустки й лікарняні. Ви можете розраховувати на допомогу в разі нещасного випадку на виробництві, на пільги, якщо маєте малолітніх дітей. Всього цього позбавлені незадекларовані працівники.
Основним документом, який регулює трудові відносини є Кодекс законів про працю України. Також трудові права та соціальні гарантії прописано в законах «Про відпустки», «Про оплату праці», «Про охорону праці», «Про зайнятість населення» та інших нормативно-правових актах.
Основні права та соціальні гарантії задекларованих працівників:
  • Гідні та безпечні умови праці. Ви маєте право на безпечні та здорові умови праці. Роботодавець зобов’язаний перевіряти робочі місця, надавати спецодяг і взуття, засоби індивідуального захисту, організовувати навчання з охорони праці.
  • Виконання посадових обов’язків. Роботодавець не може змусити вас виконувати роботу, не передбачену трудовим договором і посадовою інструкцією.
  • Нормований робочий час. Закон забороняє працювати більше 40 годин на тиждень. Якщо ви працюєте у шкідливих умовах або вам менше 18 років, ваш робочий тиждень ще менше – 36 годин.
  • Оплачувані та неоплачувані відпустки. За трудовим договором ви маєте право на щорічні оплачувані відпустки. Мінімальна тривалість такої відпустки – 24 календарних дні за робочий рік. Якщо вам менше 18 років, можете відпочивати 31 день. Крім основної відпустки, вам доступні оплачувані навчальні та творчі відпустки. Стали донором крові? Відпочиньте наступного дня або додайте цей день до щорічної відпустки. Зарплата при цьому зберігається. Ви можете взяти відпустку за власний рахунок у разі весілля, народження дитини, похорону, для догляду за хворими родичами.
  • Регулярна виплата заробітної плати не нижче мінімальної.  Місячна заробітна плата не може бути меншою за мінімальну (у 2021 році – 6000 грн.). Робота у вихідні дні оплачується в подвійному розмірі. За роботу на свято ви можете взяти день відпочинку. Роботодавець зобов’язаний виплачувати заробітну плату регулярно, не рідше двох разів на місяць та не пізніше семи днів після закінчення періоду роботи.
  • Захист від необґрунтованих штрафів. Задекларована праця захищає від зловживань зі сторони роботодавця. За порушення трудової дисципліни закон передбачає лише два види покарання: догану або звільнення.
  • Можливість навчатися та підвищувати кваліфікацію. Працюючи офіційно, ви можете поєднувати роботу з навчанням. Закон передбачає оплачувані відпустки чи можливість взяти вільні від роботи дні без оплати або з частковою оплатою під час сесії.
  • Захист від незаконного звільнення. Незадекларованого працівника можуть звільнити в будь-який день. Якщо у вас є трудовий договір,  роботодавець має попередити вас про звільнення за два місяці.
  • Страхові виплати в разі непрацездатності. За кожного задекларованого працівника роботодавець сплачує єдиний соціальний внесок (ЄСВ). Це ваша гарантія на випадок хвороби, нещасного випадку, пов’язаного з роботою, чи професійного захворювання. Сплата ЄСВ лише з частини заробітної плати значно зменшує розмір допомоги. Якщо ви не задекларовані, на допомогу годі й розраховувати.
  • Пільги для неповнолітніх. Якщо вам менше 18 років, ви не можете працювати на роботах з Переліку важких робіт і робіт із шкідливими і небезпечними умовами праці. Вас не можуть залучати до нічних, надурочних робіт і робіт у вихідні дні.
  • Додаткові соціальні гарантії для жінок та працівників із дітьми.

Держпраці об’єднаює зусилля для боротьби з тіньовою занятістю.

Як показує досвід діяльності Держпраці упродовж всього часу її існування, неформальна зайнятість не є проблемою виключно держави або одного державного органу. Не задекларована праця зачіпає інтереси всіх учасників ринку і цілого ряду державних...

Як правильно оформлювати роботу за договором ЦПХ?

Цивільно-правові договори не можуть укладатися на невизначений строк. Такий договір оформлюється лише на строк, за який має бути наданий результат роботи Основною ознакою, що відрізняє цивільно-правові відносини від трудових, є те, що трудовим...

Працювати за трудовим договором – вигідно!

Трудове законодавство гарантує найманому працівнику здорові та безпечні умови праці, оплачувані відпустки й лікарняні. Вам допоможуть у разі нещасного випадку на роботі, дадуть пільги, якщо у вас є малолітні діти. Всього цього позбавлені...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація