Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області нагадує операторам ринку про основні профілактичні заходи, які допоможуть уникнути отруєнь у літній сезон
05 сер, 2025 0 Коментарів 47 Переглядів

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області нагадує операторам ринку про основні профілактичні заходи, які допоможуть уникнути отруєнь у літній сезон

◀️❗️ У спекотний період значно зростає ризик виникнення харчових отруєнь, зумовлених активним розмноженням мікроорганізмів у харчових продуктах. Для закладів громадського харчування дотримання гігієнічних вимог є ключовим не лише для збереження здоров’я споживачів, а й для підтримки належної репутації бізнесу.

◀️ Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області нагадує операторам ринку про основні профілактичні заходи, які допоможуть уникнути отруєнь у літній сезон:

1. Контроль безпечності сировини
• Закуповуйте продукти лише в офіційних постачальників, які мають відповідні документи.
• Перевіряйте терміни придатності та умови транспортування.
• Не використовуйте продукти з ознаками псування.
2. Забезпечення належного температурного режиму
• Зберігайте швидкопсувні продукти при відповідних температурах.
• Уникайте розморожування без подальшого негайного використання продуктів.
• Готові страви не повинні довго зберігатися без охолодження або підігріву.
3. Санітарний стан кухні та обладнання
• Регулярно прибирайте та дезінфікуйте кухонні поверхні, інвентар, холодильне обладнання.
• Слідкуйте за справністю систем водопостачання та вентиляції.
• Забезпечте наявність дезінфікуючих та миючих засобів.
4. Роздільна обробка продуктів
• Використовуйте окремі дошки, ножі та інший інвентар для сирих та готових до споживання продуктів.
• Дотримуйтесь порядку обробки: спочатку овочі, потім риба/м’ясо.
• Не допускайте контакту між сирою продукцією і готовими стравами.
5. Достатня термічна обробка
• Готуйте м’ясо, рибу, яйця до повної готовності.
• Уникайте повторного розігрівання страв більше одного разу.
• Не подавайте споживачам напівсирі або злегка обсмажені продукти тваринного походження без попередження та за відсутності спеціальної технології.
6. Гігієна персоналу
• Персонал повинен дотримуватись правил особистої гігієни: регулярне миття рук, наявність чистого спецодягу, головних уборів.
• Забезпечте проходження медичних оглядів та інструктажів щодо гігієнічних вимог.
• Не допускайте до роботи осіб із ознаками інфекційних захворювань.

◀️ Крім того, впровадження системи НАССР є обов'язковим для всіх операторів ринку, які здійснюють виробництво, обробку, зберігання та реалізацію харчових продуктів, зокрема в закладах громадського харчування. 
◀️ Також і не забуваємо - зареєструвати заклад  відповідно до вимог українського законодавства. Одним із важливим документом – це державна реєстрація потужностей оператора ринку. Це визначено Законом України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», а наказ Мінагрополітики від 15.02.2024  № 431 визначає Порядок реєстрації.
◀️ Важливо: У разі виникнення надзвичайних ситуацій, пов’язаних з харчовими отруєннями, просимо негайно повідомляти територіальний орган Держпродспоживслужби для оперативного реагування та недопущення поширення небезпеки. 

📌 Контакти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області – вул.Берегова, 24, м.Івано-Франківськ, телефон 0342-511389.

Поради Держпродспоживслужби до Великодних свят
Інші новини кві. 2024

Поради Держпродспоживслужби до Великодних свят

Наближаються Великодні свята. Для того, щоб святкування пройшло без небажаних наслідків для здоров’я та не призвело до харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, фахівці Держпродспоживслужби рекомендують : • оминати місця стихійної торгівлі,...

Незабаром Великдень. Як уникнути небезпеки за святковим столом
Інші новини кві. 2022

Незабаром Великдень. Як уникнути небезпеки за святковим столом

Великдень – це особливе свято, коли слідують традиціям і вірять у диво, а пасхальний стіл – обов’язковий Великодній атрибут. Цей Великдень особливий для українців, адже війна на нашій землі. Традиційно святкове меню може складатися із сорока страв,...

В області 60% закладів громадського харчування порушують протиепідемічні вимоги
Інші новини лип. 2020

В області 60% закладів громадського харчування порушують протиепідемічні вимоги

Про це повідомляють в головному управлінні Держпродспоживслужби Івано-Франківщини. Нагадаємо, що на головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківський області, Національну поліцію та органи місцевого самоврядування покладено контроль за...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація