Наближаються Великодні свята. Для того, щоб святкування пройшло без небажаних наслідків для здоров’я та не призвело до харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, фахівці Держпродспоживслужби рекомендують :
• оминати місця стихійної торгівлі, купувати харчові продукти лише у стаціонарних закладах торгівлі або на санкціонованих ринках;
• уважно вивчати маркування, перевіряти терміни придатності до споживання харчових продуктів, за найменших сумнівів щодо якості – не купувати такі продукти;
• не купувати м’ясні, рибні, кондитерські вироби, консервовані продукти, виготовлені в домашніх умовах;
• купуючи продукти на продовольчих ринках, вимагати у продавця довідку лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, що засвідчує безпечність продукції;
• зберігати продукти харчування тільки за умов, зазначених на упаковці та у встановлені терміни;
• дотримуватись технології приготування страв, особливо щодо термічної обробки м’ясних, кулінарних виробів з м’яса, риби, яєць тощо;
• використовувати окремий інвентар для обробки сировини та готових страв, в холодильнику зберігати їх окремо;
• не готувати страви, особливо швидкопсувні, «із запасом», у разі повторного споживання обов’язково піддати термічній обробці;
• готові страви зберігати без холоду не більше 2-х годин, не вживати продукти та страви, термін придатності яких закінчився;
• не брати в дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби та інші);
• при споживанні овочів, фруктів та ягід добре промити їх питною водою, а при споживанні дітьми - обдати окропом;
• не використовувати для питних потреб та приготування їжі воду з незнайомих джерел, при виїзді на природу необхідно мати з собою запас питної води гарантованої якості для миття рук , посуду та приготування їжі;
• на відпочинку виключити приготування багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, салати, заправлені майонезом, тощо), не допускати контакту харчових продуктів з ґрунтом та піском, забезпечити їх захист від мух, гризунів;
• дотримуватись правил особистої гігієни, ознайомити з ними дітей та ретельно стежити за тим, щоб вони їх виконували.
У випадку виявлення ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи або викликати швидку допомогу.
0 Коментарів