Ботулізм: остерігайтесь консервованих, солених та в'ялених продуктів домашнього виготовлення!
На жаль, через війну багато з нас опинилися в умовах, коли доступу до свіжої і якісної їжі немає. Проте закликаємо з обережністю вживати зимову заготівлю та консерви.
Щоб вберегтися від ботулізму:
- не купуйте консерви та інші продукти домашнього виготовлення з рук на вулицях та стихійних ринках;
- уникайте споживання м'ясних та грибних консервів;
- уникайте споживання в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;
- не вживайте продукти, якщо сумніваєтесь у їх якості або не впевнені, що їх зберігали та/або транспортували належним чином.
Окрім того, не вживайте їжу з ємностей, які можуть нести ризик харчових отруєнь:
- консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігалися більше року;
- роздуті банки;
- банки зі здутими кришками;
- банки, в яких порушено герметичність;
- банки, з яких відчувається дивний або неприємний запах.
Перші симптоми захворювання можуть виникнути вже через 2 години після споживання зараженої їжі, але найчастіше вони з’являються через 12–24 години. Бувають випадки, коли симптоми виникають і значно пізніше - наприклад, на четверту добу.
Симптоми ботулізму:
- короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім - стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп);
- підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
- ураження м’язів шиї та кінцівок;
- порушення близького зору - ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;
- сильно виражена сухість у роті;
- важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);
- запаморочення.
У тяжких випадках людину турбує відчуття нестачі повітря, тягар у грудній клітці. Розвивається дихальна недостатність.
0 Коментарів