Ботулізм: остерігайтесь консервованих, солених та в'ялених продуктів домашнього виготовлення!
19 січ, 2023 0 Коментарів 462 Перегляди

Ботулізм: остерігайтесь консервованих, солених та в'ялених продуктів домашнього виготовлення!

На жаль, через війну багато з нас опинилися в умовах, коли доступу до свіжої і якісної їжі немає. Проте закликаємо з обережністю вживати зимову заготівлю та консерви.
Щоб вберегтися від ботулізму:
  • не купуйте консерви та інші продукти домашнього виготовлення з рук на вулицях та стихійних ринках;
  • уникайте споживання м'ясних та грибних консервів; 
  • уникайте споживання в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;
  • не вживайте продукти, якщо сумніваєтесь у їх якості або не впевнені, що їх зберігали та/або транспортували належним чином.
Окрім того, не вживайте їжу з ємностей, які можуть нести ризик харчових отруєнь:
  • консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігалися більше року;
  • роздуті банки;
  • банки зі здутими кришками;
  • банки, в яких порушено герметичність;
  • банки, з яких відчувається дивний або неприємний запах.
Перші симптоми захворювання можуть виникнути вже через 2 години після споживання зараженої їжі, але найчастіше вони з’являються через 12–24 години. Бувають випадки, коли симптоми виникають і значно пізніше - наприклад, на четверту добу.
Симптоми ботулізму:
  • короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім - стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп);
  • підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
  • ураження м’язів шиї та кінцівок;
  • порушення близького зору - ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;
  • сильно виражена сухість у роті;
  • важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);
  • запаморочення.
У тяжких випадках людину турбує відчуття нестачі повітря, тягар у грудній клітці. Розвивається дихальна недостатність.

Як вберегтися від отруєнь грибами?
Інші новини лип. 2022

Як вберегтися від отруєнь грибами?

З настанням літа в Україні та області почастішали випадки отруєння грибами як серед дорослих, так і серед дітей. У багатьох є традиційним вживання страв з грибів, але ця традиція має підвищений ризик, оскільки більшість населення втратила навички...

Незабаром Великдень. Як уникнути небезпеки за святковим столом
Інші новини кві. 2022

Незабаром Великдень. Як уникнути небезпеки за святковим столом

Великдень – це особливе свято, коли слідують традиціям і вірять у диво, а пасхальний стіл – обов’язковий Великодній атрибут. Цей Великдень особливий для українців, адже війна на нашій землі. Традиційно святкове меню може складатися із сорока страв,...

Як запобігти харчовим отруєнням під час святкування Різдва Христового
Інші новини січ. 2022

Як запобігти харчовим отруєнням під час святкування Різдва Христового

В Україні та на Прикарпатті триває цикл довгоочікуваних Різдвяних свят. На свята ми готуємо велику кількість різноманітних страв, і, безперечно, зростають ризики виникнення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, особливо серед дітей. Тому,...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Авторизація