ПОВІДОМЛЕННЯ ПРО ПРИЙНЯТТЯ НА РОБОТУ: ЩО ЗМІНИЛОСЯ У НОВІЙ ФОРМІ?
14 січ, 2022 0 Коментарів 676 Переглядів

ПОВІДОМЛЕННЯ ПРО ПРИЙНЯТТЯ НА РОБОТУ: ЩО ЗМІНИЛОСЯ У НОВІЙ ФОРМІ?

Нагадаємо, що постановою КМУ від 28.12.2021 р. №1392 внесено зміни до постанов КМУ від 17.06.2015 р. № 413 і від 17.04.2019 р. №328. Зокрема, оновлено форму повідомлення про прийняття на роботу. Постанова набрала чинності 5 січня 2022 року. Що змінилося, чому і як тепер складати цей документ. 
В ЯКИХ ВИПАДКАХ СЛІД ПОДАВАТИ ПОВІДОМЛЕННЯ?
     У статті 24 КЗпП зазначається, що працівник не може бути допущений до роботи без:
укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу,
та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу.
Тобто, поки повідомлення про прийняття не подано (зауважимо – не подано правильно!), працівника до роботи допустити не можна. 
Якщо ж допустити, це вважатиметься іншим порушенням законодавства з праці, і кожен такий випадок загрожуватиме окремим штрафом в розмірі 1 мінімальної зарплати (ст. 265 КЗпП). А відповідальним посадовим особам не слід забувати про адміністративний штраф, встановлений ст. 41 КУпАП за інші порушення вимог законодавства про працю, у розмірі від 30 до 100 нмдг (510 грн – 1700 грн).
ЯКИЙ СПОСІБ ПОДАННЯ ПОВІДОМЛЕННЯ?
У постанові зазначається:
     “Установити, що повідомлення про прийняття працівника на роботу/укладення гіг-контракту подається роботодавцем (крім повідомлення про прийняття на роботу члена виконавчого органу господарського товариства, керівника підприємства, установи, організації) та/або резидентом Дія Сіті до територіальних органів Державної податкової служби за місцем обліку їх як платника єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за формою згідно з додатком до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором та/або до початку виконання робіт (надання послуг) гіг-спеціалістом резидента Дія Сіті засобами електронного зв’язку з використанням електронного підпису відповідальних осіб, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису, відповідно до вимог законодавства у сфері електронного документообігу.
      За відсутності технічної можливості подання повідомлення про прийняття працівника на роботу/укладення гіг-контракту засобами електронного зв’язку в електронній формі таке повідомлення подається у формі документа на папері згідно з додатком разом з копією в електронній формі”.
Ця зміна стосується усіх роботодавців!
Отже, з 5 січня виключно в паперовій формі повідомлення більше не подається! Тож тепер, якщо і подаватимете повідомлення на папері, то лише з копією в електронній формі.
ЩО ЗМІНИЛОСЯ У ФОРМІ ПОВІДОМЛЕННЯ?
     З 5 січня цей документ має таку назву «Повідомлення Державній податковій службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу/укладення гіг-контракту». Тож з назви зрозуміло, що про укладення гіг-контрактів в межах «Дія Сіті» теж треба буде повідомляти.
Нагадаємо, що гіг-контракт – це цивільно-правовий договір, за яким гіг-спеціаліст зобов’язується виконувати роботи та/або надавати послуги відповідно до завдань резидента «Дія Сіті» як замовника, а резидент «Дія Сіті» зобов’язується оплачувати виконані роботи та/або надані послуги і забезпечувати гіг-спеціалісту належні умови для виконання робіт та/або надання послуг, а також соціальні гарантії.
Змінено й вступну частину документа і звучить вона так:, відповідно до частини третьої статті 24 Кодексу законів про працю «та ч. 1 ст. 23 Закону про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні». Ця метаморфоза також пов’язана з тими ж гіг-контрактами.
Усі графи повідомлення пронумеровано:
. Тип повідомлення (початкове, скасовуюче).
. Код згідно з ЄДРПОУ/ реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія (за наявності) та номер паспорта.
. Найменування / прізвище, ім’я, по батькові (за наявності) страхувальника.
. Порядковий номер.
. Категорія особи: (1 - наймані працівники за основним місцем роботи; 2 - працівники за сумісництвом; 3 - гіг-спеціалісти за гіг-контрактом; 4 - працівники на підставі цивільно-правових договорів). 
. Реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія (за наявності) та номер паспорта.
. Унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі (за наявності).
. Прізвище, ім’я, по батькові (за наявності) застрахованої особи.
. Номер наказу або розпорядження про прийняття на роботу/укладення гіг-контракту.
. Дата видання наказу або розпорядження про прийняття на роботу/укладення гіг-контракту.
. Дата початку роботи/початку виконання робіт (надання послуг) гіг-спеціалістом.
. Дата формування повідомлення у страхувальника.

Легальне використання праці найманих працівників

Офіційне працевлаштування – обов’язок роботодавця! Відповідно до ч. 1, 2 статті 43 Конституції України кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується. Держава...

У КЗпП з'являться правила дистанційної роботи

4 лютого ВРУ прийняла у ІІ читанні законопроєкт №4051 щодо запровадження двох самостійних видів (форм) роботи – дистанційної та надомної. Законом надано право роботодавцю при укладенні трудового договору про дистанційну або надомну роботу отримувати...

Як правильно оформити нового працівника, щоби не було штрафів при перевірках

Наймати працівників можуть компанії, приватні підприємці, а також фізичні особи, які беруть на роботу кухарів, нянь, водіїв тощо. При цьому всі вони стають роботодавцями і мають дотримуватися трудового законодавства. Коли треба укладати трудовий...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація