Мінcоцполітики спільно з Агентством США з міжнародного розвитку координуватимуть додаткові програми грошової допомоги постраждалим від війни
11 травень, 2022 0 Коментарів 317 Переглядів

Мінcоцполітики спільно з Агентством США з міжнародного розвитку координуватимуть додаткові програми грошової допомоги постраждалим від війни

Марина Лазебна, Міністр соціальної політики України, та Cаманта Пауер, Адміністратор агентства США з міжнародного розвитку USAID під час зустрічі домовились про створення робочої групи для спільної координації додаткових до урядових програм допомоги постраждалим від війни українцям. 
У зустрічі також взяли участь Оксана Маркарова, Надзвичайний і Повноважний Посол України в США, та представники USAID в Україні.
Міністр висловила подяку Сполученим Штатам Америки та американському народу за потужну гуманітарну та фінансову допомогу, яку отримує Україна в умовах неспровокованої широкомасштабної воєнної агресії Російської Федерації. 
Марина Лазебна поінформувала про впроваджені рішення Уряду України для системної допомоги переселенцям в умовах внутрішньо міграційної кризи, а саме онлайн-реєстрацію переселенців, забезпечення людей житлом, сприяння у працевлаштуванні, а також надання грошової допомоги переміщеним особам.
Міністр також повідомила про співпрацю з міжнародними партнерами та координацію програм міжнародних, іноземних, урядових та неурядових організацій для надання грошових виплат, які доповнюють державну допомогу, та підтримують найбільш вразливі групи людей, з урахуванням їх потреб, що виникають у зв’язку із збройним нападом та внутрішнім переміщенням. 
Марина Лазебна поінформувала про створення за рішенням Президента України Національної Ради по відновленню України, в рамках якої вже почали працювати міжвідомчі робочі групи за кожним конкретним напрямком відбудови держави, серед яких – зміцнення та розвиток соціального захисту, програми повернення в країну людей, які вимушено перемістились за кордон. 
У сфері соціального захисту Міністр окреслила три основні напрямки трансформацій, направлені на післявоєнне відновлення країни, та запропонувала спільно розробити механізми їх впровадження за підтримки USAID.
Перший – це цифровізація. Розвиток Єдиної інформаційної системи соціальної сфери, яка вже допомогла в умовах війни забезпечити одному мільйону людей з найбільш постраждалих регіонів нарахування та виплату соціальних допомог завдяки централізованому механізму. Також цифровізація допомогла швидко зареєструвати переміщених людей всередині країни, оформляти соціальні виплати дистанційно, без відвідування органів соціального захисту, не наражаючи людей зайвий раз на небезпеку. 
Другий напрямок – впровадження універсальної соціальної допомоги, яка залежатиме від рівня доходів та складу домогосподарства, і гарантуватиме мінімально необхідний для життя рівень, в першу чергу, непрацездатним людям. Її пропонується впровадити на заміну розгалуженій системі соціальних виплат, які часто призначаються відповідно до законодавчих статусів, що є спадком радянських підходів. Універсальна соціальна допомога забезпечить максимальну адресність, її буде легко адмініструвати, цифровізувати, проводити її верифікацію. 
І третій напрямок – це впровадження активних програм зайнятості та розвитку підприємництва. Завдяки цим інструментам держава замість безробітних переселенців, яким щомісяця виплачуватиметься соціальна допомога, отримає платників податків, які створюватимуть нові робочі місця. Також програми допомоги із започаткування власної справи можуть стати важливою складовою пакету стимулів для повернення українців, переміщених за кордон.  
ℹ️ За результатами зустрічі Сторони домовились вже найближчим часом розпочати діяльність робочої групи з представників Міністерства соціальної політики України та Агентства США з міжнародного розвитку USAID для спільної координації додаткових до урядових програм допомоги постраждалим від війни українцям.

ℹ️Пенсії членам сімей загиблих військовослужбовців підвищили в середньому на 1,5 тисячі гривень

Міністр соціальної політики України Марина Лазебна повідомила, що у квітні здійснено перерахунки пенсій членам сімей загиблих військовослужбовців. За результатами перерахунків більше 2,2 тисяч людей отримали збільшення пенсій в середньому на 1,5...

⚡️Щорічну разову грошову допомогу отримають майже мільйон ветеранів війни та жертв нацистських

Уряд ухвалив рішення, яке забезпечує виплату щорічної разової грошової допомоги майже мільйону людей відповідно до Законів України „Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” та „Про жертви нацистських переслідувань” в умовах...

Внутрішньо переміщені особи, які повернулись на постійне місце проживання, але мають зруйноване

Марина Лазебна, Міністр соціальної політики України, повідомила, що Уряд ухвалив розроблене Мінсоцполітики рішення, яке дозволяє внутрішньо переміщеним особам, які повернулись на постійне місце проживання, але мають зруйноване житло, продовжувати...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація