Держпродспоживслужба рекомендує
21 сер, 2020 0 Коментарів 647 Переглядів

Держпродспоживслужба рекомендує

Спекотні дні, що встановились впродовж останніх тижнів, зваблюють нас до поїздок на природу, а особливо, до водойм.
Виникає нестерпне бажання пірнути у прохолодну воду та поніжитись на сонечку поблизу неї.
Більшість населення, у таких випадках, забуває як про недружелюбно налаштовані мікроорганізми, що можуть чекати на нас у воді та пісочку, так і про більш серйозну на сьогодні загрозу – інфікування коронавірусною інфекцією.
        Як уникнути інфікування ?
   Обирайте для відпочинку та купання об’єкти, що мають офіційний статус рекреаційної зони, про що свідчить багато ознак : огороджена, благоустроєна територія, наявність роздягалок, санвузлів, пляжного інвентаря (лежаки, тіньові навіси, тенти), урн для збору сміття, тощо.
Якщо метою Вашого візиту на природу є купання, важливо переконатись, що на території відсутні таблички з надписом «Купатись заборонено», так як це означає, що вода у водоймі не відповідає гігієнічним нормам.
    Надзвичайно важливим моментом на сьогодні є питання наповнюваності пляжу, для можливості отримання соціальної (1,5м) дистанції між відпочиваючими. Наповнюваність не важко оцінити візуально або отримати інформацію у власника чи балансоутримувача пляжу. Ідеальним буде варіант, якщо площа території на 1 відпочиваючого становитиме 20м2 (згідно рекомендацій Міністерства охорони здоров’я). При можливості зареєструйтесь для відпочинку онлайн.
При дотриманні соціальної дистанції між відпочиваючими, сонячні ванни допустимо приймати без маски чи респіратора.
     У випадку відвідування під час відпочинку громадської вбиральні, медпункту, роздягалки, кіоску, тощо – носіння маски чи респіратора є обов’язковим. При цьому необхідно уникати черг у місцях можливого скупчення відвідувачів та дотримуватись тимчасового маркування для забезпечення дотримання дистанцій.
При наявності на території зони рекреації ресторану, кафе, скористайтесь можливістю перекусити за системою замовлень.
     Якщо на території пляжу встановлені альтанки для відпочинку та приймання їжі (в т.ч. домашньої), прослідкуйте, щоб перед Вашим відвідуванням столи, стільці (лавки) були продезінфіковані після попередніх відвідувачів.
Санвузли, окрім рідкого мила, одноразових рушників, повинні бути оснащені дозаторами з спиртовмісними антисептиками з концентрацією активно діючої речовини 70% (для етилового спирту), чим необхідно обов’язково скористатись після кожного відвідування туалету.
      Пам’ятайте, що власники чи балансоутримувачі зон рекреацій зобов’язані здійснювати дезінфекцію поверхонь, з якими контактують відвідувачі у всіх громадських та службових зонах (ручки дверей, столи, стільці, роздягальні, сходи, тощо) кожні 3-4 год., повторювати цю процедуру у будь-який час при забрудненні. У випадку невиконання вказаного Ви наділені правом звертатись до адміністрації чи медичного працівника медпункту.
Пам’ятайте, що під час перебування в рекреаційній зоні, також необхідно систематично мити руки з милом або обробляти їх спиртовмісними антисептиками.
З метою профілактики таких захворювань як лептоспіроз, ентеровірусна інфекція, церкариоз («свербіж купальника»), мікоз, що можуть виникати після водних процедур у відкритих водоймах, необхідно дотримуватись наступного.
Не відвідувати непаспортизовані (так звані «дикі») пляжі та не купатись у водоймах, оснащених табличками «Купатись заборонено».
Уникати купання у водоймах, де живе багато водоплавних птахів. Це загрожує забрудненням води їх послідом, а, значить, у ній багато мікробів і паразитів.
Не пити та не дозволяти дітям пити воду з річки, ставка чи озера. Стежити за тим, щоб чадо не заковтувало її під час купання.
Не використовувати воду відкритих водойм для миття овочів та фруктів. Принесені з собою овочі, фрукти, вода чи інші харчові продукти повинні зберігатись у сумці-холодильнику в затінку та бути спожитими впродовж 2-3 год.
Не бажано купатися у непротічних водоймах, бо в спеку в ній може розмножуватися кишкова паличка та інші настільки ж небезпечні для здоров’я мікроорганізми.
Вагомий аргумент проти купання – вода яка цвіте, плаває сміття чи харчові відходи.
Не варто купатися відразу після сильного дощу, коли весь бруд, пестициди та добрива стікають у водойми.
Після купання обов’язково приймайте душ з милом, а садна і ранки обробляйте спеціальними засобами.

Держпродспоживслужба Прикарпаття рекомендує жителям краю провести лабораторний аналіз якості води

На територіях, що потерпіли через повінь, заборонено використання колодязної питної води (навіть для господарських потреб) у зв’язку з інтенсивним хімічним та мікробним забрудненням. Тимчасово рекомендовано забезпечити питне водопостачання привізною...

Держпродспоживслужба Івано-Франківщини надає поради для населення, яке постраждало внаслідок

На територіях, постраждалих внаслідок повені, заборонено використання колодязної питної води у зв’язку з інтенсивним хімічним та мікробним забрудненням. Це стосується навіть господарських потреб. Тому Головне управління Держпродспоживслужби в...

Якість питної води та її вплив на здоров’я населення

Як відомо, стан організму людини залежить від повітря, способу життя, якості продуктів харчування, а також питної води. Забруднена питна вода згубно впливає на здоров’я людини. Мільярди вірусів і бактерій у воді призводять до спалахів епідемій,...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація