Лабораторії  Держпродспоживслужби Івано-Франківщини дослідили в 2020 році 2952 проби  питної води
01 лют, 2021 0 Коментарів 472 Перегляди

Лабораторії Держпродспоживслужби Івано-Франківщини дослідили в 2020 році 2952 проби питної води

Одним з напрямків діяльності Держпродспоживслужби області є здійснення державного санітарно-епідеміологічного нагляду за станом об’єктів водопостачання та якістю питної води, яка подається споживачам.
Адже вживання недоброякісної питної води негативно впливає на здоров'я людини. З водою можуть передаватися різноманітні інфекційні захворювання, яйця гельмінтів, збудники протозойних захворювань. Патогенні збудники можуть потрапляти у воду з різними нечистотами та відходами. 
Тому безпека води в епідемічному плані є однією з головних вимог.
У 2020 році, на виконання Указу Президента України від 13.03.2020 р. № 87/2020 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 13 березня 2020 року "Про невідкладні заходи щодо забезпечення національної безпеки в умовах спалаху гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2"», Головним управлінням Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області було видано Доручення, яким зобов’язано районні, міські управління та відділи посилити державний санітарно-епідемічний нагляд за дотриманням вимог санітарного законодавства на об’єктах водопостачання та водовідведення населених пунктів.
В Івано-Франківській області наявні 39 централізованих водопроводів: 23 комунальні, 5 відомчих та   11 сільських. 
У 2020 році   Івано-Франківською регіональною державною лабораторією та міжрайонними лабораторіями Держпродспоживслужби в області   відібрано:
1). 1047 проб питної води (централізоване водопостачання);
- із них за мікробіологічними показниками - 531, нестандартних - 22; 
- за санітарно-хімічними показниками - 516, нестандартних – 24; 
- на вірусологічні показники - 28, відхилень немає;
2). 1905 проб питної води (децентралізоване водопостачання), 
- із них за мікробіологічними показниками - 995, нестандартних - 251; 
- за санітарно-хімічними показниками - 910, нестандартних –149; 
- на вірусологічні показники – 15, відхилень немає.
В дитячих навчальних закладах відібрано 1047 проб води за мікробіологічними показниками, виявлено 177 позитивних проб та 1039 – за санітарно-хімічними показниками, виявлено 120 нестандартних проб. 
Найбільша кількість нестандартних проб питної води за фізико-хімічними показниками виявлено з нецентралізованих джерел водопостачання в закладах освіти Городенківського району, за мікробіологічними – в Тисменицькому, Тлумацькому, Надвірнянському районах.
У 2021 році робота з контрою за станом об’єктів водопостачання, в тому числі централізованими водопроводами, продовжується. 
Так, головам територіальних громад направлено листи з рекомендаціями провести очистку та дезінфекцію громадських колодязів та провести дослідження води на відповідність ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною». 
Питання якості питної води включено в план засідань районних комісії з питань ТЕБ та НС на березень 2021р. стосовно плану заходів щодо підготовки до можливої весняної повені, дощових паводків у 2021р. та  стану забезпечення населення якісною та безпечною для здоров’я питною водою.
Дослідження взірців води питної з централізованих водопроводів на  відповідність вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» заплановано розпочати в ході здійснення планових, позапланових заходів державного нагляду на 2021р. в сфері дотримання вимог санітарного законодавства та безпечності харчових продуктів.

Держпродспоживслужба Прикарпаття рекомендує жителям краю провести лабораторний аналіз якості води

На територіях, що потерпіли через повінь, заборонено використання колодязної питної води (навіть для господарських потреб) у зв’язку з інтенсивним хімічним та мікробним забрудненням. Тимчасово рекомендовано забезпечити питне водопостачання привізною...

Лабораторії Держпродспоживслужби проводять дослідження у сфері санітарного та епідемічного

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 29.03.2007 р. № 348, Державна санітарно-епідеміологічна служба ліквідована; на Державну службу з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів покладено завдання і функції з реалізації...

Якість питної води та її вплив на здоров’я населення

Як відомо, стан організму людини залежить від повітря, способу життя, якості продуктів харчування, а також питної води. Забруднена питна вода згубно впливає на здоров’я людини. Мільярди вірусів і бактерій у воді призводять до спалахів епідемій,...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація