Кому і коли потрібно робити бустерні щеплення від COVID-19
08 січ, 2024 0 Коментарів 109 Переглядів

Кому і коли потрібно робити бустерні щеплення від COVID-19

Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила про припинення надзвичайної ситуації у зв’язку з COVІD-19, проте сама хвороба нікуди не зникла, а пандемія триває. Українці продовжують хворіти та помирати від ковіду, а кількість інфікованих в осінньо-зимовий період традиційно зростає. Уберегтися від важкого перебігу коронавірусної хвороби та її наслідків можна завдяки вакцинації, яка є безоплатною для всіх мешканців України. Скільки саме щеплень треба мати, щоб почуватися захищеним? Кому і коли потрібно робити бустерні дози вакцини проти COVІD-19?
Первинна вакцинація - це курс з двох базових щеплень та одного бустерного.

  • Для дорослих складається з однієї дози вакцини Janssen або двох доз будь-якої іншої вакцини. Його потрібно отримати усім дорослим, незалежно від віку та стану здоров’я.
  • Усім дітям 12-17 років треба отримати два щеплення «дорослою» вакциною Comirnaty від Pfizer-Biontech.
  • Для дітей 5-11 років існує спеціальна вакцина Comirnaty від Pfizer-Biontech. За можливості всім дітям потрібно отримати дві дози цієї вакцини
Бустерне щеплення роблять дітям та дорослим. Дорослим через 5 місяців після двох базових щеплень. Дітям від 5 років через 6 місяців.
Увесь первинний курс щеплень включає первинну вакцинацію та перше бустерне щеплення. Для переважної більшості дорослих молодших за 60 років, невагітних жінок та дітей без важких хвороб такого курсу достатньо для захисту від тяжкого перебігу COVID-19, у тому числі від хвороби, викликаної варіантом Омікрон або його субваріантами.

Наступні бустерні щеплення. Кожне наступне бустерне щеплення роблять у період через 6-12 місяців після попереднього (першого чи другого бустерного). Таке щеплення рекомендовані в першу чергу групам ризику:
  • людям віком 60+
  • дорослим із серйозними хронічними хворобами
  • дітям від 5 років із серйозними хронічними хворобами
  • вагітним
  • медичним працівникам
Здорові дорослі до 60 років та діти від 5 років за бажання також можуть отримати такі бустерні щеплення, але лише за умови достатньої кількості вакцин для груп ризику.
Для додаткових та бустерних доз для дорослих може бути використана будь-яка з доступних вакцин проти COVID-19, для дітей 5-11 років – тільки спеціальна вакцина Comirnaty від Pfizer-Biontech, для дітей 12-17 років – «доросла» вакцина Comirnaty від Pfizer-Biontech.Зробити щеплення від COVID-9 можна безкоштовно у будь-якому пункті щеплення, які розташовані в центрах первинної медичної допомоги.

Чи достатньо одного щеплення вакциною Janssen (Jcovden) від Johnson&Johnson, щоб отримати

Вдбувається традиційне зростаннях кількості нових хворих на COVID-19 Саме тому нагадуємо про важливість вакцинації, адже це єдиний спосіб захиститися від важкого перебігу хвороби та смерті. В Україні використовується декілька вакцин. Для первинного...

Як захистити себе та рідних від COVID-19 перед початком епідемічного сезону

Долинський відділ Калуського районного відділу ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» закликає усіх жителів громади, старших 18 років отримати базовий курс імунізації двома дозами вакцини від COVID-19 (зараз в Україні, та й зокрема в нашому районі наявні...

В Україні рекомендували щепити від COVID-19 дітей 12+ за наявності усіх рутинних щеплень

В Україні рекомендували щепити проти COVID-19 дітей 12-17 років, які не належать до групи ризику тяжкого перебігу COVID-19, але лише за умови наявності в них усіх обов’язкових рутинних щеплень. Відповідні рекомендації були ухвалені наказом...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація