Великий зимовий облік птахів
27 січ, 2023 0 Коментарів 804 Перегляди

Великий зимовий облік птахів

Великий зимовий облік птахів (Christmas Bird Count) відбувається з 18 по 25 січня та є наймасовішим заходом для вивчення птахів у всьому світі.

Традиція обліковувати птахів була започаткована у США в 1900 році, коли редактор орнітологічного журналу «Bird Lore» Френк Чепмен запропонував новий спосіб Різдвяного полювання – з біноклем у руках замість зброї. За його закликом 26 осіб вперше провели цей день, спостерігаючи за птахами. 

Головна мета зимового обліку – визначити види птахів, які залишилися зимувати поряд з нашими домівками, і з’ясувати їх чисельність. Щороку завдяки даним, надісланим учасниками з усіх куточків країни, ми знаємо, які саме види найчастіше зустрічаються цієї пори в населених пунктах. Окрім того, це гарна нагода спостерігати цікаві явища у пташиному світі. 

Завдяки простоті проведення та незначним витратам часу, Великий зимовий облік знайшов широку підтримку серед дітей і дорослих, забезпечуючи фахівців необхідними даними про зимуючих в Україні птахів. З року в рік кількість учасників Великого зимового обліку птахів в Україні зростає, що допомагає зібрати багатий матеріал про стан популяцій загальнопоширених видів птахів Європи.

Птахи найактивніші вранці. Якщо обліковувати їх у цю пору дня, маємо можливість побачити й нарахувати більше видів птахів. Проводиться облік упродовж однієї години.

Занотовується кількість і види птахів, побачені біля годівниці у дворі будинку, на шкільному подвір’ї, в міському саду, парку, сквері чи міській водоймі – в межах населеного пункту. Наприкінці обліку фіксується найбільша кількість особин кожного виду, яку спостерігали одночасно у будь-який час упродовж цієї однієї години (птахи, що пролітали, не враховуються).

           Важливо не підраховувати всіх побачених птахів, оскільки деякі з них можуть повертатися до місця спостереження кілька разів протягом години. Якщо, наприклад, синиця велика 10 разів повертається за час, відведений для обліку, то це не означатиме, що в сад прилітали 10 синиць.

Зазвичай серед видів, що залишилися зимувати, можна обліковувати, зокрема, ворон сірих, галок, граків, горобців хатніх, дятлів, синиць блакитних і великих, сойок, сорок, снігурів, омелюхів тощо. Занотовуються лише ті види, які вдалося визначити.


Головний спеціаліст.

еколог відділу ЖКГБТЕБ                                                   Уляна Юзьків  

Увага! Нерест форелі!

Шановні рибалки, нагадуємо про нерест у водоймах Карпатського регіону струмкової форелі. Якщо вам потрапила на гачок така рибина – обережно випустіть її назад у водойму. Адже від наших спільних дій залежить майбутнє популяцій цих рідкісних риб. Цей...

4 жовтня відзначили Міжнародний день тварин!

4 жовтня - прекрасна нагода нагадати людству, що охорона та збереження тваринного світу на землі для майбутніх поколінь є одним із пріоритетних завдань. День захисту тварин проводять щорічно упродовж пешогоповного тижня. Мета цього першого тижня...

Що ж робити з опалим листям?

З настанням осені люди починають активно згрібати опале листя і спалюють його, не задумуючись над тим, якої шкоди це завдає здоров’ю та довкіллю. Кожного року – лікарі попереджають про ризики для здоров’я, а екологи б’ють на сполох, адже це...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація