Що ж робити з опалим листям?
29 вер, 2022 0 Коментарів 1 423 Перегляди

Що ж робити з опалим листям?

З настанням осені люди  починають активно згрібати опале  листя і  спалюють його, не задумуючись над тим, якої шкоди це завдає здоров’ю та довкіллю. Кожного року  –  лікарі попереджають про ризики для здоров’я, а екологи б’ють на сполох, адже це призводить до забруднення повітря, води та ґрунту, а також зникнення певних видів тварин!

За підрахунками, при згоранні 1 тони листя утворюється 9 кг мікрочастинок пилу, які під час вдихання осідають у дихальних органах людини, а також 3 кг чадного газу, який зв’язуючись із гемоглобіном крові, блокує постачання кисню до тканин. Разом з димом вивільняються пестициди та радіонукліди. Із тліючого листя й трави, без доступу кисню, виділяється бензопірен, що здатен викликати онкологічні захворювання. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотруйніших для людини речовин.
Найбільш дружнім по відношенню до довкілля шляхом утилізації опалого листя є компостування. Найціннішою характеристикою компосту є великий вміст у ньому необхідних рослинам хімічних сполук. Щорічне прибирання листя в парках призводить за 20 років до 50%-го зниження приросту деревини. Те саме відбувається і на присадибних ділянках, в садах.

Для компостування листя складають у купи шириною 2 м і висотою до 1,7 м. в основу купи вкладають до 25 см шар землі. Кожен з шарів листя не має перебільшувати 30 см. На цю ж купу можна скидати пташиний послід, харчові рештки. Кожен з шарів присипають землею. Протягом літа компост 2-3 рази перелопачують. Компост вважається готовим, якщо перетворився на однорідну темну розсипчасту масу. При літній закладці компост дозріває за 2-3 місяці, при осінній – за 6-8. Аналогічно, компостування можна проводити в траншеях глибиною до 1 м і шириною 1,5 м. Траншейне компостування більш зручне з міркувань того, що при ньому компост рівномірно зволожується і не пересихає.

Використовувати компост в якості добрива можна вже через рік після закладки. Його корисні властивості зберігатимуться ще 4 роки. Корисне використання компосту в якості прикореневої підкормки дерев і кущів.
Тож,  вкотре закликаєм мешканців Болехівської територіальної громади не палити листя, не робити шкоди своєму здоров’ю та навколишньому природному середовищу!

Головний спеціаліст,
Еколог відділу ЖКГБТЕБ                                                                                  Уляна Юзьків

Штраф за спалювання сухої рослинності до 30 600 гривень!!!

У пожежо-небезпечний період значної актуальності набирає питання виникнення пожеж в природних екосистемах. Пов’язано це з масовим спалюванням сухої рослинності та її залишків на відкритих територіях. Державна екологічна інспекція Карпатського округу...

Розумне поводження з побутовими відходами є свідомим вибором кожного!

Поводження з побутовими відходами в Україні здійснюється відповідно до державних норм і стандартів. Ці правила закріплені у Законах України «Про житлово-комунальні послуги», «Про відходи» та «Про місцеве самоврядування в Україні». Механізм надання...

Щоб не захворіти ботулізмом

У 2019 році на Івано-Франківщині було зареєстровано 7 випадків ботулізму, від яких потерпіло 9 осіб. Слід зауважити, що більшість захворювань на ботулізм в нашій області виникають внаслідок вживання домашніх м’ясних консервів, які хворі або члени їх...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація